Innovatieve e-installatie voor Awarehouse Amsterdam

De Amsterdamse Houthavens is dé plek voor creatieve ondernemers van naam. En met z’n multifunctionaliteit en stijlvolle uitstraling maakt Awarehouse het plaatje compleet. Niet voor niets dat de nieuwe internationale kantoorhub van IKEA zich daar vestigt. De grootte van het pand, de warmte-koudeopslag, de zonnepanelen en maar liefst 108 laadpalen maken de elektriciteitsbehoefte complex. Mega Elektra levert de e-installatie die past bij de ambities van Awarehouse.

“Kortgezegd hebben we bij Awarehouse alles geleverd waar een draadje aan zit,” zegt Harry Kunst, projectleider bij Mega Elektra, dat onderdeel is van Nexton. “Van de standaard stroomvoorzieningen met aftakkasten op elke verdieping, stopcontacten, verlichtingsinstallatie en datavoorzieningen tot de zwakstroominstallaties voor beveiliging, alarm, brandveiligheid en CCTV. De grootte van het pand, namelijk een vloeroppervlakte van 35.500 m2, zorgt voor een uitdaging. Hoe langer de kabel, hoe groter namelijk het spanningsverlies.”

Stroomverdeling via het railsysteem
Vanwege de benodigde lengte van de kabels besluit Mega Elektra af te wijken van het oorspronkelijke ontwerp en als alternatief voor het traditionele leidingensysteem een railsysteem te installeren. Harry Kunst: “Het railsysteem biedt meerdere voordelen. Aangezien de geleiders van het railsysteem hun warmte makkelijker kwijt kunnen, kunnen ze zwaarder worden belast. Dat betekent dat er ondanks de grote lengtes nauwelijks spanningsverlies optreedt. En het installeren gaat sneller, omdat er geen leidingen worden getrokken. Een ander voordeel is dat het railsysteem in BIM is ontworpen en prefab kan worden geleverd. Daarnaast is de e-installatie via het railsysteem makkelijk uit te breiden en dus uitermate geschikt voor toekomstige herontwikkeling.”

Twee extra bouwlagen
Mega Elektra krijgt de opdracht gegund via een aanbesteding. Prijs is daarbij doorslaggevend. Maar ook anderszins is Mega Elektra een logische keuze, aangezien opdrachtgever Heren2 en hoofdaannemer Homines Bouw al vele succesvolle projecten in de Houthavens met Mega Elektra hebben gedaan. Jan Eerenberg, projectleider bij Homines, vertelt: “Je weet wat je aan elkaar hebt. Als halverwege het project dus ineens het plan wijzigt en er twee extra bouwlagen bij gebouwd moeten worden, weet ik dat ik de engineering daarvan óók bij Mega Elektra kan neerleggen. Het is een voordeel dat ze daarbij kunnen voortborduren op wat al is ontworpen en gemaakt natuurlijk.”

Unieke IKEA-beleving digitaal tot leven
Een soortgelijke ervaring heeft ook Hans van der Voordt, projectleider bij IKEA. Hij vertelt: “Gezien de korte tijd, waarin wij de fitout van de nieuwe IKEA-locatie in Awarehouse moeten realiseren, is het een voordeel om te werken met de installateurs van Mega Elektra, die volledig op de hoogte zijn van de opzet van de installaties.” Aangezien IKEA zich bezighoudt met het IKEA van de toekomst en ernaar streeft de unieke IKEA-beleving digitaal tot leven te brengen, hebben ze speciale wensen ten aanzien van data en elektriciteit. Van der Voordt: “We hebben een uitgebreid data- en glasvezelnetwerk aangelegd en de elektrische installaties zijn waar nodig redundant uitgevoerd. Ook de standaard installaties voor beveiliging, alarm, brandveiligheid en CCTV is uitgebreid met hun eigen systemen.”

Goed bereikbaar en alert
Over de samenwerking is Van der Voordt heel tevreden: “Ze zijn goed bereikbaar en alert op mogelijke verbeteringen in de installatie. Heel simpel misschien, maar toch wel essentieel, zoiets als de positie van een stopcontact. Dat wil je níet net achter een deuropening hebben. Ook fijn: als je ‘s avonds nog even de chefmonteur belt neemt hij altijd de telefoon op.”

Grootschalige laadcapaciteit in de parkeergarage
Pas aan het eind, als de oplevering al in zicht is, komt opdrachtgever Heren2 met het verzoek voor grootschalige laadcapaciteit in de tweelaagse parkeergarage. Omdat Mega Elektra de vraag kan neerleggen bij Nexton-deelneming Power United, die is gespecialiseerd in slimme laadtechniek, kunnen ze samen het meest gunstige aanbod neerleggen. Een één-tweetje tussen beide bedrijven levert een slimme, geïntegreerde stroomverdeling. Die heeft als voordeel dat er altijd even snel wordt geladen, of er nou 1 auto is aangesloten of 100 tegelijk. Harry Kunst: “Omdat we allebei bij Nexton horen, rekenen we geen marges onderling. Dat maakt dat we de nieuwste bewezen innovaties tegen een gunstige prijs kunnen aanbieden.”



Reacties


Laatste nieuws