Cradle to Cradle: afval eten en slopen met winst

Denk je aan afval, dan denk je waarschijnlijk aan dingen die bedorven, vies, onbruikbaar of kapot zijn. Je denkt dan zeer waarschijnlijk niet aan een heerlijke maaltijd of een gevulde bankrekening. Toch is dit wel degelijk wat een duurzame toekomst op het gebied van afval ons zou kunnen brengen.

Om te werken aan een duurzame toekomst is het nodig om ons begrip van afval te herzien. Op dit gebied valt namelijk veel winst te behalen voor de aarde, onze gezondheid en onze portemonnee; wat wil je nog meer?

De juiste keuzes maken
We gooien zoveel weg, kopen allemaal dingen die we eigenlijk niet nodig hebben en willen veel voor weinig. Duurzame aankopen zijn vaak duurder dan we gewend zijn, terwijl Chinese websites goedkope producten aanbieden die voor een paar euro de hele wereld over worden vervoerd. We willen graag de juiste keuzes maken, maar dat gaat vaak gepaard met meer geld uitgeven en daar hebben we niet altijd zin in. Vaak is de reparatie van gebruiksvoorwerpen bijvoorbeeld zelfs duurder dan de aanschaf van een compleet nieuw product. Als we de aarde niet willen uitputten dan moet er iets veranderen aan onze mindset en economie.

Restproducten als vleesvervanger
Waar het water vroeger bruin was en het in een deel van Groningen altijd naar rotte eieren stonk, gebruikt de AVB (Aardappelzetmeel Verkoopbureau) zijn afval tegenwoordig als een innovatieve vleesvervanger. Vroeger was er geen markt en geen animo voor de eiwitten uit aardappels, waardoor deze in het water werden geloosd. “Vandaag de dag belanden ze in innovatieve vegetarische hamburgers die nagenoeg hetzelfde smaken als hamburgers van echt vlees”, vertelt Remko den Hartog, REV-taxateur en duurzaamheidsdeskundige bij Troostwijk. Met deze innovatie trekt het bedrijf nu al de aandacht van investeerders van over de hele wereld.

Sloopmaterialen recyclen
Remko vertelt dat hetzelfde wel eens zou kunnen gaan gebeuren in de context van vastgoed. Slopen kost vaak veel geld omdat het in de huidige gedachtegang slechts afval oplevert, en afval lozen en verwerken is een dure aangelegenheid. Bij mensen overheerst bovendien de gedachtegang dat nieuwe materialen beter zijn, waardoor materialen die nog in uitstekende conditie zijn, bij het grofvuil belanden. Deze materialen zouden goed hergebruikt kunnen worden waardoor er in de toekomst wellicht voor aanzienlijk lagere bedragen kan worden gebouwd.

BREEAM
Dat duurzaamheid al begint bij het maken van duurzame keuzes bij de bouw, is een gedachtegang die in praktijk wordt gebracht door de BREEAM-NL certificering. Gedurende het BREEAM-NL certificeringsproces wordt namelijk ook gekeken naar de materialen en vervoersmiddelen die gebruikt zijn tijdens de bouw. Wie dus echt duurzaam wil zijn, moet duurzame keuzes in zijn totaliteit doorvoeren. Hoe beter men dit doet, hoe hoger de duurzaamheidsscore. Een hoge duurzaamheidsscore heeft dan weer positieve invloed op de waarde en de marktpositie.

'Cradle to cradle'
Voor een duurzame toekomst is het belangrijk dat alles zoveel mogelijk hergebruikt of verwerkt kan worden tot nieuwe materialen en grondstoffen. Een situatie waarin alles oneindig kan worden hergebruikt zonder dat hier schadelijke stoffen bij komen kijken, noemt men het ‘cradle to cradle’ principe. Onze economie die gericht is op overconsumptie, zal dus in het belang van duurzaamheid kunnen overgaan in een circulaire economie waarin afval waardevol is.

Waarde behouden
Als er waarde wordt toegekend aan gebruikte materialen, zal er ook meer aandacht worden besteed aan het ontwerpen en produceren van eenvoudig herbruikbare materialen en grondstoffen, evenals aan het verbeteren van de kwaliteit, zodat materialen minder snel zullen vergaan. Dit impliceert dat vrijwel alles wat je in zo’n circulair systeem kunt bezitten, een waarde blijft behouden en dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Wederom blijken er dus veel financiële voordelen te zitten aan duurzaamheid. Waar wachten we eigenlijk nog op?

Dit was een bijdrage van Remko den Hartog, gecertificeerd REV-taxateur (Recognized European Valuer) en assessor voor het REV-assessment bij SVMNIVO. Hij is werkzaam bij Troostwijk Taxaties B.V.

Wilt u alle blogs uit deze serie nog eens teruglezen? Klik hier!



Reacties


Laatste nieuws