Consortium Dura Vermeer wint tender herontwikkeling rechtbank Rotterdam

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het consortium onder leiding van Dura Vermeer de gunning verleend tot het ontwerp en realisatie van de herinrichting rechtbank Rotterdam.

De gunning, op basis van een Design & Build (UAV-gc), omvat de realisatie van een nieuw ontvangst- en ontmoetingsgebied voor de rechtbank en het aanpassen van de kantoorverdiepingen naar een innovatief kantoorconcept. Tijdens de bouw, die gefaseerd wordt uitgevoerd en opgeleverd tegen het einde van 2018, blijft de rechtbank in het Wilhelminahof.

Nieuwe norm
Het Wilhelminahof verbeeldde bij de bouw in 1995 zowel de stedenbouwkundige ontwikkelingen aan de Kop van Zuid, als de nieuwe norm voor rijkskantoren, flexibel en doelmatig. Het complex bestaat uit drie gebouwen: het gerechtsgebouw, de Wilhelminatoren en het kantoorgebouw voor de belastingdienst en de rechtspraak. De rechtbank Rotterdam zetelt in het 14 verdiepingen tellende kantoorgebouw.

Het langgerekte gebouw kenmerkt zich door de terracotta kleurige baksteen gevel en een enorme poort. Onder het Wilhelminahof ligt een metrostation. Een Galleria verbindt het kantoorgebouw met de Wilhelminatoren, met het gerechtsgebouw en met het metrostation.
In het ontwerp is een deel van de Galleria tot ontvangstgebied voor de rechtbank bestemd. Om dit nieuwe entreegebied met de informatiebalies tot verblijfs- en ontmoetingsruimte te maken, wordt het geklimatiseerd. De rechtspraak in Rotterdam krijgt hiermee een nieuw en aansprekend gezicht.

Het nieuwe ontvangstgebied verbindt bovendien het kantoorgebouw met het gerechtsgebouw. Alle gebruikers vinden er eenvoudig en veilig hun weg, dankzij een overzichtelijke en transparante indeling. De logistieke routes zijn op een heldere wijze opnieuw geordend.

Consortiumpartners
Het consortium onder leiding van Dura Vermeer bestaat voorts uit Fokkema & Partners Architecten, Deerns, DGMR, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, BOAG Advies en Management, TES Installatietechniek en A. de Jong Installatietechniek.



Reacties


Laatste nieuws