'Slimme techniek draagt bij aan sustainable luxury'

Duurzaamheid en leisure lijken zo op het eerste gezicht haaks op elkaar te staan. Niet in de laatste plaats omdat elke verplaatsing, met name door de lucht, een flinke bijdrage levert aan onze CO2 uitstoot en de leisure & hospitality industrie nog onvoldoende weet over de mogelijkheden om te verduurzamen.

Toch lijkt hier beetje bij beetje verandering in te komen. Zo werd recent QO Amsterdam geopend dat als een nieuwe standaard van duurzaamheid en circulariteit kan worden beschouwd. Slimme technologie draagt bij aan de ambities om in aanmerking te komen voor het LEED Platinum-certificaat. Los daarvan is het hotel een van de duurzaamste hotels in Europa. Een unicum in de Nederlandse hotelsector.

QO Amsterdam is een ontwerp van Mulderblauw architecten en Paul de Ruiter architects en werd gerealiseerd door TBI onderneming J.P. van Eesteren B.V. samen met TBI onderneming Croonwolter&dros. Het interieur van de publieke ruimten is van TANK architecture & interior design. Het interieur van de hotelkamers werd verzorgd door Conran and Partners.

En wellicht een mooi begin van een meer duurzame opvatting van het hospitality gebeuren, waar technisch dienstverlener Croonwolter&dros, die verantwoordelijk was voor de E- en W-installaties, bijzonder trots op is. De kosmopolitische reiziger die hier incheckt geniet van een summum aan comfort terwijl de ecologische voetprint van zijn verblijf minimaal is.

Gebouwtechniek als basis van hospitality
Het QO Amsterdam laat mooi zien hoe je door de inzet van slimme technologie een flinke slag kunt maken op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Het past perfect in het streven van Croonwolter&dros om gebouwtechniek niet te zien als een losstaand element dat noodzakelijk is voor de verwarming en de verlichting, maar als een essentieel onderdeel van gebouwfunctionaliteit waarmee ingespeeld kan worden op duurzaamheid en circulariteit.

Een onderdeel dat tegelijkertijd een waardevol aspect toevoegt aan de totaalbeleving van de gast. Die slag kun je zeker maken wanneer je als technisch dienstverlener en system integrator van meet af aan bij de realisering betrokken bent. Want dan kun je, zoals de bij de bouw betrokken projectleider elektrotechniek André Praat van Croonwolter&dros het zegt, veel makkelijker innovatieve installatietoepassingen inpassen in het ontwerp. Praat: “Vaak gaat het in de bouw om na-bereiding, maar als je in plaats daarvan alles voorbereid, kun je het in een keer goed doen.”

Mooi voorbeeld van die slimme installatietechniek is bijvoorbeeld de gevel die zich automatisch aanpast aan de weersomstandigheden en de aanwezigheid van gasten. Wanneer gasten niet aanwezig zijn op hun kamer, worden de installaties in de kamer uitgeschakeld en schuiven automatisch goudkleurige, isolerende luiken voor de verdiepingshoge ramen. Zo blijft de warmte op koude dagen binnen en op warme dagen de hitte buiten.

Volgens architect Paul de Ruiter scheelt dit tot 65 % in de verwarming en 90 % in de koeling van de kamers. De voortdurend veranderende gevel is trouwens aangesloten op het gebouwbeheerssysteem, dat op zijn beurt geïntegreerd is met het hotel management systeem. Vanuit dit systeem wordt de roomcontrolbox die elke kamer heeft van informatie over installaties, het gebouw en de gasten voorzien. Elke kamer is uitgerust met een iPad waarmee licht, temperatuur en de gevelpanelen gemakkelijk zijn in te stellen. Ook kan de gast op deze manier contact opnemen met de conciërge, roomservice bestellen en een restaurantreservering maken.

WKO en WKK voor energiezuinig comfort

Het water wordt dan terug het hotel ingepompt, waarbij er stralingswarmte wordt gegenereerd vanuit het plafond. In het beton van het gebouw zijn klimaatmatten gestort, waardoor het koude of warme water stroomt. Andere duurzame energie komt van Nederlandse windenergie en een eigen warmte-krachtkoppeling installatie in de kelder. Met gerecyclede bio-olie wordt elektriciteit opgewekt, de restwarmte gebruikt het hotel om tapwater voor onder andere de douches te verwarmen.

Meer weten?
Bent u geïnteresseerd in de wijze waarop Croonwolter&dros technologie inzet als middel bij duurzaamheid en circulariteit en om het leef- en werkklimaat in gebouwen te verbeteren? Neem dan contact op met Marc Hopman, Revitalisatie directeur, via telefoon 06-2076 2177 of e-mail marc.hopman@croonwolterendros.nl.



Reacties


Laatste nieuws