Fusie BOAG en Drees & Sommer: ‘In deze krappe arbeidsmarkt het ideale huwelijk’

BOAG Advies en Management is als een volledige dochtermaatschappij toegetreden tot Drees & Sommer. Vastgoedjournaal sprak met twee van de vijf nieuwe directieleden, Michel de Haan en Ton Heijmans, over de fusie. Wat zijn de ambities voor de komende jaren?

Met circa 50 medewerkers wordt BOAG samengevoegd met Drees & Sommer Nederland dat momenteel ook 50 medewerkers heeft. Per 1 juli bestaat het directieteam van advies- en projectmanagementbureau Drees & Sommer Nederland uit Michel de Haan, Kurt van Dijk, Ton Heijmans, André Leeuwis en Johan de Vries.

Ideale huwelijk
Waarom is deze stap gezet? Michel de Haan vertelt aan VJ: “In Nederland is Drees & Sommer al een aantal jaren actief en we hebben mooie projecten onder onze hoede zoals bijvoorbeeld het transformatieproject POST in Rotterdam. Om meer van dit soort uitdagende projecten aan te kunnen moeten we opschalen en hebben we meer expertise en mensen in huis nodig. Daarom hebben we gekeken naar het werven van nieuwe mensen of naar een fusie.”

Hij vervolgt: “Vastgoed is een internationale markt en onze klanten doen niet alleen zaken in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Als je innovatief wilt blijven en voorop wilt lopen met ontwikkelingen, moet je maat hebben en investeren in niet alleen techniek maar ook mensen. In deze krappe arbeidsmarkt is dit het ideale huwelijk.” BOAG lag voor de hand als partner, zegt De Haan. “We hebben een verrassend goede klik en een gedeelde visie.”

Complementair aan elkaar
Ton Heijmans beaamt dit: “We zijn complementair aan elkaar en hebben dezelfde cultuur, normen en waarden. BOAG is van oudsher meer gericht geweest op Nederland endoor de fusie met Drees & Sommer is er internationaal meer mogelijk. Wij zijn sterk in bouw- en projectmanagement en bouwkosten, dit is wat we al 30 jaar doen. Deze diensten – en méér - zullen wij ook blijven bieden binnen Drees & Sommer en elkaar op die manier versterken.”

Ook de verschillende focus van de twee bedrijven sluit goed op elkaar aan. “BOAG heeft altijd voornamelijk beleggers en ontwikkelaars als klant gehad. Drees & Sommer richt zich meer op de gebruiker en gebruikerservaringen met een focus op het ontwerpen van werkplekconcepten en inrichten van kantoren. Daarnaast zijn zij actief op het gebied van vastgoedadvies, facility management en infrastructuur. Door de fusie kunnen we nu alle stakeholders in een project op een goede manier bedienen. Hiermee onderscheiden we ons: met deze kennis, expertise en brede dienstverlening,” aldus De Haan. 

Goede spreiding over Nederland
Alle medewerkers worden ondergebracht bij Drees & Sommer Nederland. In de overgangsfase blijft BOAG de eigen naam tijdelijk gebruiken met de toevoeging ‘Part of Drees & Sommer’, maar de naam zal op den duur verdwijnen.

In Nederland werkt Drees & Sommer vanaf nu vanuit kantoren in Amsterdam (Nieuw-Vennep), Rotterdam (Capelle aan den IJssel) en Eindhoven. “We hebben hiermee een mooie spreiding over Nederland, maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst verder zullen uitbreiden. We willen dichtbij het talent zitten en ook als projecten zich concentreren binnen een bepaalde regio daarop inspelen,” aldus De Haan.

Samen sterker
Heeft de coronacrisis nog roet in het eten gegooid? Heijmans reageert: “De gesprekken over de fusie zijn even opgeschort geweest, maar we zijn twee gezonde bedrijven en samen staan we sterker dan apart. Doordat we nu een bredere dienstverlening kunnen bieden, zijn we wendbaarder en kunnen we nog beter inspelen op de veranderende vraag.” 

Hij vervolgt: “Op dit moment heeft de coronacrisis geen grote impact op onze organisaties, we hebben een goed gevulde orderportefeuille. De vastgoedmarkt is laat-cyclisch, er wordt nog genoeg doorgebouwd. Maar vanaf 2021 zal blijken wat voor impact dat heeft op de vraag naar woningbouw, dat toch de drijvende kracht is in de bouwsector.”

Duurzaamheid en circulariteit
En welke kernwaarden zijn dan belangrijk voor het vernieuwde Drees & Sommer Nederland? De Haan antwoordt: “Vastgoed draait niet alleen meer om stenen en techniek, maar steeds meer om beleving. Het samenspel tussen de lay-out, interieur en de diensten die je aanbiedt. Ontwikkelen gaat steeds meer die kant op en gevoel speelt een grotere rol. Daarom willen we ook emotie oproepen met vastgoed.”

Ook duurzaamheid en de circulaire economie speelt daarbij een rol. “Circulariteit moet de standaard worden in mijn optiek. Vastgoed krijgt niet alleen waarde door de locatie, maar ook omdat het in feite een magazijn van materialen is, die al eerder gebruikt zijn. Als je deze materialen op een goede manier registreert dan heeft je pand altijd een positieve restwaarde, ook aan het einde van de levensduur.”  

Het uiteindelijk doel van de samenvoeging van BOAG en Drees & Sommer vat De Haan tot slot samen: “Als ik naar de toekomst kijk dan is het onze ambitie om in 2025 één van de drie logische keuzes te zijn als partijen een partner zoeken bij een groot gecompliceerd project. Én van mensen om bij ons te willen werken. Dus daar gaat we ons hard voor maken de komende tijd.”

Fotobijschrift: Directieteam Drees & Sommer Nederland per 1 juli 2020, van links naar rechts: Kurt van Dijk, Ton Heijmans (voorheen BOAG), Michel de Haan, Johan de Vries (voorheen BOAG), André Leeuwis (voorheen BOAG).



Reacties


Laatste nieuws