‘Modulair bouwen is een aantrekkelijk alternatief bij hoogbouw’

Modulair bouwen neemt steeds meer in populariteit toe. Van studentenwoningen tot rijtjeshuizen, veel is mogelijk. Maar hoe zit het met modulaire hoogbouw? Vastgoedjournaal sprak hierover met Bas de Haan, directeur woningbouw bij Jan Snel.

Modulaire hoogbouw gebeurt nog niet op grote schaal, maar de voordelen zijn duidelijk voor De Haan. “Deze manier van bouwen is slimmer, sneller en schoner dan de traditionele manier. De kracht zit hem in het feit dat we eigenlijk zoveel mogelijk in de fabriek doen. Ongeveer 90% van de bouwwerkzaamheden verrichten we al in de fabriek, de overige 10% is een kwestie van monteren ter plekke.”

Minder kosten en minder reisbewegingen
Dus moeten nu alle woontorens en hoogbouw modulair worden gebouwd? Volgens De Haan is modulair hoogbouwen één antwoord, maar niet hét antwoord. “Er zitten aan modulair bouwen een aantal beperkingen, zo moet je aan bepaalde randvoorwaarden voldoen. Maar dat geïndustrialiseerd bouwen interessant is, zeker voor binnenstedelijk hoogbouw, staat buiten kijf. De stad wordt steeds drukker, plekken steeds complexer en dichterbevolkt. Je moet meer dan ooit rekening houden met veiligheid en overlast voor de omgeving. Die veiligheid kost veel geld en des te sneller bouwen, betekent des te sneller de kosten en overlast worden weggenomen.”

Het volledige interview met Bas de Haan van Jan Snel is hier te lezen en maakt deel uit van de VJ Special over hoogbouw



Reacties


Laatste nieuws