Ontwikkelingen nieuwe gebieden op Nieuwbouwdag Schiedam

In deze tijden van woningnood kijkt iedereen vooral naar woningen die zo snel mogelijk gebouwd worden in de stad. Maar wanneer je als gemeente een heel gebied wilt ontwikkelen of herinrichten, moet je veel verder vooruitkijken. Op zaterdag 9 oktober kan iedereen tijdens de Nieuwbouwdag Schiedam 2021 kennismaken met gebieden waar de gemeente Schiedam nu al over nadenkt.

Zoals Schieveste, Nieuw-Mathenesse en de Staatsliedenbuurt. De Nieuwbouwdag Schiedam vindt dit jaar plaats in de Havenkerk aan de Lange Haven 72 van 10.00 tot 16.00 uur. Je kunt je hiervoor vooraf aanmelden voor een entreetijd via de website nieuwbouwdagschiedam.nl. Bij de deur wordt, zoals voorgeschreven door de overheid, een coronatoegangsbewijs gevraagd aan bezoekers vanaf 13 jaar.

Schieveste
Op de langgerekte strook grond tegen station Schiedam Centrum aan, tussen de rijksweg en het spoor, komt Schieveste. Het plan omvat over tien jaar ruim 3.000 woningen, kantoren, winkels en allerlei voorzieningen. Ook komt er ruimte voor deelmobiliteit en fiets- en autoparkeren. Kenmerkend voor het plan is de ‘groene loper’ die de vier gebiedsdelen met elkaar verbindt. Aan beide zijden van deze mooie groenstrook komen gebouwen. Aan de spoorzijde is de bebouwing lager, zodat de zon hier fijn kan schijnen. Er worden huur- en koopwoningen in diverse prijsklassen aangeboden, waarvan een deel in de sociale huur. De bouw start volgens plan in 2023.

Nieuw-Mathenesse
Nieuw-Mathenesse is het enorme gebied dat ligt tussen de Rotterdamsedijk en de Nieuwe Maas, en de Buitenhaven en Van Deventerstraat, richting de Rotterdamse Merwehaven oftewel M4H. Rond 2035 is dit een modern, stedelijk en gastvrij gebied om te wonen, werken en recreëren. Er komen nieuwe verbindingen met de historische binnenstad en het omliggende water, en de geschiedenis van de jenever- en glasindustrie blijft hier zichtbaar. In het noordelijke deel van Nieuw-Mathenesse, waar voorheen o.a. de Glasfabriek lag, ligt het accent op wonen, met behoud van het ambachtelijke en historische karakter van de gevestigde distillateurs. Het wordt een gebied met zo’n 1.000 woningen. Naast appartementengebouwen van verschillende hoogten, ook kleine kantoren of atelierwoningen voor creatieve en ambachtelijke bedrijven, designers en starters. Het zuidelijk deel aan de Nieuwe Maas, en het oostelijk deel dat bekend staat als Gusto, blijven werkgebieden.

Staatsliedenbuurt
De Staatsliedenbuurt wordt de komende jaren flink aangepakt. De verouderde woningen worden samen met Woonplus vervangen door duurzame, betaalbare woningen voor starters, middeninkomens en ouderen. Om dat allemaal voor elkaar te krijgen, heeft de gemeente 11 miljoen euro van het rijk gekregen. Op dit moment wordt er onderzocht wat de mogelijkheden van dit gebied zijn. Hoe kunnen de woningbouw en het openbare gebied eruit gaan zien? Daarnaast worden ook de Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) van het particuliere bezit daar gestimuleerd om hun woningen te verbeteren.



Reacties


Laatste nieuws