Groendaken: goed voor het milieu en de portemonnee

Groendaken; sommigen hebben het wel eens voorbij zien komen op internet of rijden dagelijks langs een bedrijf dat een groendak heeft. Maar wat is een groendak precies en waar is het goed voor?

Wat is een groendak?
Een groendak is simpelweg een dak met een natuurlijke dakbedekking. Groendaken kunnen grofweg in twee categorieën worden opgedeeld:
-Een intensief groendak.
-Een extensief groendak.

Intensief
Een ander woord voor een intensief groendak is een daktuin. Deze tuinen worden steeds vaker teruggezien bij grote bedrijven. Op deze manier kunnen zij namelijk een buitenplaats creëren waar het personeel tijdens hun pauze van kan genieten. Op een intensief groendak kan gras, struiken en zelfs bomen worden gepland. Er moeten voor dit type groendak vrijwel altijd aanpassingen aan de dakconstructie worden verricht om het dak bestand te maken tegen dit gewicht.

Extensief
Op een extensief groendak vindt men vooral mos en vetplanten. Dit type groendak wordt ook wel vegetatiedak genoemd. Het heeft weinig onderhoud nodig en doordat de begroeiing minder zwaar is, hoeft de dakconstructie over het algemeen niet onder handen te worden genomen door een dakdekker.

Niet voor iedereen
Een groendak kan helaas niet op ieder dak worden aangelegd. Zo mag de hellingsgraad van het dak niet hoger zijn dan 60 graden. Ook is een bitumen ondergrond niet geschikt voor vegetatie, omdat deze niet wortelbestendig is. Dit laatste kan worden opgelost door het bitumen te vervangen door EPDM.

Een groendak biedt meerwaarde
Een groendak zal meerwaarde aan een pand bieden om de volgende redenen:
- Het biedt een mooie uitstraling. Groen heeft een positieve uitwerking op mensen. Zo worden patiënten sneller beter wanneer ze in een groene omgeving zijn. Bovendien blijkt dat in groenere wijken over het algemeen minder criminaliteit is. Groen verlaagt stress en geeft een duurzame uitstraling.
- Een vegetatiedak zal de onderliggende dakbedekking beschermen tegen slechte weersomstandigheden en uv-straling. Hierdoor komt de levensduur van het dak veel hoger te liggen.
- Een groendak zorgt voor betere isolatie. Hierdoor blijft een kantoor of huis in de zomer lekker koel en kan er in de winter op stookkosten bespaard worden. Hoe energiezuiniger een huis is, hoe hoger de waarde.

Een groendak werkt CO2 verlagend
Om het broeikaseffect tegen te gaan, moet de CO2-uitstoot verlaagd worden. Dit kan men doen door simpelweg minder CO2 uit te stoten, maar ook door de CO2-uitstoot te compenseren en dit is precies wat een vegetatiedak doet. Het zet CO2 om in zuurstof. Zo wordt met een groendak van 300 vierkante meter al 1 ton CO2-uitstoot gecompenseerd. Doordat het ook de isolatiewaarde van een kantoor of huis verhoogt, is er daarnaast minder energie of gas nodig om te stoken.

Een groendak verlaagt de CO2 uitstoot dus op twee manieren. Nederland moet in 2050 klimaatneutraal zijn en het aanleggen van groendaken kan hier een grote rol in spelen. Sommige bedrijven zijn al om. Zo heeft Delftse Poort in Centrum Rotterdam een groendak van 2500 m2. Veel gemeenten ondersteunen het aanleggen van vegetatiedaken door een subsidie te verlenen.



Reacties


Laatste nieuws