Met haar nieuwe inspiration centre is Dura Vermeer klaar voor de toekomst

“Dit vormt de basis voor een nieuwe manier van samenwerken. Tegelijkertijd laten we hiermee zien wat we kunnen”, aldus CEO Job Dura van Dura Vermeer tijdens de opening op 13 oktober van het Dura Vermeer Inspiration Centre in Utrecht/Leidsche Rijn. De opening die hij symbolisch verrichtte samen met wethouder Klaas Verschuure van Utrecht door de naam van het pand te onthullen: De Verbinding.

“De Verbinding geeft gestalte aan de netwerkorganisatie Dura Vermeer en faciliteert verbindingen tussen medewerkers, klanten, onderaannemers en toeleveranciers”, licht Job Dura de naam toe. Met het Inspiration Centre realiseerde Dura Vermeer iets dat ze al eerder deed voor opdrachtgevers als het Europees geneesmiddelen Agentschap (EMA): een state-of-the-art hoofdkantoor dat voldoet aan normeringen als BREAAM Excellent en BENG-energieprestatie. Alleen gaat ze hier nog een stapje verder. “In BREAAM Excellent is nog te weinig aandacht voor welzijn”, aldus Peter Krop, directeur Dura Vermeer Bouw en Vastgoed, “dus daar konden we de lat nog wat hoger leggen.”

Job Dura: “Het Inspiration Centre past bij de lange termijn beleidsvisie van Dura Vermeer en bij de strategie van regionale aanwezigheid.”

De beste performance
 Krop kan het dan ook niet genoeg benadrukken dat in het Inspiration Centre gezondheid voorop staat. Dit moet de beste omgeving zijn voor de beste performance. In de woorden van Krop: “Wij wilden een gezonde professionele mini-community realiseren. De gezondheid van mensen staat voorop, zij moeten kunnen werken in een optimale werkomgeving, waarin zij de beste prestaties kunnen leveren. Dat is niet alleen belangrijk voor ons als werkgever, maar vooral voor de mensen zelf. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om mensen te faciliteren in hun wellbeing.” En het moet gezegd: het gebouw ‘voelt’ goed als je binnenkomt en er rondloopt. Het is stijlvol en fraai afgewerkt. Het is groen, dankzij een indoor tuin met een enorme groenwand en een grote daktuin. En het ademt, als je het zo mag noemen, gezondheid.  

Licht en lucht
Die gezondheid wordt voor een groot deel bepaald door de licht- en luchtkwaliteit. Wat betreft het eerste aspect, licht dus, is er in het DVIC sprake van biodynamische verlichting. Waarbij lichtintensiteit en de lichttonen worden bijgesteld al naar gelang het moment van de dag of het type bespreking. Er wordt dus een verbinding gelegd met de aanwezige gebruikers. De luchtkwaliteit wordt op zijn beurt 24/24 gemonitord op aspecten als luchtvochtigheid, temperatuur en CO2 gehalte. Een belangrijke rol daarbij wordt gespeeld door de slimme gevel ontwikkeld door de Delftse start-up (inmiddels een scale-up met meer dan dertig werknemers afkomstig uit tien landen). Deze zogenaamde Smartskin bestaat uit zonnecellen in glas die stroom opwekken en sensoren die het glas slim maken. De zonnecellen zorgen ervoor dat er altijd groene stroom is in de gevel. De sensoren meten omgevingsdata zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit en gebruiken deze informatie om gebouwen energiezuiniger te koelen, verwarmen en verlichten. Gebouwen worden zo 25 procent energiezuiniger en comfortabeler. Het vormt een mooie onderstreping van de drie vernieuwingsambities uit de strategienota van Dura Vermeer: duurzaamheid, digitalisering en innovatie. Peter Krop: “Overigens wordt de lucht in het gebouw ook actief gefilterd door ionisatie, wat ook weer bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit.” 

Wethouder Klaas Verschuure: “Dura Vermeer is een belangrijke partner om gestalte te geven aan de toekomst van Utrecht/Leidsche Rijn.”

Lichaamsbeweging
De gezondheid van de medewerkers wordt, behalve door een gezond binnenklimaat, ook bevorderd door het stimuleren van lichaamsbeweging door de centrale open trappen die de werkplekken en de ontvangstruimte met elkaar verbinden. Krop: “We hebben de liften uit het zicht geplaatst, waardoor ze hopelijk alleen maar bij hoge uitzondering zullen worden gebruikt. Het is ontzettend interessant om te zien hoe je een omgeving kan creëren waarin mensen beter presteren, als individu en in groepen. Deze huisvesting levert een belangrijke bijdrage aan het verder versterken van onze netwerkorganisatie.” Behalve gezondheid spelen ook duurzaamheid en circulariteit een belangrijke rol in het DVIC. Zo is de opvallende staalconstructie aan het eind van de levensloop eenvoudig te demonteren en te hergebruiken. Ook is er voor de inrichting gekozen voor volledig recyclebare vloerkleden en (deels) refurbished meubilair. Daarnaast investeert Dura Vermeer in Utrecht ook fors in de verduurzaming van het wagenpark en de elektrificering ervan door op elke twee parkeerplekken in één laadpaal te voorzien.     

Ontmoetingen en inspiratie
Wat dus oorspronkelijk begon als een streven om de versnipperde huisvesting van een aantal Dura Vermeer divisies en afdelingen in Utrecht samen te brengen in één gebouw, om daarmee één centrale hub te creëren, groeide daarmee uit tot het creëren van een podium waar ontmoeten en inspireren hand in hand gaan. Dura Vermeer spreekt dan ook graag van een Inspiration Centre. Want niet alleen medewerkers zijn er welkom; de deuren staan open voor het hele Dura Vermeer netwerk, terwijl ook de klanten voor wie Dura Vermeer een woning realiseert hier inspiratie kunnen opdoen voor de inrichting en afwerking van hun nieuw huis. Het gebouw bestaat namelijk uit twee robuuste delen, met elkaar verbonden door een royale, transparante ontvangstruimte met open trappen die de ruimtes en verdiepingen met elkaar verbinden. Eén deel is bestemd voor de werkmaatschappijen en ondersteunende disciplines van Dura Vermeer. Het andere deel, THUIS genoemd, huisvest de showroom voor huizenkopers en biedt inspiratie op het gebied van wand- en vloerafwerking, keukens, badkamers en raamdecoratie. Zo wordt er in DVIC niet alleen een verbinding gelegd tussen medewerkers onderling, maar ook tussen Dura Vermeer en haar opdrachtgevers. Wat Ronald Dielwart, lid van de Raad van Bestuur van Dura Vermeer, onderstreept met de woorden: “Klopt, want ondanks alle technische en digitale mogelijkheden draait ons werk om verbinding, emotie en beleving. Het gaat niet om stenen, maar om mensen.”    

   



Reacties


Laatste nieuws