Van winkelpand tot horeca, van bedrijfsloods tot agrarische grond....

.... zolang het zakelijk vastgoed is, kan Mogelijk het financieren

Maarten Rövekamp, partner bij Mogelijk, en Jan Gaasenbeek, vastgoedspecialist hebben samen een goed overzicht van wat er zoal aan financieringsaanvragen bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen binnenkomt. En dat is heel wat.

In de afgelopen zes jaar werden al bijna 4.000 objecten gefinancierd via het netwerk van investeerders. In totaal verstrekte Mogelijk voor ruim € 800 miljoen aan zakelijke hypotheken. 

Is het zakelijk vastgoed?
Wie financiering zoekt voor vastgoed, vult op de website van Mogelijk in één minuut de quickscan in. De binnengekomen quickscan wordt beoordeeld door de vastgoedspecialisten van Mogelijk. “Mijn collega’s en ik zien van alles voorbijkomen; bedrijfsloodsen, horeca, kantoren, recreatiewoningen en zelfs zo nu en dan agrarische grond”, vertelt Jan. “Onze eerste vraag is altijd: is het zakelijk vastgoed? Als dat zo is, zoeken wij naar een mogelijkheid het te financieren.”

Vastgoedbeleggers, projectontwikkelaars en ondernemers
“Bij Mogelijk zijn de aanvragen grofweg in drie categorieën te verdelen”, vertelt Maarten Rövenkamp, partner bij Mogelijk. “We krijgen aanvragen van vastgoedbeleggers die bedrijfsmatig vastgoed of woningen aankopen voor de verhuur. Dan zijn er de projectontwikkelaars die vastgoed ontwikkelen of transformeren. En ten slotte zien we ondernemers die voor hun eigen bedrijf een pand of grond nodig hebben.” Zij kunnen allemaal bij Mogelijk terecht voor leningen tussen de € 50.000 en € 10.000.000. “Dat zijn bedragen die minder makkelijk bij een grootbank te financieren zijn”, weet Maarten.

Alle soorten zakelijk vastgoed
Het type vastgoed dat Mogelijk financiert is, zoals gezegd, heel divers. “Voor de Ondernemershypotheek zien we veel bedrijfsruimtes op bedrijventerreinen”, aldus Jan. “Maar ook horeca en winkelpanden komen geregeld langs. Aanvragen voor recreatiewoningen voor de professionele verhuur komen ook meer voor tegenwoordig. En daarnaast is er het segment van woningen en appartementen voor de verhuur. Daar hebben we de Verhuurhypotheek voor.”

Voor de Verhuurhypotheek zijn de voorwaarden behoorlijk uniform en is de waarde via een taxatierapport eenvoudig te beoordelen. “Wat dat betreft zijn aanvragen voor de Ondernemershypotheek interessant”, vindt Jan. “Daarin is meer maatwerk mogelijk. Locatie, voorzieningen, bestemming en beoogd gebruik zijn dan belangrijk om te bekijken. Uiteindelijk is de waarde van het pand leidend voor Mogelijk en dat is waar ik als vastgoedspecialist naar kijk. Voor een horecapand letten we bijvoorbeeld scherp op alternatieve aanwendbaarheid voor het geval de horecaondernemer ermee stopt. Bij een recreatiewoning kijken we naar bijkomende vaste lasten als parkkosten die behoorlijk op kunnen lopen. En zo vraagt ieder object om een eigen beoordeling.”

De persoon achter de aanvraag
“Hoewel de waarde van het pand leidend is voor het uiteindelijke financieringsaanbod, zien we de aanvrager niet over het hoofd”, verzekert Maarten. “Een persoonlijke kennismaking maakt altijd deel uit van de aanvraag. We willen uiteraard wat informatie krijgen over de kredietwaardigheid van de aanvrager, maar zijn daarnaast ook benieuwd naar zijn of haar plannen en welke rol deze financiering daarin speelt. Niet zelden denken we actief mee en krijgen we zo financieringen voor elkaar die ergens anders op een afwijzing zouden zijn gestuit.”

Investeerders ook tevreden
Aangezien de hypotheken worden verstrekt door private investeerders, heeft Mogelijk rekening te houden met hun wensen ten aanzien van risico en rendement. “We bedienen wat dat betreft twee klanten”, licht Maarten toe. “Onze bemiddeling maakt dat we op financieringsvoorstellen uitkomen die voor beide klanten passend zijn.” Jan vult aan: “Op basis van de werkelijke waarde van het pand, het risicoprofiel en de actuele rentetarieven kunnen we in het financieringsvoorstel een passend bod doen in hoogte van het te lenen bedrag ten opzichte van de waarde (Loan-to-Value of LTV, red.) en rentepercentage.”

Belangrijke partij geworden
“Dankzij onze manier van werken, kunnen we heel veel mogelijk maken waar andere partijen misschien ‘nee’ verkopen”, aldus Maarten. “We zijn daarbij ook nog eens heel snel. In uitzonderlijke gevallen kan een financiering in 1,5 week rond zijn en meestal gaan er niet meer dan 3 weken overheen. Dat samen maakt dat we, nu zes jaar na oprichting, een belangrijke partij zijn geworden in financiering van zakelijk vastgoed.”

Als belangrijke partij in zakelijke hypotheken, mag Mogelijk niet ontbreken op de PROVADA. “Vorig jaar stonden we er voor het eerst en dat smaakte naar meer”, vertelt Maarten. “Iedereen die ook maar iets met vastgoed van doen heeft, is daar aanwezig. Het is dé plek om ons concept en onze propositie uit te dragen en te laten zien wat er allemaal mogelijk is voor ondernemers, vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars die hun vastgoedambities willen waarmaken. Het worden weer drie intensieve dagen, maar ik zou ze niet willen missen.”

Reacties