Nieuwe Nederlandse zonnepanelen kunnen Groninger aardgasveld vervangen

Nederland heeft nog genoeg plek voor grootschalige zonneparken, zónder daarvoor groen op te offeren. Dankzij nieuwe lichtgewicht zonnepanelen uit Eindhoven zijn straks alle daken geschikt voor energieopwekking. Daarmee komt zo veel extra dakoppervlak vrij, dat er evenveel energieproductie mogelijk wordt als nu met het Groninger aardgasveld.

In de nieuwe aflevering van de PodStad, de podcast over de stad van Colliers, gaat CEO Dirk Bakker samen met co-host Yara Wattel in gesprek met CCO’s Maurits van Oranje (Sunrock) en Huib van den Heuvel (Solarge). De aflevering heet ‘de zonnige stad’ en staat op alle podcastapps.

Daken vol zonnepanelen
Sunrock is marktleider in grootschalige zonne-installaties in Nederland. Een groot deel daarvan ligt op omvangrijke daken, zoals distributiecentra van Coolblue en VidaXL. Potentie is er nog genoeg. Slechts een tiende van de daken is nu pas in gebruik, terwijl zonnepanelen volgens Maurits van Oranje voor vastgoedeigenaren alleen maar voordelen hebben.

“Er zijn nog steeds partijen met serieuze portefeuilles die tegen me zeggen dat zonnepanelen niet relevant of opportuun zijn voor ze,” zegt van Oranje. “Dan heb je het echt mis. Het kost je niets, het levert je ontzettend veel op, ook klanten. En dan heb ik het nog niet eens over de maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Van glas naar kunststof
Solarge ontwikkelde een zonnepaneel dat de helft minder weegt, doordat het van kunststof gemaakt wordt en niet van glas. De Eindhovense start-up maakt zich klaar om op grote schaal circulaire zonnepanelen te produceren. Nu komen alle panelen nog uit China en daarvan is de productie veel minder duurzaam, laat staan het transport naar Europa.

“We zitten al vier jaar lang in de aanloop,” vertelt Huib van den Heuvel. “We hebben miljoenen geïnvesteerd in het ontwikkelen, testen en certificeren van ons product, zowel het zonnepaneel als een geïntegreerd zonnedak voor de woningbouw. We zijn nu bezig met de financiering van de fabriekslocatie in eigen land. We gaan direct voor massa, zodat ze in prijs kunnen concurreren met de Chinese producten. Vanaf volgend jaar kunnen ze op de daken liggen.”

<< Beluister de podcast >>

De recreatieve stad
De volgende aflevering van de PodStad komt online op vrijdag 19 november en heet ‘de recreatieve stad’. Hierin gaat Dirk Bakker in gesprek met Jacques Hoendervangers (Pathé) en Bert Kranendonk (Kexcom) over leisure in de stad.



Reacties


Laatste nieuws