Minister Ollongren: 'Koopproces moet transparanter bij makelaars'

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat makelaars gaan werken met een automatisch biedlogboek. Dit is een van de maatregelen om misstanden bij makelaars aan te pakken. Het koopproces moet hiermee transparanter worden. 

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.



Reacties

Biedbriefjes via notaris laten bewaken.
Meek it possible

Geplaatst op 9 november 2021 om 15:08


Rob Van de Steege

Helaas, niet gehinderd door enige praktische kennis, wordt eea in werking gesteld. Vanzelfsprekend is helderheid en transparantie gewenst bij een verkoop van een onroerende zaak waarmee zoveel tonnen aan euro's en levensbeslissingen gepaard gaan. En in 99 van de 100 gevallen is die helderheid en transparantie er ook. Verkopers, die mi ook consumenten zijn, worden gedupeerd met dit voornemen en beperkt in vrijheden van het eigendomsrecht. Het is niet de makelaar, op wie alle pijlen zijn gericht, die de manier van verkopen bepaalt, maar de eigenaar van een object. De makelaar adviseert, waarna de verkoper beslist of die het advies van de makelaar opvolgt of niet. Voorts gooit de eerder gestelde eigen Wetgeving van het Ministerie roet in dit eten. Immers, zolang het wettelijke schriftelijkheidsvereiste in tact blijft, zijn er na het biedingsproces, doch voor het tekenen van de koopovereenkomst, nog allerlei (ogenschijnlijk ongewenste) acties mogelijk. Ook bij die Wetgeving is niet stil gestaan bij de praktijk, waar vaak hoog oplopende emoties, die een dergelijke Wet teweeg brengt, bij kopers ontstaan. Wellicht handig om eerst eens goed na te gaan hoe de praktijk werkt en niet baseren op enkele ongepaste voorvallen, die dan ook op tv aan de kaak worden gesteld, en dan pas een juist besluit nemen. De problemen in de woningmarkt zijn niet tot stand gekomen door de makelaars. Het zou mooi zijn, wanneer de verantwoordelijken daar zelf het boetekleed voor aantrekken, opdat er dan naar oplossingen wordt gezocht. Schakel ontwikkelaars in om het bouwtekort aan te pakken! Zij kennen de markt en weten wat en hoe ze moeten bouwen.

Geplaatst op 9 november 2021 om 15:44


Gerda van de Pol

De werkwijze die via Radar bekend werd gemaakt is in de praktijk echt zo. Makelaars zeggen bij de voordeur al “dit is de vraagprijs maar wil je serieus een kans maken moet er 20% bovenop”. Zelf diverse keren ervaren. Maar als ze dat tegen iedereen zeggen is er altijd wel eentje die dat dus doet of zelfs meerderen. Totaal niet transparant want nooit te checken. Ook bij loting door makelaars geen transparantie bij nieuwbouw. Pas als je de makelaar opdracht geeft om je eigen woning door hen te laten verkopen maak je kans. Heel oneerlijk tegenover starters die nog huren. Kortom heel erg goed om dit wettelijk transparant te maken en gaan voor eerlijkheid en gelijke kansen. Gaat een ander echt over jouw bod heen dan is dat zo en dan voelt het even als pech maar wel eerlijk.

Geplaatst op 9 november 2021 om 16:31


Bjorn Baaij

Geachte heer Van der Steege, waarom worden consumenten gedupeerd met dit voornemen en beperkt in vrijheden van het eigendomsrecht?

Geplaatst op 9 november 2021 om 18:51



Laatste nieuws