'Zolang we belastingvoordelen voor grootverbruikers hanteren, zijn we niet goed bezig'

Rob van Hattum is wetenschapper en won in zijn carrière van ruim dertig jaar talloze prijzen voor de programma’s die hij maakte. Vandaag de dag is hij eindredacteur Wetenschap bij de VPRO en Chief Science Officer van NEMO. Tijdens de Dutch Green Building Week was hij een van de sprekers gedurende het gala, waar hij de aanwezigen op ludieke wijze CO2 in hun wijnglazen bijschonk. “Velen zien het als een duivelse substantie, maar we zouden eens wat meer moeten kijken naar de mogelijkheden”, aldus Van Hattum.

We leggen hem vijf stellingen voor over de energietransitie.

Nederland doet voldoende om duurzame energiebronnen aan te wenden
Rob van Hattum: "De stelling zou eerder omgekeerd moeten zijn. Nederland doet veel te weinig. De precaire situatie in Groningen is misschien wel het beste voorbeeld. Dat we nu geen Gronings gas meer gebruiken is niet omwille van de energietransitie, maar vanwege de aardbevingen en de gevolgen ervan.

Het is goed dat we van het gas afgaan, maar dat is niet genoeg. Zolang we nog steeds subsidies verstrekken op fossiele brandstoffen en belastingvoordelen hanteren voor vliegtuigmaatschappijen en grootverbruikers, zijn we niet goed bezig."

De wind op zee moet meer worden benut
"Absoluut. Op zee zijn tal van mogelijkheden, die je op het land misschien ook niet moet willen. De zee boven het noorden van Nederland een van de meest windrijke plekken. Maar we benutten dat nog niet omdat defensie daar vluchten uitvoert. Dat is opmerkelijk toch? Duitsland heeft er ook windmolens staan.

Niet alleen wind op zee biedt meer mogelijkheden. Ik ben een groot fan van waterstof. Er zijn projecten waarbij men waterstof produceert op zee en naar land transporteert. Dat kan je opslaan en voor zon- en windluwe periodes gebruiken.. We moeten ook werken aan innovatieve combinaties op zee, waar we bijvoorbeeld met zeewierkwekerijen voedsel en brandstof kunnen produceren."

Technologie is de sleutel tot succes
"Het is een extreem belangrijke sleutel. Het is nu van belang dat we de enorme toename van zon- en windenergie stabiliseren. Het wordt op bepaalde momenten veel goedkoper dan fossiele elektriciteit en daardoor ‘waarde-loos’.

Het gaat niet alleen om de efficiency, het gaat ook om waarde-creatie. We moeten op de goedkope momenten wind en zon omzetten naar solar fuels of wind fuels zodat we ook voldoende energie hebben als het donker is of windstil. Nieuwe en slimme technologie speelt daarbij een belangrijke rol."

De Klimaatdoelstellingen van Parijs worden behaald
"Over de Nederlandse ambities heb ik al mijn twijfels, dat we het wereldwijd halen is een utopie. De groei van de welvaart overstijgt de wens om reductie tot stand te brengen. Tenzij er een enorme gedachteomslag komt, zie ik het somber in. Dat neemt overigens niet weg dat we dankzij het klimaatakkoord wel positieve stappen zetten."

In die stappen moeten wetenschappers een grotere stem krijgen
"Wetenschappers moeten überhaupt meer betrokken worden, ook buiten de energietransitie. Wetenschappers hebben een andere manier van kijken en denken bij uitstek in oplossingen. CO2 is een interessante bouwstof voor bijvoorbeeld methanol. Wetenschappers kunnen helpen bij de uitdaging om CO2 om te zetten en vast te leggen voor andere producten."

Dit artikel is afkomstig uit het magazine Toekomstbouwers van Dutch Green Building Council dat hier is te lezen.



Reacties


Laatste nieuws