Schade in huis: wat is verzekerd en wat niet?

Niets is zo veranderlijk als het Nederlandse weer. Begin 2022 zorgde storm Corrie voor ruim 10 miljoen euro aan schade veroorzaakt aan woningen, auto's en ander vastgoed. Als verhuurder van vastgoed ben je verantwoordelijk voor het laten repareren van deze schade. Hoe zit het eigenlijk met de verzekeringen voor verhuurd vastgoed?

Opstal, inboedel en aansprakelijkheid
De bewoners van een huis krijgen bij schade in of rondom de woning te maken met drie verschillende verzekeringen: de opstalverzekering, de inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. De opstalverzekering (gebouwenverzekering) dekt schade aan alles wat aard- en nagelvast aan het huis vastzit. Bijvoorbeeld de keuken, de fundering en het dak. De verhuurder van het pand is verantwoordelijk voor deze verzekering. Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen die je kunt meeverhuizen. Zoals meubels en laminaat. Deze verzekering moet door de huurder afgesloten worden. Een gemeubileerde woning is eventueel via een inventaris-goederenverzekering te verzekeren. Een aansprakelijkheidsverzekering komt in beeld wanneer jouw verhuurde opstal schade aan derden veroorzaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vallende dakpan die letsel veroorzaakt.

Glasverzekering
Ook een glasverzekering is geen overbodige luxe. Glas is namelijk kwetsbaar, dus een ongelukje is zo gebeurd. Deze verzekering dekt glasschade aan glazen deuren, ruiten en vitrines door bijna alle oorzaken. Een glasverzekering verhuurd onroerend goed kan alleen afgesloten worden in combinatie met een gebouwen- of opstalverzekering. Met de glasverzekering is een gebroken ruit weer snel hersteld.

Milieuschadeverzekering
Iets minder bekend: de milieuschadeverzekering. Deze verzekering dekt de kosten als je milieuschade veroorzaakt bij jouw pand of dat van iemand anders. Denk hierbij aan schade door het gebruik van schoonmaakmiddelen, verontreinigd bluswater of het vrijkomen van asbest door brand of storm. Met deze verzekering zijn de kosten van sanering gedekt. Goed om te weten is dat de milieuschadeverzekering de kosten dekt van milieuschade veroorzaakt op jouw locatie of op de locatie van een ander.

Schade door calamiteiten en de natuur
Er kan schade veroorzaakt worden door oorzaken waar je geen invloed op hebt. Bijvoorbeeld de natuur. Schades door brand, bliksem, vorst en storm vallen meestal wel onder de inboedel- en opstalverzekering. Er is bij de meeste verzekeraars sprake van stormschade bij windkracht 10. Bij stormschade is er meestal wel een eigen risico. Meestal ligt dit eigen risico op € 250 per gebeurtenis. Schade door overstromingen en aardbevingen wordt meestal niet gedekt door de verzekering.

Rechtsbijstandverzekering
Tot slot is een rechtsbijstandverzekering ook een handige verzekering om te hebben. Op deze manier ben je verzekerd van juridische hulp als je conflict met een huurder of een externe partij hebt. Denk hierbij aan een aannemer die zijn afspraken niet nakomt of een huurder die weigert om de huur te betalen. Met een rechtsbijstandverzekering bent je verzekerd van deskundige hulp.



Reacties


Laatste nieuws