Primera goed op weg in energietransitie

Ook de retail heeft te maken met toenemende energiewetgeving. Als energiepartner van zakelijk Nederland heeft MAIN Energie diverse klanten in de retail, waaronder winkelketen Primera. Carl Damen, Hoofd Acquisitie en Projecten bij Primera, vertelt welke maatregelen zij allemaal hebben getroffen.

Primera is zeer actief op het gebied van verduurzaming, zowel voor hun hoofdkantoor als winkels. Carl Damen, Hoofd Acquisitie en Projecten bij Primera, is daar al jaren mee bezig vertel hij aan VJ. Damen is, vanuit het VGO (Vastgoed overleg) ook actief bij het NRW Platform Duurzaam Winkelvastgoed en namens de branchevereniging NSO lid van de stuurgroep Vestigingszaken van Detailhandel Nederland.

“Ondanks dat de winkels zelf hoeven niet te voldoen aan de informatieplicht, helpen wij hen wel met verduurzaming. Zo zijn wij overgestapt naar led verlichting, proberen wij zoveel mogelijk gasloos af te bouwen en gebruiken wij een pvc vloer die recyclebaar is. Bij winkels tussen de 120 en 150 m2 proberen we alles elektrisch te doen en verzorgen wij de klimaatbeheersing met EIA subsidiewaardige apparatuur.”

Verantwoordelijkheid nemen
Daarnaast zorgt Primera dat er efficiënt wordt omgegaan met energie in ruimtes die niet of nauwelijks bemand zijn tijdens openingstijden, zoals privéruimtes. Deze worden voorzien van bewegingsmelders. Damen vertelt: “Dit doen wij bij zowel bestaande als nieuwe winkels. We hebben ook een test gedaan met Redevco, Ecomatters, INretail en de gemeente Utrecht. Daarbij zijn 2 nieuwe Primera winkels gebouwd en die zijn op een paar dingen na bijna CO2 neutraal.”

“De verantwoordelijkheid om de winkels duurzamer te maken nemen wij zelf en leggen wij niet bij de ondernemer. Wij hebben hier zelf ook echt de kennis voor en laten de ondernemers hiervan profiteren. Door de kennis te delen en uit te leggen waarom we dit doen, krijgen we veel van onze ondernemers mee in het verduurzamen van de afbouw van hun winkelpanden,” aldus Damen.

Hoofdkantoor
Niet alleen de winkels zijn duurzaam ook op het hoofdkantoor van Primera is aandacht voor. “Voor ons hoofdkantoor zijn wij zelf wel bezig geweest met de informatieplicht en hebben daarbij besparende maatregelen doorgevoerd. De handhavingsdienst is na het invullen hiervan nog bij ons langs geweest op ons kantoor en zij waren erg positief hoe wij hiermee bezig zijn.”

Terug leveren aan net lastig
Toch zijn er ook obstakels. “Verder zijn wij bezig om qua energie steeds meer zelfvoorzienend te zijn. Echter lopen wij ertegenaan dat op dit moment het amper mogelijk is terug te leveren aan het net omdat dit vol zit. Dat speelt voor steeds meer delen van Nederland, niet alleen voor ons. Wij maken nu ook vaak mee bij de bouw van winkels dat netwerkaansluitingen niet toereikend zijn of dat je een lagere capaciteit krijgt dan aangevraagd omdat ze de stroom moeten verdelen voor meerdere locaties, dat begint wel echt een issue te worden.”

Hoe ziet Damen de toekomst voor zich? “Qua wetgeving zit Paris 2023 eraan te komen en natuurlijk 2050 waar wij zeker stappen mee moeten maken. De overheid heeft inmiddels gezien dat dit niet snel genoeg gaat waardoor zij nu haast maken met maatregelen. Daarbij kijken zij heel erg naar welke investeringen voor vastgoed rendabel zijn waardoor zij zich vooral focussen op warmtepompen en zonnepanelen.”

Stappen maken
Echter zit de retail hier helemaal niet op zit te wachten, zegt Damen tot slot. “De winkelvastgoedmarkt is een compleet andere markt dan de kantorenmarkt. Een winkel op de begane grond onderin een flatgebouw kan bijvoorbeeld niks met zonnepanelen want die zouden ergens boven op het dak moeten. Dan moet je aan de gang met een vve, met de eigenaar van het winkelpand en van het flatgebouw. De opgewekte energie mag niet worden gedeeld want dan word je aangemerkt als energieleverancier. Kortom, de overheid moet daar nog wel wat stappen in maken.”

Een bijdrage van MAIN Energie.



Reacties


Laatste nieuws