B-Right Urban Living: community building door ontwerp

Communities zorgen voor het terugdringen van eenzaamheid onder bewoners én maken huurders bewuster van hun omgeving, waardoor zij er als vanzelf beter voor gaan zorgen. Een combinatie van ontwerp en toegespitst beheer is vruchtbare voedingsbodem voor het bouwen van communities in wooncomplexen. Marijke de Jong, projectontwikkelaar bij B-Right Urban Living, licht het toe.

De Jong: “B-Right Urban Living is expert op het gebied van microliving: wooncomplexen waar bezit en eigendom ondergeschikt zijn aan een levendige sociale omgeving en gedeelde faciliteiten. Dit uit zich in gestoffeerde en slim gemeubileerde units met compactvloeroppervlak, dat aangevuldwordt door een ruim aanbod aan gedeelde voorzieningen. Denk hierbij aan een lounge, wasserette, een bioscoop, logeerplekken en gezamelijke keuken. Maar ook aan gedeelde auto’s en fietsen. Momenteel bestaat onze doelgroep uit jongeren, (internationale) studenten, expats en starters. Maar dit concept leent zich ook erg goed voor bijvoorbeeld senioren.”

“In dit soort complexen is het uitermate belangrijk om aan community building te doen. Zeker in deze tijd van individualisering versterkt community building de sociale banden en de levenskwaliteit van huurders. Daarnaast stimuleer je ownership voor de woonomgeving.”

“Bij het ontwerpen van het complex zijn we hier al mee bezig. We verplaatsen ons in bewoners om te onderzoeken hoe we het gebouw uitnodigend, open en veilig kunnen maken. Dus geen donkere hoekjes maar juist ruimtelijkheid, open trappenhuizen en looproutes die langs algemene ruimtes lopen. Waardoor bewoners elkaar als vanzelf gaan groeten en ontmoeten.”

“In grote projecten clusteren we woonruimtes waardoor er als het ware kleine dorpjes of buurten ontstaan. Zo voelen huurders zich meer betrokken bij hun omgeving. De woning is dan de plek waar ze zich privé in kunnen terugtrekken, dan is er de gang, het cluster of gebouwdeel waar zij zich thuis voelen en hun buren kennen. En tegelijkertijd wonen zij in een wooncomplex van zeventien verdiepingen – klein en intiem, maar toch groots.”

Aansluitend op grote thema’s
“Ik vind het uitdagend en interessant om community building in mijn werk steeds meer handen en voeten te geven. De tijd is er naar, de mensen staan er voor open. Dit is dé manier om met schaarse ruimte om te gaan, tegelijkertijd duurzaam bezig te zijn en mensen met elkaar te laten verbinden. We zijn steeds bezig met: hoe kunnen we dit nog meer uitbouwen? Kunnen we nog meer gezamenlijk aanbieden, zoals gereedschap? Welke communicatiemiddelen, zoals apps, zijn er beschikbaar om dit te faciliteren? Dit soort dingen komen heel snel op en worden aangejaagd door nieuwe regelgeving, techniek en communicatiemiddelen. In die zin zou je kunnen zeggen dat de ontwikkeling van de techniek het individualiseren weer tegengaat. De informatiemaatschappij zorgt namelijk ook voor veel verbinding, en dat is interessant om te benutten.”

“Ik zie drie grote thema’s in de markt: community building, als tegenwicht van individualisering, duurzaamheid, en betaalbaarheid. Deze drie thema’s moeten allemaal meegenomen worden in de plannen en overwegingen. Het is een uitdaging om aan duurzaamheidseisen te voldoen en het is ook iets waar de maatschappij naartoe moet groeien. Maar we denken hier veel over na bij het ontwerpen van onze concepten. Je kunt wel een pand met een grote parkeerkelder bouwen, maar je kunt nog beter een deelautoconcept aanbieden. Hiervoor moet je anders over oplossingen gaan nadenken. Wat betreft betaalbaarheid geldt hetzelfde. Mensen wonen steeds korter op plekken, er is veel doorstroom. Investeren in meubilair en verhuizing wordt dan onbetaalbaar. Ons full service concept biedt flexibilteit: met volledige inrichting, tot aan gordijnen aan toe, valt die hoge initiële investering weg.”

Toegespitst beheer
“Al deze concepten werken het best als het beheer daar ook op toegespitst is. Het voordeel van B-Right Urban Living is dat we die expertise ook in huis hebben – onder ons moederbedrijf Mosaic World zit ook een beheerdivisie. Omdat we een ontwikkelende belegger zijn, blijven we lang betrokken bij de panden in onze portefeuille. Daarom kunnen we goed blijven volgen hoe onze concepten in de praktijk functioneren en wat wel en niet werkt.”

Over B-Right Urban Living
B-Right Urban Living is een duurzame en sociale vastgoedontwikkelaar die zich richt op microliving in de grote steden. B-Right Urban Living is onderdeel van Mosaic World, een vastgoedorganisatie die zich in 9 West-Europese landen richt op vastgoedontwikkeling, vastgoedbeheer, leegstandbescherming en bouwplaatsbewaking.

Over Mosaic World
Met 19 vestigingen in 9 West-Europese landen, waarvan 5 in Nederland, realiseert de Mosaic World groep sinds 1993 betaalbare huisvesting. Mosaic World doet dit door het beheren, bewaken en ontwikkelen van vastgoed in opdracht of samenspraak met derden of in eigen beheer. Door mee te investeren in nieuwe woon- en gebruiksconcepten willen wij de opdrachtgever op een betere wijze faciliteren. Mosaic World gaat daarvoor graag langdurige relaties aan met haar opdrachtgevers. Mosaic World heeft een beheerportefeuille van ruim 9.500 verhuureenheden en 16.000 antikraakruimtes.



Reacties


Laatste nieuws