Bij vastgoedontwikkeling kiezen voor ondergrondse perscontainers geeft rustiger straatbeeld en levert besparing op

De gemeente Eindhoven wordt steeds schoner. De stad is massaal overgestapt op ondergrondse perscontainers voor huishoudelijk afval. Ook bij nieuwe ontwikkelingen kiest men voor deze oplossing voor de diverse afvalstromen.

Strijp S

Een van de wijken in Eindhoven waar nu veel appartementencomplexen worden gebouwd, is Strijp S, het vroegere fabrieksterrein van Phillips. KWS is daar verantwoordelijk voor design, constructie en straatwerk.  “Voor het huishoudelijk afval van die appartementencomplexen koos Eindhoven voor de ondergrondse perscontainers van Sidcon”, vertelt Ricko van Zijtveld, senior werkvoorbereider van KWS. “Wij hebben ingetekend waar die komen te staan en verzorgen de plaatsing.” Omdat de trottoirs ondergronds vol lagen met kabels en andere voorzieningen, koos KWS op Strijp S voor plaatsing in de parkeerstroken. “Omdat het perscontainers zijn, kun je met veel minder containers toe, dat geeft een rustiger straatbeeld. Je hebt nu op elke parkeerplek die je voor de containers reserveert minder obstakels op een rijtje staan. Voordeel is ook dat je bespaart op natuurstenen trottoirbanden, je hoeft het straatwerk minder aan te passen.” Prijstechnisch zijn de perscontainers in dat opzicht iets gunstiger dan gewone ondergrondse containers, volgens Van Zijtveld. Een technische uitdaging die nog opgelost moet worden, is het lage niveau. “De parkeerstrook is het laagste punt van de verharding, dat betekent dat al het regenwater daar naartoe stroomt. We moeten nog iets bedenken waardoor het water niet in de containerput stroomt, want dat wil je niet hebben natuurlijk.”

De gemeente Eindhoven heeft al ervaring met de ondergrondse perscontainers.  “We hebben er nu al ruim vijftig staan, dat aantal gaan we de komende jaren sterk uitbreiden”, vertelt communicatieadviseur Dennis Hendriks van Cure.

Cure is het samenwerkingsverband dat voor onder meer Eindhoven het afval inzamelt. “Eindhoven zet meer in op bronscheiding, dat moet je wel goed faciliteren natuurlijk”, licht Hendriks toe. Omdat de lelijke bovengrondse containers toch vervangen moesten worden, koos men voor de ondergrondse perscontainer van Sidcon. “Ze staan nu al door heel de stad, volgend jaar komen er minstens twaalf bij”, aldus Hendriks. “We zijn er zeer tevreden over, omdat ze dankzij het persmechanisme drie tot vier keer meer afval kunnen bevatten dan gewone containers. Je bespaart dus ruimte, omdat je minder containers nodig hebt. Je hoeft ook minder vaak te rijden om ze te legen. Dat laatste scheelt qua uitstoot, maar ook qua geluidsoverlast en verkeershinder.”

 

Karton

Cure begon met zo’n dertig perscontainers voor restafval, maar inmiddels staan er ook rond de twintig voor pmd (verpakkingen) en een paar voor opk (oud papier/karton). “Van die laatste soort gaan we er zeker meer aanschaffen”, zegt Hendriks. “Door het vele online shoppen zit er steeds meer karton bij het oud papier. Dan is een pers ideaal. Wat we wel merken, we gaan daar ook campagne voor voeren, is dat mensen grote dozen, van een tv ofzo, toch nog steeds naast de container zetten. Ze moeten er nog aan wennen dat ze die doos even kleiner moeten maken, dan past hij er gewoon in.”

Volgens Hendriks is het straatbeeld veel netter geworden, dankzij de perscontainers van Sidcon. “Mensen laten véél minder afval rond de container achter. Het aantal bijplaatsingen is enorm afgenomen. Wij denken dat dat komt omdat het minder anoniem is. Voorheen kon je makkelijk tussen de bovengrondse containers je afval gooien. Nu staat er alleen nog een mooi zuiltje, dat trekt schoner gedrag aan.”

Voor meer informatie: www.sidcon.nl



Reacties


Laatste nieuws