Delta Lloyd plaatst voor eerst in jaren hypotheekobligaties

Delta Lloyd nv heeft via dochter Amstelhuys nv voor het eerst in meer dan een jaar een emissie van hypotheekgerelateerde obligaties bij beleggers geplaatst, meldt de bankverzekeraar vrijdag.

"De obligaties zijn geplaatst bij beleggers in binnen en buitenland", aldus directeur Hendrik Jan Luikinga van Amstelhuys tegen Dow Jones Nieuwsdienst. "Hierbij zat veel real money", zegt hij, duidend op de belangstelling voor de emissie bij eindbeleggers.

Delta Lloyd heeft voor de transactie een portefeuille met Nederlandse woninghypotheken overgeheveld naar 100%-dochter Amstelhuys, die de obligaties vervolgens heeft uitgegeven. De emissie is opgesplitst in twee tranches van verschillende looptijden.

De klasse A1-tranche van deze herverpakte leningen, met een omvang van EUR147 miljoen en een gemiddelde looptijd van 1,9 jaar, werd geprijsd op 105 basispunten boven driemaands-Euribor. Dit is aan de onderkant van de eerder afgegeven range die liep van 105 tot 110 basispunten.

De klasse A2-tranche van de hypotheekobligaties, met een omvang van EUR496 miljoen een gemiddelde looptijd van 4,9 jaar, ging van de hand tegen 145 basispunten boven de driemaands-Euribor. Ook deze tranche ging voor een prijs aan de onderkant van de range van 145 tot 150 basispunten.

Amstelhuys-directeur Luikinga wijst erop dat dit de eerste succesvolle emissie van 2011 is, terwijl de markt in 2010 nagenoeg heeft stilgelegen. "In 2009 waren we ook de eerste na Lehman", voegt hij toe.

Beide tranches hebben de hoogste kredietrating AAA.

Amstelhuys is puur opgezet voor het herverpakken en in tranches verkopen - securitiseren - van hypotheken van Delta Lloyd. Het moederbedrijf kan de opbrengsten gebruiken om de productie van nieuwe hypotheken te financieren.

Reacties