Van der Bijl: 'Meten, weten en vervolgstappen zetten'

Met negentig retailobjecten is Altera een grootafnemer van BREEAM-NL in Use. Het werken met het meetinstrument is voor het zogeheten core fonds een onderdeel van de duurzaamheidsstrategie. Een bewuste keuze: “Het is belangrijk en waardevol om te meten en te weten; met BREEAM-NL kunnen we ook echt concrete vervolgstappen zetten, aldus CEO Jaap van der Bijl.

Begrip in de markt
Op de vraag waarom Altera Vastgoed bij BREEAM-NL is uitgekomen hoeft hij niet lang na te denken. “Voor ons was het belangrijk om een standaard te vinden die door de markt wordt herkend en erkend. Wij hebben ook te maken met professionele (internationale) beleggers en BREEAM is een begrip in de markt, waarmee zij gelijk weten wat ze kunnen verwachten.”

De inzichten die Altera Vastgoed verkrijgt met BREEAM-NL ervaart Van der Bijl als een groot voordeel. Zo laat hij weten dat er een betere bewijsvoering is naar beleggers en adviseurs. Het is daarnaast een handvat voor het eigen assetmanagement, maar ook voor activiteiten opgedragen aan externe property managers. “Het is zichtbaar en toepasbaar. Dat is in mijn rol erg prettig. Wij kunnen duidelijk en helder zien waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.”

Trots
En dat terwijl Altera Vastgoed al veel duurzaam vastgoed in bezit heeft. Van der Bijl deelt het vastgoed voor het gemak in drie groepen op: woningen, winkelpanden en bedrijfsruimtes. “Bij duurzame nieuwbouwwoningen is de prijsvorming eigenlijk het belangrijkste vraagstuk. Maar, daar komen we wel uit.” Voor bestaande bouw is het verhaal anders; daar is de belangrijkste uitdaging het stap-voor-stap verduurzamen van de woningen. Enerzijds wil Altera Vastgoed voor beleggers een goed en duurzaam rendement genereren en anderzijds voor bewoners de energielasten vergroenen en verlagen.

Klimaatdoelstellingen
Van der Bijl is hierover positief: “Die balans weten we goed te vinden. En de klimaatdoelstellingen van Parijs kunnen wij realiseren. Het is een kwestie van blijven doorgaan.” Hij zoekt daarin bewust de samenwerking met gemeentes. “Ik vind het van essentieel belang dat we met hun duurzaamheidsplannen (bijvoorbeeld warmtenetten) gesynchroniseerd zijn, zodat we de handen ineen kunnen slaan. Dat is bij woningen enorm waardevol.”

Samenwerken
De handen ineenslaan lijkt een rode draad in het duurzaamheidsbeleid van Altera Vastgoed. Ook bij winkelpanden is samenwerking van vitaal belang. “Bij winkelcentra heb je vaak te maken met een collectief van huurders. Daarbij speelt ons winkelteam een essentiële rol. Gezamenlijk met de huurders bekijken we welke duurzame stappen kunnen worden gezet.” Een andere belangrijke groep zijn de supermarkten. Daarbij komen niet alleen de individuele objecten in beeld, maar ook de strategie van supermarktketens inzake duurzaamheid. En ook daar zoekt Altera al geruime tijd bewust de samenwerking mee op.

Ook bij bedrijfsruimtes zijn er goede mogelijkheden om verder te verduurzamen, volgens Van der Bijl. “Veel panden hebben platte daken, die zich bijzonder goed lenen voor de aanleg van zonnepanelen.” Als er meer energie wordt opgewekt dan de gebruikers van de panden nodig hebben dan kan de energie worden terug geleverd of zo mogelijk gebruikt worden voor andere panden.

DGBC
De kennis en expertise om vastgoed te verduurzamen is alom aanwezig. Het is ook een van de redenen waarom de samenwerking met DGBC werd gezocht. “Het delen van kennis en ervaring is belangrijk bij het verduurzamen van vastgoed. De kennis die wij in huis hebben, delen we graag met DGBC en haar participanten. Anderzijds is het voor ons heel waardevol om te zien welke innovatie en ontwikkelingen er binnen het netwerk plaatsvinden. Zo houden we elkaar scherp en op de hoogte", aldus Van der Bijl. 

Bovenstaand artikel is een bijdrage van DGBC in een serie van drie artikelen. Dit is het eerste artikel. 



Reacties


Laatste nieuws