Beelen: ‘Opbrengsten van materialen uit ontmanteling steeds hoger’

De materialen die vrijkomen bij de sloop van een pand zijn geld waard. Dat is niets nieuws. Sterker nog, al jaren kan de sloper die die waarde het beste weet te verzilveren de scherpste offerte neerleggen en zo meer werk binnenhalen.

Nieuw is wel de groeiende vraag naar hergebruikte of gerecyclede bouwmaterialen. Dit leidt uiteindelijk tot een betere aanbieding voor opdrachtgevers van (renovatie)sloopwerken. Kortom, meer circulariteit door hergebruik van materialen én een scherpere offerte. VJ ging in gesprek met Axel Hendriks, commercieel directeur bij Beelen Next. 

Er is al veel gesproken en geschreven over de circulaire (bouw)economie. Congressen, bijeenkomsten, whitepapers, kenniskaarten, pressure cooker sessies, ga zo maar door. Hendriks: “De aanloop was lang en we zijn er nog lang niet, maar langzaam maar zeker begint er een markt te ontstaan voor hergebruikte en herbruikbare bouwmaterialen.” 

Druk vanuit de overheid neemt toe
Die toenemende vraag komt deels ook omdat de druk wordt opgevoerd vanuit de overheid om steeds meer bouwmaterialen te hergebruiken. Momenteel is men bezig met regelgeving door bijvoorbeeld het aanscherpen van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) en heeft men duidelijke afspraken gemaakt in het Betonakkoord 2020. 

Alternatieve grondstofbronnen
“Maar gelukkig zien ontwikkelaars en beleggers zelf ook steeds meer toegevoegde waarde van circulair en gezond bouwen, mede omdat hun klanten erom vragen en het waarderen. Producenten van bouwmaterialen gaan langzaam op zoek naar alternatieve grondstofbronnen, voorsorterend op de stijgende prijzen van primaire grondstoffen”, vertelt Hendriks. Dat laatste is erg interessant.

Op de vraag of hij hier misschien een voorbeeld van kan geven noemt Hendriks gips. Gips is een bijproduct van steenkool en veel gipsplaatproducenten bevinden zich daarom naast grote kolencentrales. Nu de verwerkers van kool langzaam verdwijnen, gaan producenten van bijvoorbeeld gipsplaten op zoek naar alternatieve bronnen. Natuurgips is zo’n alternatief; dit wordt gewonnen uit mijnen in onder andere Frankrijk. Maar de kostprijs van dat alternatief is, mede door het transport, echter hoger dan van het oorspronkelijke bijproduct uit de centrales. Dit biedt kansen.”

Sloopgips kan binnen vier uur weer een gipsplaat zijn
Hendriks vertelt dat Beelen gips uit slooppanden aanlevert bij een gipsrecyclaar, gevestigd naast een gipsplatenfabriek: “Vier uur nadat wij ons gips hebben geleverd, rolt de nieuwe gipsplaat van de lopende band. Een proces dat eerst onrendabel was, maar nu prima haalbaar.”

Andere sectoren
En gelukkig gebeurt dit ook binnen andere sectoren. Zo staat de betonindustrie steeds positiever tegenover het hergebruik van oud beton. Hendriks zegt: “Het was even wennen voor de betonproducenten, maar hergebruik is steeds normaler aan het worden in de betonsector. 

Ook is er een grote vraag naar de van sloophout gemaakte producten die Beelen Next produceert en levert. En wordt het hergebruik van constructiestaal inmiddels niet meer gezien als onmogelijk maar zelfs al toegepast in de praktijk. 
Hergebruik moet standaard op de agenda voordat men met slopen begint
Kortom: de markt is aan het veranderen. De afzetmogelijkheden voor de materialen die vrijkomen bij de sloop verbeteren en daar worden de sloopmethodes op aangepast. Dit leidt tot meer en hoogwaardiger hergebruik, maar ook tot een lagere offerteprijs. 

Nieuwe productielocaties
De ambities van Beelen Next zijn geen geheim, zo vertelt Hendriks: “Wij zien steeds meer ketenintegratie en zullen zelf meer gaan produceren. Onze eigen houtzagerij is daar een goed voorbeeld van, maar wij zouden dit graag voor andere materialen willen voortzetten. We hebben er zeker 4 in voorbereiding.”

Beelen staat voor het sluiten van materiaalcirkels. Omdat wij niet alleen ontmantelen, maar ook 6 recyclevestigingen hebben, organiseren wij de hoogwaardige toepassing van materialen zelf. Met Beelen NEXT zijn wij volledige gefocust op innovatie en circulariteit. Meer weten? Ga dan naar www.beelen.nl of www.beelennext.nl 



Reacties


Laatste nieuws