Blog: De gasketel verdwijnt

Met ingang van 2021 mogen er geen gasketels meer worden geplaatst in woningen. Dit is nog geen wet, maar wel een breedgedragen voorstel. De kans is groot dat het plan in praktijk wordt gebracht. Een slimme investeerder wacht daarom niet te lang om met handelen, duurzame investeringen leveren nu nog subsidievoordeel op. Een blog van Mitchell Gmelich van Van Draeckeburgh Subsidies en Financieringen.

Stap in de goede richting
Het voorstel om vanaf 2021 geen gasketels meer te plaatsen is een initiatief van organisatiebureau Berenschot en wordt onder meer gesteund door Essent, Eneco, Gasunie, Milieudefensie en de belangenorganisatie van ketelfabrikanten (VFK). Het is een belangrijke stap in de juiste richting om gasverbruik uit te faseren. De gasvoorraad is eindig, we moeten gebruik maken van andere oplossingen. In plaats van cv-ketels kan een hybride systeem worden geplaatst, een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief. Zo creëer je een comfortabel warm huis met duurzame energie, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel
Realisatie van het plan is niet eenvoudig. Nadelen zijn vooral de kosten en het aantal vakbekwame installateurs. Vergeleken met een traditionele cv-ketel is de prijs van de nieuwe systemen aanzienlijk hoger. Daarnaast vraagt de installatie om andere capaciteiten. Lang niet alle installatiebureaus zijn hier op ingericht, de kans is groot dat er een (tijdelijk) tekort aan vakmanschap ontstaat. Gelukkig is er ook een voordeel. Er is de overheid veel aan gelegen om het klimaatakkoord te behalen, dus er is financiële ruimte in het overheidsbudget om duurzame initiatieven te ondersteunen.

Zo biedt de ISDE, de Investeringssubsidie Duurzame Energie, subsidie voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Zowel bedrijven als particulieren kunnen hierop aanspraak maken. Ook de Regeling groenprojecten kan financieel voordeel opleveren, met een groenverklaring kan de bank een lager rentetarief aanbieden.

Benut subsidievoordeel zolang het nog kan
Stoppen met cv-ketels in woningen is een start. Natuurlijk zijn er nog veel plekken waar op een niet-duurzame manier wordt verwarmd en gekoeld, zeker in de industrie. Maar ook daar is steeds meer beweging zichtbaar richting duurzame energieopwekking. We hebben geen keus, het moet anders. Voorlopig leveren duurzame investeringen in elk geval nog serieus subsidievoordeel op. Dit zal op den duur ongetwijfeld vervallen. Dus wacht niet te lang met en benut de stimuleringsregelingen van de overheid nu ze nog beschikbaar zijn.

Mitchell Gmelich is directeur/eigenaar Van Draeckeburgh Subsidies en Financieringen. 
E-mail: mg@vdsf.nl
Linkedin: nl.linkedin.com/in/mitchellgmelich/



Reacties


Laatste nieuws