Jaap Betsema: 'Meer Nederlandse bouwers kunnen profiteren van voordelen hefsteigers'

“We komen partijen tegen die al lang in de bouw actief zijn, maar nog nooit van hefsteigers hebben gehoord. Nederland loopt wat dat betreft nog achter ten opzichte van grote delen van Europa. Juist ook nu er meer tempo wordt gevraagd in de bouw, grondstoffen duurder worden en personeel schaars is, kunnen de voordelen op gebied van snelheid, kwaliteit, betere ergonomie en veiligheid van toegevoegde waarde zijn.” Als het ligt aan Jaap Betsema, directeur-grootaandeelhouder van Betsema Bouwgroep, zal men de komende jaren ook in Nederland steeds meer bekend raken met de voordelen van de hefsteiger - een alternatief voor de traditionele stalen steiger.

Van metselbedrijf tot hefsteiger-specialist
Betsema Bouwgroep werd in 1965 opgericht als metselbedrijf door de grootvader van Jaap Betsema. Inmiddels is de van oorsprong Friese onderneming uitgegroeid tot een landelijk actief middelgroot bouwbedrijf dat voor een groot deel vanuit Lelystad opereert. Naast een breed aanbod van diensten binnen de bouw, variërend van (onder)aanneming, ontwikkeling, verbouw en renovatie, is een van de activiteiten de verhuur van hefsteigers. Middels de dochteronderneming Betsema Materieel behoort het bedrijf tot één van de grootste aanbieders van hefsteigers in de Benelux, met in totaal 170 hefsteigers voor verschillende toepassingen ter beschikking.

“Ongeveer 35 jaar geleden mocht mijn vader (destijds DGA van Betsema Bouwgroep) bij een metselproject gebruik maken van een tweetal hefsteigers van de hoofdaannemer. Dit beviel zo goed dat hij meteen zelf enkele machines aanschafte”, vertelt Jaap Betsema. “Het beroep van metselaar stond bekend om haar vele ziekteverzuim door rugklachten. Doordat met de mechanisch in hoogte verstelbare hefsteiger altijd staand kon worden gewerkt en bukken door de op kniehoogte staande materialen niet meer nodig was, was uitval door rugklachten bij ons veel minder aan de orde. Daarom werd het aantal hefsteigers steeds meer uitgebreid voor onze eigen werkzaamheden. Omdat de vloot hefsteigers steeds groter werd en wij overtuigd waren van de voordelen, is ongeveer 20 jaar geleden onze materieeldienst opgericht, om onze machines ook aan anderen te verhuren.”

Minder ziekteverzuim, hogere efficiëntie, lagere kosten
Voor bij wie het woord ‘hefsteiger’ niet direct een belletje doet rinkelen: de hefsteiger laat zich het beste omschrijven als een mechanisch in hoogte verstelbaar platform, dat langs de gevel van een gebouw of ander bouwwerk wordt geplaatst. Omdat het platform elektromechanisch steeds op de juiste hoogte kan worden gezet, kan het werk altijd staande worden uitgevoerd in de ergonomisch beste houding. Materialen worden met behulp van kraan of verreiker op de laadvloer op kniehoogte van de verwerker opgesteld, zodat buk- en tilwerk niet meer aan de orde is. Door een betere werkhouding wordt er doorgaans ook een hogere productie gerealiseerd.

Waar de organisatie bij traditionele steigers zich als ‘horizontaal’ laat omschrijven, waarbij verschillende disciplines achter elkaar lopen, sterk van elkaar afhankelijk zijn en vaak in intervallen opereren, typeert de hefsteiger zich door de ‘verticale’ organisatie. Hierbij kunnen de disciplines eerder onafhankelijk van elkaar werken. Betsema: “Met meerdere hefsteigers kan men op verschillende gevels tegelijk werken en zijn de verschillende disciplines minder afhankelijk van elkaar. Dit levert een hogere productie en bouwtempo op aan het buitenblad, zonder ten koste te gaan van de kwaliteit.” Integendeel: waar bij een traditionele steiger veel van het werk vaak is afgeschermd achter de steigers en bijvoorbeeld gaas, is er bij hefsteigers sprake van veel betere zichtbaarheid gedurende de werkzaamheden. Men ziet gelijk het resultaat en mogelijke problemen kunnen zo veel sneller worden ondervangen.

