Tech: de troef om in één klap privacy-proof te worden

Tech is everywhere. Blockchain, big data, artificial intelligence en de SaaS platformen zijn niet meer weg te denken uit het vastgoed landschap. De sector beseft ondertussen dat technologie veel te bieden heeft. Het maakt werk en vastgoed efficiënter, slimmer en beter. Maar ook bij privacybescherming van personen biedt tech een uitkomst. Sterker nog, met de nieuwe Europese privacywetgeving voor de deur, is technologie misschien wel de belangrijkste troef die vastgoedprofessionals in handen hebben.

Hoe helpt technologie bij het verbeteren van de privacy, zodat vastgoedorganisaties voldoen aan die nieuwe wetgeving? Een interview met Joris Geertman van blockchain organisatie Tymlez en Jurjen Thomas van proptech bedrijf OSRE.

Privacy problemen in het vastgoed
Jurjen Thomas: “De sector begint langzaam te beseffen dat juist de vastgoedbranche geraakt wordt door de nieuwe Europese privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Vastgoedorganisaties verwerken dagelijks enorme hoeveelheden privacygevoelige informatie van huurders en kopers.” Volgens Thomas is die dataverwerking vaak niet privacy-proof, want:

-Er worden veel meer persoonsgegevens opgeslagen dan noodzakelijk is voor het doel. Die gegevens worden vaak ook nog ten onrechte eindeloos bewaard.
-Huurders en kopers hebben geen controle over de gegevens die over hen worden opgeslagen.
-Het beheer van en de toegang tot gegevens is vaak niet correct geregeld. Persoonlijke documenten gaan over en weer via de mail. Ook kun je je afvragen waarom de secretaresse inzicht heeft in de documenten van personen die zich inschrijven voor een woning.

Tech om privacy proof te worden
Thomas: “Er zijn concrete oplossingen nodig die vastgoedeigenaren helpen om de privacy van huurders en kopers te beschermen. Technologie kan daarin een grote rol spelen.” Geertman: “Neem de blockchain technologie. Blockchain kan het vastgoed helpen om het inschrijfproces voor woningen in één klap privacy-proof te maken. Zeker als je het toevoegt aan een applicatie die de transactie van woningen automatiseert.”

Valideren zonder persoonsgegevens op te slaan
Het hamsteren van persoonsdata bij de transactie van woningen wordt door blockchain technologie overbodig, legt Thomas uit. “Met een privacy-proof transactieplatform voor woningen identificeer en valideer je een huurder of koper via zijn bank. Het bewijs van die validatie wordt vervolgens onveranderbaar opgeslagen op een blockchain. Dat betekent dat het kopie legitimatiebewijs niet wordt opgeslagen op de server of in de archiefkast. Het staat alleen zwart of op wit dat die huurder daadwerkelijk goed is gekeurd.”

Consument krijgt controle over gegevens
Onder de nieuwe wetgeving moeten consumenten de data die over hen bij een bedrijf zijn opgeslagen, te allen tijde kunnen inzien, corrigeren of verwijderen. Geertman: “Met smart contracts op een blockchain kan de consument zelf kiezen welke persoonsgegevens hij wil delen met de belegger, beheerder of makelaars - en voor hoe lang. Zo kan hij ervoor kiezen om gegevens voor 24 uur te delen. Dit betekent dat de vastgoedprofessional de gegevens niet meer hoeft te beheren, want de controle ligt bij de consument.”

Privacy-proof applicatie
Thomas: “Waar we naartoe willen is een privacy-proof applicatie die de gehele transactie van woningen automatiseert, tot en met het digitaal tekenen van een contract en het betalen van de eerste maand huur. Waarin de privacy van consumenten wordt beschermd, zonder dat de vastgoedprofessional daar omkijken naar heeft. Een applicatie die vastgoedorganisaties in staat stelt om moeiteloos aan te tonen dat ze aan de verplichtingen van de AVG voldoen, wanneer de Autoriteit Persoonsgegevens aanklopt.”

“Wij willen de vastgoedsector helpen door de zorg voor de AVG te ontnemen en de privacy van consumenten te bevorderen. Het voorstel voor een applicatie ligt er al. Nu zijn wij op zoek naar partijen die willen investeren in de toekomst en samen met Tymlez en OSRE een privacy-proof platform willen ontwikkelen.”

www.osrewoningdossier.nl
www.tymlez.com

Reacties