Geluidsoverlast van buren: dit kun je zelf doen en wettelijke regels

Het is weer zover. De buurman heeft om drie uur ‘s nachts zijn muziek nog hard aanstaan, terwijl jij wilt slapen. En ook de volgende dag hoor je de hele dag muziek en andere geluidshinder. Dat is natuurlijk vervelend, want iedereen heeft recht op rust in de woning. Onrechtmatige geluidsoverlast kan dan ook een aantasting van het woongenot zijn. Maar wanneer spreken we eigenlijk van geluidsoverlast?

Hoe pak je dat aan en wat zijn de wettelijke regels? Want in de praktijk blijkt het vaak nog lastig om de buren het zwijgen op te leggen. Sommige geluiden vallen namelijk onder ‘leefgeluiden’ en moeten we dus van elkaar dulden. Maar de vraag blijft, hoeveel geluid moet je dulden voor we van overlast spreken?

Wat is geluidsoverlast?
Geluidsoverlast is nooit leuk. Nederland is maar een klein land en daardoor is het niet raar als je soms leefgeluiden van de buren hoort. Dat heb je maar te accepteren en daar kun je verder weinig aan doen. Maar als je continu geluid hoort van de buren, kan dit behoorlijk vervelend zijn. In zo’n geval kun je proberen in gesprek te gaan met de buren. Lukt dat niet, dan zijn er ook een aantal wettelijke mogelijkheden. Je kunt in zo’n geval de rechtsbijstandsverzekering aanspreken voor hulp.

In de wet staat dat de buren geen onrechtmatige hinder mogen veroorzaken. Dat geldt dus ook voor geluidsoverlast of stank. Enige hinder kan voorkomen en is dus niet meteen onrechtmatig. Of iets onrechtmatig is, wordt beslist door de hinder en duur van de hinder. Eventueel kun je je roepen op ‘nachtelijk burengerucht’ volgens het Wetboek van Strafrecht, artikel 431.

Geluidsoverlast aanpakken
Geluidsoverlast kunnen contactgeluiden zoals lopen op een harde vloer, overmatig traplopen of slaan met de deuren zijn. Maar ook luide muziek is een veelvoorkomende ergernis. Doordat je slechter slaapt door al die herrie en vaak de deuren dichthoudt, kun je ook gezondheidsklachten krijgen. Daarom is het belangrijk om van geluidsoverlast af te komen.

De vriendelijke weg: praat erover
De beste manier om van geluidsoverlast af te komen is door er met de buren over te praten. Want in veel gevallen hebben de buren geen kwaad in de zin en hebben ze geen idee dat ze hinder veroorzaken. Ze luisteren graag muziek, maar dat is volgens hen niet zo hinderlijk dat je ervan mee kunt genieten. Je kunt afspraken maken dat de buren tot een bepaald tijdstip muziek mogen draaien, dat het geluidsniveau zachter gaat of dat er niet meer met de deuren wordt geslagen. In overleg is vaak al veel mogelijk. Je kunt zelf ook zorgen dat je de isolatie in je woning op orde hebt, want dat dempt al veel geluiden.

Buurtbemiddeling
Om het niet te escaleren kun je ook kiezen voor buurtbemiddeling. Deze stap zet je als de buren blijven ontkennen dat er sprake is van overlast. Belangrijk; bij buurtbemiddeling wordt er geen schuldige aangewezen, maar wordt er - zoals de naam al doet vermoeden - bemiddeld. De problemen worden tussen beide partijen via bemiddeling opgelost. Vrijwel elke gemeente en sociaal wijkteam heeft buurtbemiddelaars om dit soort problemen op te lossen.

Stap naar de VvE
Als je in een appartement woont en last hebt van de boven- of onderburen kun je naar de Vereniging van Eigenaars (VvE) stappen. Deze kan conform het huishoudelijk reglement ingrijpen. Zo kunnen de buren een waarschuwing of een boete krijgen. Verder mag de VvE ook iemand de toegang ontzeggen tot zijn appartement. Dat zijn zware middelen en deze worden dus niet zomaar ingezet. De bedoeling is dus dat je eerst in gesprek gaat met je buren.

Meldpunt Overlast
Veel gemeenten werken met een Meldpunt Overlast. Een goede optie als je toch al niet op goede voet staat met je buren. Je laat dan een melding opmaken en een inspecteur komt dan de zaak onderzoeken. Eventueel kan deze ook andere instanties inschakelen voor een oplossing. Op de website van de gemeente vind je de contactgegevens van het meldpunt.

Politie
Een stuk minder vriendelijk is de politie erbij halen. Dat doe je eigenlijk alleen in uiterste gevallen. In de meeste gevallen kun je ervan uit gaan dat de goede band met je buren met het nemen van deze stap helemaal wegvalt. Het inschakelen van politie kan immers als heel vervelend worden ervaren. Het is dan ook de laatste optie. De politie of wijkagent treedt op bij geluidsoverlast. Dat kan alleen als er sprake is van strafbare feiten of verstoring van de openbare orde.

Juridische bijstand
Oordeelt de politie dat er geen sprake is van onrechtmatige geluidshinder? Dan kun je er niet veel tegen doen en blijf je met de overlast zitten. Toch is er nog één laatste uitweg; naar de rechter stappen. Vaak heb je daarvoor een advocaat nodig. Om deze reden raden we je aan om gebruik te maken van je rechtsbijstandsverzekering. Deze kan dan de vervolgstappen zetten. Je moet dan uiteraard wel kunnen bewijzen dat de buren inderdaad overlast veroorzaken en dat deze onrechtmatig is. De rechter hakt dan de knoop door.



Reacties


Laatste nieuws