Op zoek naar geschikte huisvesting voor arbeidsmigranten

Het kabinet geeft steeds meer gemeenten de opdracht om te zorgen voor extra huisvestingsplaatsen voor arbeidsmigranten. Daar is nu een groot gebrek aan. Wat zijn de mogelijkheden en welke kansen biedt dit voor beleggers? Een bijdrage van Sons Real Estate.

Naast de opdracht vanuit de overheid, wordt er bij de gemeenten al langere tijd aan de bel getrokken door lokale bedrijven zoals uitzendbureaus, bouwbedrijven, tuinders en andere bedrijven die afhankelijk zijn van arbeidsmigranten.

De bedrijven zien een groot gebrek en veel verloop aan personeel door een tekort aan kwaliteit en kwantiteit van huisvestingsmogelijkheden. De vraag naar goede arbeidsmigrantenhuisvesting wordt namelijk steeds groter, echter wordt het aanbod door de aantrekkende economie en gewijzigde wet- en regelgeving steeds kleiner.

Mogelijk overlast
Daarom zijn deze bedrijven al langere tijd op zoek naar geschikte locaties voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het vestigen van arbeidsmigranten in woonwijken kan veel overlast veroorzaken. Dit komt doordat er in een woning al snel 12 arbeidsmigranten worden geplaatst, waardoor de parkeerdruk, de afvalafvoer en overlast niet te overzien is. Veel van deze woningen worden door gemeenten ontruimd vanwege de ontstane overlast, waardoor de voorraad migrantenbedden hierdoor kleiner wordt. Ook zijn er in veel gemeenten nieuwe wet- en regelgeving ingevoerd, wat arbeidsmigrantenhuisvesting in woonhuizen niet meer mogelijk maakt.

Alternatieven
Daarom zijn gemeenten samen met de bedrijven, ontwikkelaars en investeerders op zoek naar geschikte locaties voor het huisvesten van arbeidsmigranten.

Veelal wordt er gekeken naar kantoorgebouwen die getransformeerd kunnen worden naar tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten. Dit gebeurt voornamelijk op plekken waar weinig overlast voor de omgeving is. Denk hierbij aan industriegebieden, afgelegen kantoorpanden, terreinen van tuinders en in grote leegstaande boerderijen. In de gemeente Westland zijn hier zelfs al de zogenoemde Polenhotels gebouwd.

Noodplan
Enkele weken geleden heeft de gemeente Westland zelfs een noodplan opgesteld. Het plan is om op diverse plekken voor een periode van maximaal 3 jaar containerwoningen te plaatsen. Het noodscenario komt bovenop het al bestaande plan van de gemeente om 2000 bedden voor arbeidsmigranten te realiseren.

Ook in andere gemeenten wordt overwogen om tijdelijke vergunningen te verstrekken van 10 tot 15 jaar voor het plaatsen van Portacabins op lege stukken grond. Deze Portacabins kunnen snel geplaatst worden en lossen het probleem tijdelijk op. Zo vindt er voor het verlopen van de vergunningstermijn een evaluatie plaats. Dan kan er worden bepaald of de locatie geschikt is gebleken met beperkte overlast en of in de loop der jaren de huisvesting nog nodig blijkt te zijn.

Deze Portacabins kunnen gemakkelijk verplaatst worden al mocht er een meer geschikte locaties vrijkomen of al mocht de vergunning niet meer verlengd worden. Bovendien is er al een positieve ROI (return on investment) ruim voordat de vergunning verlopen is, waardoor het risico beperkt blijft. De ROI is afhankelijk van de locatie, soort Portocabin en het aantal arbeidsmigranten per Portocabin.

Kansen voor beleggers
Gemeenten zijn op dit moment dus naarstig op zoek naar goede en betrouwbare partijen om dit probleem op te lossen. Dit biedt grote kansen voor vastgoedbeleggers. Beleggen in huisvesting van arbeidsmigranten kan forse rendementen opleveren, doordat kamers door minimaal 2 personen kunnen worden gebruikt.


Wilt u ook investeren in arbeidsmigrantenhuisvesting? Of heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Voor meer informatie kunt u terecht op https://sonsrealestate.nl/huisvesting-arbeidsmigranten Ook kunt u ons contacten via info@sonsrealestate.nl of tijdens kantoortijden bereiken op 070 737 0462.



Reacties


Laatste nieuws