Jaap Betsema wijst eveneens op de grotere veiligheid: “Een stalen steiger bestaat uit heel veel losse onderdelen, wat ten koste gaat van de overzichtelijkheid. Als er onderdelen worden weggehaald, dan merk je dit soms niet meteen en dit leidt tot veiligheidsrisico’s. Een hefsteiger is in principe één machine en bestaat uit minder onderdelen, dit is overzichtelijker: als daar onderdelen vanaf worden gehaald dan zie en merk je dit direct. De hefsteigers van Betsema Materieel worden altijd door ons eigen gediplomeerd personeel op locatie opgebouwd en gekeurd.”

Alle genoemde factoren tezamen leiden er in de meeste gevallen toe dat het toepassen van hefsteigers tot lagere kosten leidt. Kan een hefsteiger in iedere situatie de traditionele steiger vervangen? Betsema: “Wij hebben veel verschillende types hefsteigers, van modulair aanpasbaar tot machines die zeer zwaar materiaal kunnen dragen. We kunnen er tot wel 200 meter hoog mee werken. Er kunnen situaties zijn waar de toepassing van hefsteigers wordt bemoeilijkt, zoals bij gevels met veel onregelmatige uitstekende elementen. Maar wij kijken altijd samen met de opdrachtgever wat de mogelijkheden zijn, en kunnen in veel gevallen toch nog met een oplossing komen.”

Jaap Betsema: “Als bouwbedrijf met jarenlange eigen ervaring met hefsteigers kunnen wij uitstekend meedenken met onze afnemers”
Enkele voorbeelden van recentere projecten waar Betsema Bouwgroep hefsteigers heeft ingezet zijn onder andere de aanleg van de Noord-Zuidlijn en de verbouwing van het plein voor het Centraal Station in Amsterdam, de 120-meter hoge Grotius woontorens in Den Haag en de bouw van nieuwbouwwijken in Wilnis, Heerde en Huizen. “Wij zijn zelf breed actief binnen de bouw, zodat wij heel goed begrijpen wat onze afnemers nodig hebben of waar zij potentieel tegenaan lopen. Wij kunnen uitstekend meedenken over de inzet van hefsteigers, omdat wij deze zelf ook iedere dag toepassen binnen onze eigen projecten.”

Naast nieuwbouw kunnen hefsteigers ook op andere gebieden voordelen bieden, zoals bij gevelrenovaties. Met de krapte op de woningmarkt en gedurende de coronacrisis is het aantal verbouwingen sterk toegenomen. Als hierbij traditionele steigers worden ingezet, kan dit voor omwonenden overlast opleveren. Het op- en afbreken van traditionele steigers gaat namelijk vaak langdurig gepaard met veel lawaai en kan veel tijd in beslag nemen. “Bovendien wordt het uitzicht van bewoners soms ernstig belemmerd, wat ten koste gaat van het woonplezier. Een hefsteiger is in veel kortere tijd geïnstalleerd en belemmert het uitzicht minimaal”, aldus Jaap Betsema.

Nieuw verhuurplatform als aanjager hefsteigers in Nederland
Om de markt nog beter te informeren over de mogelijkheden en voordelen van hefsteigers, heeft Betsema Bouwgroep onlangs de website https://hefsteigerverhuur.nl/ gelanceerd. Hier kan men onder andere meer te weten komen over het assortiment met verschillende types hefsteigers. Uiteraard kan ook contact worden opgenomen over de mogelijkheden voor huur en inzet bij eigen projecten.

Betsema over de nieuwe website: “We hebben onlangs onze vloot uitgebreid met 40 nieuwe machines, waardoor we nog meer mogelijkheden kunnen bieden. Daarnaast is onze materieeldienst verhuisd naar Lelystad, waarmee we vanuit een centralere locatie heel Nederland kunnen bedienen. We hopen dat een steeds groter deel van Nederland bekend raakt met de voordelen die hefsteigers bieden, waar wij binnen onze eigen projecten al decennia dankbaar gebruik van maken.”

Voor de komende jaren verwacht Betsema dat de hefsteiger, net als in bijvoorbeeld Scandinavië en Zuid-Europa, steeds vaker gebruikt zal worden in Nederland. In de huidige overspannen markt kunnen de voordelen nog beter naar voren komen. “Je lost er problemen zoals personeelsschaarste niet mee op, maar je krijgt er wel iets extra’s voor terug door een lager ziekteverzuim en een hogere productie. Uiteindelijk bespaart het je kosten en levert het hoge kwaliteit op, in kortere tijd”, sluit Jaap Betsema af.



Reacties


Laatste nieuws