Juryvoorzitter Bruls: “De NEPROM-prijs is belangrijker dan ooit”

Eind september bezocht de jury van de NEPROM-prijs de vijf genomineerde projecten. Voorzitter Hubert Bruls, in het dagelijks leven burgemeester van Nijmegen, kijkt terug op een 'leuke en constructieve' exercitie. Hij laat zijn licht schijnen op het belang van de prijs, die zich richt op de samenwerking tussen overheden en marktpartijen bij de hoogwaardige ontwikkeling van bouwlocaties.

Anderhalve dag zat de zevenkoppige jury in de bus, op tournee langs Kerckebosch in Zeist, Strijp-R in Eindhoven, Little C in Rotterdam, De Hallen in Amsterdam en Grote Markt Oostzijde in Groningen. Eén van deze vijf gebiedsontwikkelingen wordt op 25 november uitgeroepen tot winnaar van de tweejaarlijkse NEPROM-prijs. De onderscheiding gaat naar de combinatie van gemeente en marktpartij die samen een hoogwaardig project hebben opgeleverd.

Actuele uitdagingen
“Deze prijs is belangrijker dan ooit”, vindt Bruls. “We leven in een tijd van grote woningkrapte. Dan is het zaak om snel veel te bouwen. De kwaliteit kan dan onder druk komen te staan. Maar die moet absoluut bewaard blijven, zeker als je denkt aan actuele uitdagingen zoals leefbaarheid en duurzaamheid. Deze prijs stimuleert en inspireert alle betrokken partijen om dat door goede samenwerking voor elkaar te krijgen. Zij kunnen ervan leren, en zich eraan spiegelen.”

Letterlijk opbouwend
Wat Bruls trof bij het bezoek aan de genomineerde projecten, waren het enthousiasme en de vasthoudendheid waarmee ze gerealiseerd zijn. “Het maakte mij op een positieve manier duidelijk hoe Nederland letterlijk opbouwend bezig is. Neem De Hallen in Amsterdam. Een grote, voormalige werkplaats en remise van het openbaar vervoersbedrijf, waar woningen, winkels, horeca en cultuur zijn verrezen. En dat in een oud en vol stadsdeel. Aan dat project zit een enorme geschiedenis vast van wat er allemaal niet goed ging. Maar na jaren van trekken en sleuren is het toch gelukt, omdat mensen en partijen elkaar vonden.”

Het toont in de ogen van Bruls aan hoe belangrijk de samenwerking tussen gemeenten en marktpartijen is. “Echte samenwerking kenmerkt zich doordat de ene partij begrijpt waar de andere mee te maken heeft. Marktpartijen moeten inzien dat er meer belangen spelen dan hun eigen resultaat. Gemeenten moeten de voorwaarden scheppen die marktpartijen helpen om een optimale gebiedsontwikkeling te realiseren. De vijf genomineerde projecten voor de NEPROM-prijs laten zien tot welke prachtige resultaten dat kan leiden. En dat er verschillende soorten oplossingen bestaan.”

Bont gezelschap
De jury van de NEPROM-prijs bestaat dit jaar naast Bruls uit Josja van der Veer (directeur Ruimte & Duurzaamheid, gemeente Amsterdam), Geurt van Randeraat (directeur SITE Urban Development), Maria Piels (architect, Inbo), Roel van de Bilt (directeur Rabobank Real Estate Finance), Ingrid de Boer (directeur-bestuurder Woonbedrijf, winnende marktpartij NEPROM-prijs '19) en Yasin Torunoglu (wethouder gemeente Eindhoven, winnende gemeente NEPROM-prijs '19). “Een bont gezelschap als vertegenwoordiging van relevante disciplines en expertises”, aldus Bruls. “Vooraf kende ik niet iedereen, maar we lagen elkaar goed. Ondanks onze diversiteit wisten we elkaar uitstekend te vinden in onze afwegingen om tot een eindoordeel te komen. Op 25 november, tijdens de Dag van de Projectontwikkeling, maken we de winnaar bekend.”

Moeilijke omstandigheden
Het kan het afgelopen jaar niemand ontgaan zijn dat Bruls een drukbezet man is. Hij is niet alleen als burgemeester van Nijmegen met regelmaat in het nieuws, maar vooral ook als voorzitter van het Veiligheidsberaad dat continu met de Corona-achtbaan meebeweegt. Opmerkelijk dus dat hij er tijd voor uittrok om ook de jury van de NEPROM-prijs voor te zitten. “Als burgemeester houd ik mij niet bezig met bouwprojecten. Ik heb er dus weinig ervaring mee. Maar zoals gezegd vind ik de insteek van de prijs enorm belangrijk. We moeten in Nederland veel bouwen. Als dat in een groot en leeg weiland kan, is het niet zo ingewikkeld. Dan is samenwerken gemakkelijk. Maar als de locatie in de binnenstad ligt, of in een stuk kwetsbare natuur, dan heb je het over een uitdaging. De NEPROM-prijs zet de lamp even op partijen die onder moeilijke omstandigheden door goede samenwerking een resultaat hebben neergezet dat positief is voor de leefbaarheid, de gebruikswaarde, de beleving en duurzaamheid. Ik heb er geen spijt van dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.”


 

De Dag van de Projectontwikkeling 2021 vindt plaats op donderdag 25 november 2021 in de Fokker Terminal Den Haag
www.dagvandeprojectontwikkeling.nl



Reacties


Laatste nieuws