Oplossing voor afvalscheiding in hoogbouw, want: “Jongeren willen ook hun afval kunnen scheiden”

Ook jongeren worden steeds milieubewuster. Klimaatverandering, dreigende grondstoffentekorten, het zijn zaken waar mensen uit alle generaties zich om bekommeren. De Stichting Huisvesting Werkende Jongeren gaat daarom proef draaien met een inpandige gft-container. De bijzondere bak komt te staan in de hal van een nieuw appartementencomplex in Leiden.

De SHWJ is al ruim 50 jaar een begrip in Leiden en omgeving. De stichting verhuurt bijna 900 wooneenheden aan (werkende) jongeren van 18 tot 28 jaar. Het woningaanbod is heel divers. De SHWJ heeft appartementen in kleinschalige monumentale panden in het centrum van Leiden, maar ook wat grotere complexen die in de jaren tachtig speciaal voor jongeren gebouwd zijn. Deze complexen liggen in en rond het centrum van Leiden.

Binnenkort wordt er weer een spiksplinternieuw appartementencomplex voor jongeren opgeleverd, met 43 wooneenheden. Ook weer vlakbij het centrum van Leiden. “Het probleem met dit soort locaties is dat het groente- en fruitafval niet gescheiden ingezameld wordt”, vertelt directeur Arie Freij van SHWJ. “Bij hoogbouw staan doorgaans alleen verzamelcontainers voor restafval. Maar omdat veel jongeren steeds milieubewuster worden, zochten wij naar een passende oplossing.” Toen de gemeente Leiden SHWJ benaderde voor een Freshstation Organic container van Sidcon, zei de stichting dan ook meteen ja. “Het is een gekoelde container die in de hal van het nieuwe appartementencomplex komt te staan, naast de brievenbus. De jongeren komen daar toch langs als ze ’s ochtends op weg gaan naar hun werk. Dan kunnen ze hun emmertje organisch keukenafval daar in legen. Het is een pilot, maar als het bevalt, rollen we het onmiddellijk uit naar al onze appartementencomplexen. In principe is er breed draagvlak voor dit initiatief, omdat jongeren ook iets willen doen aan afvalscheiding. Ze hebben er echt belangstelling voor.”

SHWJ bekostigt de aanschaf van de container zelf. De gemeentelijke reinigingsdienst zorgt voor de leging en de verwerking van het organische afval. Freij: “Het is een proef, dus we gaan eerst maar eens kijken hoe het allemaal loopt. Omdat de container gekoeld wordt, zal er van geuroverlast geen sprake zijn, is ons beloofd. Ik hoop natuurlijk wel dat de bak tijdig geleegd wordt. Het is niet de bedoeling dat er steeds emmertjes naast gezet worden, als er niets meer bij kan.”

De Freshstation Organic is een zelfontwikkeld product van de Nederlandse containerproducent Sidcon. Dit bedrijf is vooral bekend als maker van ondergrondse perscontainers voor restafval, pmd en papier en karton. De Freshstation Organic is speciaal ontwikkeld om gfe (groente, fruit, etensresten) in te zamelen bij hoogbouw. De container is voorzien van een metalen geïsoleerde cocon met koeling en ozongenerator. Dat voorkomt en bestrijdt nare geuren en een veelheid aan insecten. De cocon ziet er netjes en representatief uit. Inwendig herbergt hij een reguliere groene mini-container, die eenvoudig geleegd kan worden door de bestaande inzameldiensten.

Klik hier voor meer informatie.



Reacties


Laatste nieuws