PodStad: Hoe krijgen we steden volledig van het gas af?

De energietransitie vraagt om de overgang van fossiele brandstoffen naar volledig groene energie. Dat heeft grote consequenties voor de manier waarop steden worden ingericht en brengt veranderingen mee voor bewoners en bedrijven. Wat is er voor nodig om die omslag te maken en van wie?

In de tweede aflevering van het tweede seizoen van de PodStad, de podcast over de stad van Colliers, gaat CEO Dirk Bakker samen met co-host Hanne Schlaghecke in gesprek met wethouders Rik Thijs (Eindhoven) en Roeland van der Zee (Arnhem). De aflevering heet ‘de elektrische stad’ en staat op alle podcastapps.

Zero emissie binnenstad
Lichtstad Eindhoven volgt de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs. “Dat betekent 55% CO₂-reductie in 2030 en richting de 100% in 2050”, zegt Thijs. “Al in 2030 hebben we een zero emissie binnenstad. Je komt dan de ring niet meer in met vervuilende auto’s, busjes en vrachtwagens. En we hebben nu al de grootste elektrische bussenvloot van Europa.”

De gemeente Eindhoven wil een actieve rol nemen in de energietransitie. Thijs: “Dat kunnen we niet volledig aan de markt overlaten. We willen de energietransitie voor iedereen betaalbaar en haalbaar maken. Daar hebben we meer hulp voor nodig van het Rijk. Het vraagt om een daadkrachtig landelijk beleid en meer dan af en toe een duurzaamheidsfooi.”

Trolley 2.0
Arnhem, de stad van de elektrische trolleybus, werkt aan een trolley 2.0. “De nieuwe bus heeft een batterijpakket dat wordt opgeladen tijdens het rijden”, vertelt Van der Zee. “Dan is de bovenleiding niet altijd meer nodig. Straks kun je 20 tot 25 kilometer bij het bereik optellen. We onderzoeken ook hoe we de bestaande trolleyinfrastructuur kunnen gebruiken voor andere doeleinden, zoals het laden van auto’s. Een juridische hobbel is alleen dat we als gemeente niet als elektriciteitsleverancier mogen optreden. Daar hopen we nog uit te komen.”

<< Beluister de podcast >>

De betaalbare stad
De volgende aflevering van de PodStad komt online op vrijdag 24 september en heet ‘de betaalbare stad’. Hierin gaat Dirk Bakker in gesprek met sectoreconoom Madeline Buijs (ABN AMRO) en ontwikkelaar Bas van Dam (Being) over stijgende woningprijzen en bouwkosten. Hierin komt onder andere deze stelling aan bod: ondanks de hoge bouwkosten maken ontwikkelaars nog voldoende winst.



Reacties


Laatste nieuws