Ben je als verhuurder verplicht een inboedelverzekering af te sluiten?

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin je als verhuurder optreedt. Bijvoorbeeld aan het voor onbepaalde tijd verhuren van een gemeubileerd of ongemeubileerd appartement. Of in de vorm van tijdelijke verhuur om toeristen van een kort verblijf te laten genieten. Zo is het ook nog mogelijk om een woning of appartement te verhuren voor bepaalde tijd.

Al deze situaties zijn verschillend, maar je bent als verhuurder nooit verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Het is wel verstandig om bij gemeubileerd verhuur de inboedel te verzekeren, waarbij verzekeraars overigens uiteenlopende voorwaarden hanteren.

Eigen gebruik versus verhuur
Het is normaal gesproken zo dat er bij een inboedelverzekering afsluiten sprake is van een dekking bij eigen gebruik. Een inboedelverzekering is net als een opstalverzekering een woonverzekering die betrekking heeft op de persoonlijke situatie. Bij de keuze om een woning te gaan verhuren, is er sprake van een wijziging in deze persoonlijke situatie. Bij gemeubileerde verhuur ben je niet meer persoonlijk in de woning aanwezig. Bovendien gaan verzekeraars er vanuit dat het risico op schade bij de verhuur aan een ander toeneemt. Dat zijn dus al enkele aandachtspunten om rekening mee te houden.

Dekking bij verhuur
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de verzekeraar zich bij de verhuur op het standpunt stelt dat bepaalde zaken niet langer onder de dekking van de verzekering vallen. Of dat het verhuren van je woning of appartement leidt tot een hogere premie omdat het element van schaderisico groter wordt geacht. Er zijn verzekeraars die in de polis standaard voorwaarden hebben opgenomen voor verschillende verhuursituaties. Bijvoorbeeld een dekking die betrekking heeft op woningvakantieruil of voor incidentele particuliere verhuur voor een vakantie. Check daarom altijd even de voorwaarden van je verzekeraar.

Niet verplicht, soms wel verstandig
Het is nooit een verplichting om als verhuurder een inboedelverzekering af te sluiten, maar soms wel verstandig. Verhuur je een lege woning dan is het bijvoorbeeld niet nodig om zelf een inboedelverzekering te nemen. De huurder neemt de eigen inboedel mee en heeft dan ook de mogelijkheid om deze te verzekeren tegen verschillende risico’s. In dit geval is het de huurder die de keuze kan maken om al dan niet een inboedelverzekering af te sluiten. De huurder is evenmin verplicht om de inboedel te verzekeren.

Verhuur je een gemeubileerd appartement dan is het nog niet verplicht, maar wel verstandig om de inboedel te verzekeren. Let dan wel op hoe je verzekeraar daarmee omgaat, want er kunnen verschillende voorwaarden van toepassing zijn. Zo zijn er verzekeraars die het mogelijk maken om de inboedel op de meest uitgebreide verzekering te verzekeren. Alsnog is het dan mogelijk dat er specifieke voorwaarden gelden. Bijvoorbeeld dat bij diefstal of inbraak alleen een vergoeding volgt indien er sprake is van duidelijke inbraakschade aan de buitenkant. Of dat de dekking alleen van toepassing is als er sprake is van verhuur aan een gezin of enkel persoon. Kijk altijd naar wat op jouw situatie van toepassing is en neem contact op met de verzekeraar als je een huis gaat verhuren.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021