Megaklus: afvalmanagement RAI Amsterdam nu in handen van Beelen

Per augustus is Beelen exclusief verantwoordelijk voor het afvalmanagement van RAI Amsterdam. Daarbij profiteert de beursorganisatie van bijzondere innovaties die al eerder op festivals zijn geïntroduceerd. Belangrijk uitgangspunt van de samenwerking tussen RAI en Beelen is het hoogwaardig hergebruik van de afvalstromen van het enorme beurscomplex.

Op verzoek van Beelen, specialist in sloop, afval en recycling, krijgt Vastgoedjournaal een uitnodiging om een kijkje te nemen bij de RAI Amsterdam. Richard Fennis, commercieel directeur van Beelen Nederland, loopt samen met VJ door de vrijwel eindeloze gangen en hallen van het beurscomplex.

Inmiddels is het IBC 2019 in de RAI losgebarsten, ’s werelds grootste media, entertainment en technologie show. In liefst 22 hallen waarvan een flink aantal tijdelijke accommodaties komen zo’n 1700 exposanten uit de hele wereld bij elkaar om de naar verwachting honderdduizenden bezoekers de laatste trends en innovatieve ontwikkelingen voor te schotelen.

Twee inzamelingspunten
Van die drukte is begin september bij de rondleiding nog niets te merken. Wel zijn enkele standbouwers en tapijtleggers actief die bijna wegvallen in de gigantische ruimten waarin zij hun werk doen. Fennis toont de twee grote verzamelingspunten in het noordelijke en zuidelijke gedeelte van de RAI waar alle afval in verrijdbare containers worden verzameld, gescheiden en geperst.

“Sinds augustus is Beelen de exclusieve partner voor de RAI Amsterdam op het terrein van afvalmanagement. We hebben na een gewonnen tender met de RAI Amsterdam een meerjarig contract hiertoe afgesloten”, vertelt Fennis. “

Een bijzonder moment, niet alleen voor Beelen die hiermee zijn eerste beursorganisatie als klant heeft binnen gehaald, maar ook voor de RAI Amsterdam die na tientallen jaren nu zakendoet met een andere partij die verantwoordelijk wordt voor de afvalinzameling en verwerking.

Enorme taak
Met de RAI als nieuwe opdrachtgever wacht Beelen een enorme taak. Om een idee te geven van de omvang van het beurscomplex: elk jaar worden er circa 500 evenementen georganiseerd waarvan ruim 50 internationale congressen en 70 beurzen op een totale vloeroppervlakte van 112.200 m². Er zijn maar liefst 70 congres- en vergaderzalen en het grootste evenementenhal biedt plaats aan maar liefst 12.900 zitplaatsen. In totaal komen er elk jaar ongeveer anderhalf miljoen bezoekers op af.

Fennis laat aan de kant van het Beatrixpark de kade zien waar de containers van de RAI via een fluisterstille elektrische boot vervoerd worden naar de geavanceerde sorteer- en scheidingsinstallaties van Beelen aan de Ankerweg in het Westelijk Havengebied.

Emissieloos
Daar komt ook het nog te bouwen Amsterdam Logistic City Hub, een initiatief van oprichter Wim Beelen en Robert van der Wallen voor een gigantische logistieke hub van maar liefst 125.000 m2 pal aan het water. Inclusief 10.000 m2 kantoorruimte en 1.600 parkeerplekken voor bijvoorbeeld bouwvakkers die via het water emissieloos hun bouwmaterialen naar hun projecten kunnen vervoeren. “Dat scheelt enorm veel vrachtauto’s in de stad”, zegt Fennis.

De innovaties houden hier niet op. “Wij willen bij Beelen het verschil maken door continue innovatie en digitalisering”. Zo kunnen medewerkers van de RAI het hele afvalproces van de beurshallen sturen en volgen met de Beelen App op hun telefoon. “Bijvoorbeeld als ergens een container vol is, kunnen ze dit via de app doorgeven zodat één van onze medewerkers die kunnen ophalen.”

Real time
Beelen heeft permanent zes medewerkers op het beurscomplex. Maar via deze app zijn ook actuele cijfers op te vragen over het totaal aan verwerkte afval, soort afval, het recycling percentage en nog veel meer. “En allemaal real time”, zegt Fennis.

Sinds de laatste vastgoedcrisis heeft Beelen sterk ingezet in het automatiseren van bedrijfsprocessen. Daar plukt het bedrijf nu de vruchten van. “Hierdoor werken we vandaag de dag vrijwel papierloos.”

Een andere nieuwe innovatie waar ook de RAI van kan profiteren is de overname begin dit jaar van CT Events Services door Beelen. Dit in evenementenreiniging gespecialiseerd bedrijf, nu omgedoopt in Beelen Event Services, kende voorheen een piek in de zomer wanneer de festivals losbarsten. “Het organiseren van beurzen waar ook grote aantallen mensen op afkomen lijkt op het organiseren van festivals, alleen vinden de beurzen het gehele jaar door plaats. Dankzij het contract met de RAI kunnen we de evenementreiniging nu het hele jaar inzetten.”

Festivals lopen voor op duurzaamheid
Fennis wijst erop dat veel festivals vandaag de dag vooroplopen in duurzaamheid. Hij laat een foto zien van de complexe composteermachine die Beelen Event Services inzet op de evenementen. “Daarin worden alle voedselresten verzameld die achter zijn gebleven en gecomposteerd. En binnen 24 uur is het bruikbare compost voor de grond van het festivalterrein. Zo werken we circulair.” Deze machine zal ook in de RAI worden ingezet. “Dankzij de kennis op evenementen, kunnen dus ook beursorganisaties als de RAI hiervan profiteren.”

Daar blijft het niet bij. Beelen tovert een andere nieuwe duurzame innovatie uit de spreekwoordelijke hoge hoed. Fennis toont een nieuwe foto. “Dat is onze mobiele sorteercentrum. Die hebben we voor het eerst op het Tomorrowland-event ingezet. Daarin kunnen we alle achtergelaten plastic afval op het festival heel nauwkeurig scheiden en verder verwerken.” Ook dit mobiele sorteercentrum zal zijn diensten gaan bewijzen op de RAI.”

Innovatieve dienstverlening
Fennis wil het niet met zoveel woorden benadrukken, maar de hiervoor genoemde duurzame innovaties van Beelen – vervoer over water vanaf de RAI, de composteermachine en het mobiele sorteercentrum – hebben een ongetwijfeld gunstige invloed gehad in het binnenhalen van de RAI als klant. Hij verwacht dat hierdoor meer beurscomplexen openstaan voor de innovatieve dienstverlening van Beelen Groep. “We gaan het zien.”

Fotocredits Chris Schotanus



Reacties


Laatste nieuws