Nieuwbouwdag Schiedam toont overzicht nieuwbouwlocaties

De gemeente Schiedam staat voor een fikse opgave voor woningbouw. Voor veel projecten zijn de locaties al bepaald en plannen ontwikkeld, en er zijn tal van mogelijke locaties voor nieuwbouw in de stad. Die presenteren de gemeente, projectontwikkelaars en makelaars op zaterdag 13 oktober van 12.00 tot 16.00 uur tijdens de Nieuwbouwdag Schiedam 2018 in het Stadskantoor aan het Stadserf 1.

Wie met een bus wil meerijden langs huidige en mogelijke nieuwbouwlocaties, kan zich aanmelden via info@nieuwbouwdagschiedam.nl. Via de website nieuwbouwdagschiedam.nl en Facebookpagina Nieuwbouwdag Schiedam wordt de laatst informatie verspreid.

In, boven en door de stad
Nicolien de Heer, programmamanager Woningbouw van de gemeente Schiedam: “We maken gebruik van het Stadskantoor om alle plannen te presenteren, zowel op de begane grond als op de tiende etage waar iedereen over de stad kan uitkijken.”

Bezoekers kunnen ook met de bus mee naar verschillende nieuwbouwlocaties om ter plekke te kijken. Projectontwikkelaars en makelaars presenteren hun plannen in de Cornelis Hagazaal met artist impressions en maquettes. Belangstellenden kunnen zich daar meteen inschrijven zodat zij tijdig worden uitgenodigd voor de info-avonden. Hypotheekverstrekkers en financieel adviseurs zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. In de Aleidazaal zijn diverse korte lezingen bij te wonen. En de kinderen worden ondertussen onder professionele begeleiding bezig gehouden met het thema Bouwen & Wonen.

Meer woningen bouwen
Wethouder Fahid Minhas van Bouwen en Wonen vindt het belangrijk dat iedereen die in Schiedam een huis zoekt, dat ook kan vinden. Nicolien legt uit: “Omdat we voor de verdere toekomst plekken nodig hebben voor nieuwbouw, vragen we ook aan bezoekers: waar en hoe wilt ú wonen? Door stickers te plakken op grote plattegronden van Schiedam kunnen bezoekers hun droom-woon-plek aangeven, en aangeven of zij willen kopen of huren. Dat geeft ons informatie voor de nieuwe Woonvisie.”

Uit onderzoeken blijkt dat in Schiedam een tekort is aan woningen voor middeninkomens en voor jonge gezinnen met kinderen. “Veel nieuwbouwprojecten richten zich op betaalbare eengezinswoningen”, stelt Nicolien. “Tegelijk groeit de groep ouderen, dus willen we ook levensloopbestendige woningen bouwen die aan hun woonwensen voldoen. Ouderen die in een te groot huis wonen, kunnen verhuizen naar bijvoorbeeld een comfortabel appartement en zo weer plaats maken voor jonge gezinnen.”

Kindergemeenteraad
Hoe kinderen willen wonen, vertellen een paar leden van de kindergemeenteraad . Samen met de Kleine Ambassade hebben ze onderzocht wat de woonwensen zijn van de jeugd in Schiedam. De Kindergemeenteraadsleden presenteren in de Aleidazaal het onderzoek Wonen en Wijken waarin ze ingaan op thema’s als duurzaamheid, toegankelijkheid en inspraak.

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de stad. Wethouder Fahid Minhas en coördinator Ruud van Workum van het Servicepunt Woningverbetering gaan in hun lezingen in op ‘aardgasvrij’ en ‘all electric’. De energietransitie speelt immers in de woningbouw een grote rol in de komende tijd. Groenoord wordt als eerste wijk onderzocht op de mogelijkheid om aardgasvrij te worden.

In de bus door de stad
Hermyn Bonnema, beleidsadviseur Wonen van de gemeente Schiedam: “Elk heel uur stappen we voor de Liduinabasiliek met geïnteresseerden in de bus en maken we een tour van ongeveer vijftig minuten langs allerlei nieuwbouwlocaties in de stad. In de bus leggen we uit wat de plannen zijn. We rijden onder meer langs het Dirkzwagerterrein, Maasdijk, Oranjeburgh, Toernooiveld, Park Harga, Hof van Spaland en Schieveste.”

Om een beeld van de stad en nieuwbouwplekken te krijgen, kunnen bezoekers ook naar de tiende etage in het Stadskantoor om over de stad uit te kijken. Op het raam heeft een illustrator getekend waar de nieuwbouw is gepland.

Op de foto staat Hermyn Bonnema links en Nicolien de Heer rechts.



Reacties


Laatste nieuws