'Verhuurverbod goedkope en middeldure woningen lost schaarste niet op'

Advocaat vastgoedrecht Dirk van den Berg legt uit waarom maatregelen zoals het weren van beleggers van de huurwoningmarkt niet het gewenste effect zal hebben en de kansen voor starters niet vergroten. 

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.



Reacties

U verwoordt precies hetgeen ik mijzelf al een tijd afvraag: je bereikt hier alleen maar mee dat er minder huurwoningen ter beschikking komen. Tel daarbij op het feit dat de leegwaarderatio in 2023 wordt afgeschaft, zodat het straks gedaan is met (betaalbare) huurwoningen.

Geplaatst op 21 december 2021 om 16:29


Paul Stienen

Naast een verschraling van het aanbod van middenhuur voor starters doet zich mogelijk nog een ander effect voor.
Beleggingswoningen worden schaarser. Hierdoor zullen prijzen stijgen, Indien het verschil tussen marktwaarde leeg en verhuurd verdwijnt is er geen reden meer voor beleggers om met verkopen te wachten tot een woning vrij van huur komt. Deze brengt verhuurd immers net zo veel op. Gevolg van de opkoopbescherming: de woningen die nu in handen van beleggers zijn blijven dat, terwijl ze voorheen, voor een zeker percentage, terug kwamen op de vrije markt.
Daarnaast lijkt de wetgeving voorbij te gaan aan mensen die hun woning niet verkopen maar houden en gaan verhuren (Keep to Let) als ze naar een nieuwe woning gaan. In de praktijk zie ik dat dit een steeds groter deel van de toevloed van de markt is.
De laatste letter is nog niet over dit onderwerp geschreven.
Voorlopig lijkt de wet het doel in beide voeten te schieten.

Geplaatst op 23 december 2021 om 15:33



Laatste nieuws