Ferex bedenkt duurzame oplossing voor inrichten bouwplaats

Op bouwlocaties is een veilige ondergrond nodig. In plaats van het inzetten van traditionele draglineschotten voor een tijdelijke ondergrond, heeft Ferex composiet rijplaten als duurzame oplossing ontwikkeld. Wat deze rijplaten duurzaam maakt en waarom site engineers deze optie horen te overwegen, lees je in dit artikel.

Waarom een tijdelijke ondergrond?
Op en naar bouwlocaties rijdt zwaar verkeer. Denk aan draglines, graafmachines en ander bouwverkeer. Dit verkeer kan niet zomaar over de ondergrond rijden. De ondergrond beschadigt daarvan, het verkeer kan vast komen te zitten en het is niet veilig voor bouwers in verband met modder en struikelgevaar. Daarom worden traditioneel gezien vaak draglineschotten ingezet voor een tijdelijke weg naar de bouwplaats toe en een tijdelijke ondergrond op de bouwplaats zelf.

Het nadeel van traditionele draglineschotten
Draglineschotten zijn zware, houten planken. Het grootste nadeel is dat deze platen zodanig zwaar zijn, dat de ondergrond beschadigd raakt. Allesbehalve duurzaam dus. Ook heeft het een economisch nadeel. Een beschadigde ondergrond brengt tenslotte herstelwerkzaamheden en herstelkosten met zich mee.

De eigenschappen van composiet
Om de ondergrond zo min mogelijk te beschadigen, heeft Ferex composiet rijplaten ontwikkeld. Maar wat is composiet? Composiet is een glasvezelversterkt kunststof. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van composiet:

  • Het materiaal is licht van gewicht, slechts 52 kilogram per m2
  • Het materiaal is sterk, het kan belast worden met 400 ton per m2
  • Het materiaal is flexibel, ondergrondvolgend én het biedt optimale spreiding van de belasting van het zware verkeer
  • Het duurzame aspect

Dankzij het ondergrondvolgende aspect en het feit dat composiet belasting optimaal verspreidt, kunnen composiet rijplaten direct op de ondergrond worden gelegd. De rijplaten zullen niet wegzakken, ook niet in een drassige ondergrond. Dat heeft te maken met het drijvend vermogen. Grondbewerking vooraf is dan ook niet nodig. Na het verwijderen van de rijplaten zul je zien dat flora en fauna optimaal behouden is gebleven.  

Economisch voordeel
Composiet rijplaten passen perfect in de nieuwe, circulaire economie. Na een levensduur van 15 jaar, kan het materiaal namelijk gerecycled worden. Daarnaast leidt het gebruik van deze materialen tot een halvering van logistieke bewegingen. Composiet is namelijk zo licht, dat er dubbel zoveel rijplaten vervoerd kunnen worden. Ook gaat het verwijderen van composiet rijplaten twee keer zo snel. Niet alleen goed voor het milieu, ook voor de portemonnee.

Kortom, composiet rijplaten zijn vanwege de duurzaamheidsvoordelen en economische voordelen zeker het overwegen waard om in te zetten voor de inrichting van de bouwplaats.



Reacties


Laatste nieuws