Blauwhoed wint tender Lloydpier in Rotterdam

Op de Lloydpier in Rotterdam gaat Blauwhoed 88 duurzame koopappartementen en stadswoningen realiseren. De projectontwikkelaar kwam als winnnaar uit de bus bij de tender die de gemeente Rotterdam heeft uitgeschreven voor Lloydpier Blok C.

Een bijzonder detail is dat de realisatie van het bouwblok begint met het planten van twee volwassen bomen in hart van de locatie, op de plek van de toekomstige binnentuin. De ambitie is om hiervoor twee monumentale platanen te verplanten die vanuit de herinrichting van de Coolsingel beschikbaar komen.

Gezinsappartementen, dakvilla’s en poortwoningen
Het ontwerp is gemaakt door twee samenwerkende architectenbureaus. Bureau Arons en Gelauff heeft de woningen aan de Schiehaven ontworpen. Architectuur Maken is verantwoordelijk voor het ontwerp van de woningen aan de Maaszijde.

"Deze samenwerking heeft geleid tot een bijzondere en ruime variatie aan appartementen en woningen. Van tweelaags, tot doorzon, van vrijgezellenloft tot gezinsappartement", zegt Marcel Groeneweg, senior ontwikkelingsmanager bij Blauwhoed. "Bijzonder zijn de poortwoningen en dakvilla's die de architecten samen met de kopers helemaal 'custom made' gaan ontwerpen."

Opwekken energie
Bouwfysica heeft het energieconcept voor de woningen ontwikkeld. Dit concept gaat uit van het opwekken van zoveel mogelijk zon- en windenergie op locatie. Zo komen er een Powernest en PV-panelen op de hoogste daken en pergola's. Parkeren gebeurt ondergronds en er komt een fietsenstalling dichtbij de entrees. Stebru gaat de nieuwe woningen op de Lloydpier bouwen.

Dezelfde baksteen
De uiteenlopende gebouwen vormen één geheel dankzij het gebruik van dezelfde baksteen van gerecycled bouwmateriaal. Floor Arons: “We zijn blij met het zeer diverse beeld dat is ontstaan. Vanuit iedere hoek ziet het gebouw er anders uit. Van veraf is het een herkenbaar silhouet geworden. Dáár is de Lloydpier.”

Maasramen en dubbele gevels
Het water speelt een grote rol in het ontwerp, Zo krijgen de stadswoningen in ‘de Loodsen’, de woonstraten die haaks op de waterkant liggen, een ‘Maasraam’; een glazen erker van waaruit de bewoner kan genieten van het uitzicht op de Maas. Ook krijgen de woningen een dubbele gevel aan de Lloydkade. “Deze extra gevel zorgt voor windluwe ruimte die bewoners kunnen benutten door er een vide, loggia of dubbelhoge buitenruimte te creëren”, licht Nina Aalbers van Architectuur Maken toe.

Binnentuin
Hosper is bedenker van de 'groene pit' in het hart van de gebouwblokken. "De binnentuin is een groene oase, als tegenhanger van de stoere harde kades", aldus Hanneke Kijne, landschapsarchitect bij HOSPER. “De gemeenschappelijke binnentuin grenst aan de privétuinen van de stadswoningen en nodigt uit tot ontmoeting, spelen en gezamenlijke activiteiten. Het groen in de binnentuin is vanaf de kade zichtbaar dankzij de drie poorten in het gebouw. De beplanting is het hele jaar kleurrijk en aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels.”



Reacties


Laatste nieuws