Koopwoning verhuren als u tijdelijk naar het buitenland gaat: waar moet u op letten?

Gaat u tijdelijk in het buitenland werken? Dan is het wellicht een goed idee om uw koopwoning tijdelijk te verhuren. In Rotterdam wordt de expatmarkt steeds groter. De vraag naar gemeubileerde tijdelijke woonruimte neemt daarom enorm toe. Een win-win situatie dus. Een artikel van Esther Dekker van Max Property Fund BV.

Uiteraard wilt u dat tijdens u afwezigheid alles met betrekking tot uw woning goed geregeld is. Daarom hierbij een aantal belangrijke tips:

Zorg voor het juiste huurcontract
Gaat u tijdelijk naar het buitenland en wilt u tijdens deze periode uw woning verhuren, zorg dan dat u het juiste huurcontract afsluit. De huurwet kent huurcontracten die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn: zoals het zogenoemde ‘diplomaten’ huurcontract. Dit huurcontract geeft u de ruimte om uw woning voor een tijdelijke periode te verhuren. Tevens biedt het ruimte om eventueel de huurperiode te verlengen met dezelfde huurder. Een mogelijkheid die een normaal huurcontract voor bepaalde tijd met een maximum van 2 jaar niet toelaat. Laat u goed voorlichten door een erkende verhuurmakelaar.

Zorg dat alles in uw woning functioneert
Niets zo vervelend dan op afstand allemaal technische zaken rondom uw woning te moeten regelen. Zorg dus dat voordat u weggaat alles in uw woning goed nagekeken is en werkt. Maak een duidelijke inventarislijst en zorg ervoor dat gebruiksaanwijzingen op een logische plaats liggen, zodat ze voor een huurder makkelijk terug te vinden zijn. Hebben bepaalde zaken een bijzondere gebruiksaanwijzing? Zorg dan dat u hiervan een duidelijke beschrijving maakt.

Zorg dat beheer in Nederland goed geregeld is
Net zoals de technische zaken is het minstens zo belangrijk dat de financiële administratie rondom uw woning goed geregeld is. Denk hierbij aan de huurincasso’s, debiteurenbeheer en eventuele betalingen aan vve’s. Het kan handig zijn om deze zaken uit te besteden aan een beheerder. Omdat een beheerder vaak vanuit Nederland werkt zit deze korter op de huurder waardoor een eventuele huurachterstand eerder opgelost kan worden.

Het artikel is geschreven door drs. Esther Dekker, vastgoed directeur Max Property Fund B.V. en specialist op het gebied van vastgoed en verhuur in Rotterdam. 

Esther Dekker: "Ruim 10 jaar geleden zette ik mijn eerste stap in de vastgoedwereld. Als Master of Science (MSc) kreeg ik de kans om meer dan een jaar lang onderzoek te doen naar huisvestingsbeleid in Nederland. Huisvestingswetten, huisvestingsverordeningen, vergunningen ect. Niets is mij vreemd in deze dynamische markt. De combinatie tussen theoretische kennis en veel praktijkervaring in de Rotterdamse Vastgoedmarkt maakt dat ik op vele vastgoed vlakken professioneel advies kan geven en actief mee kan denken in de wensen van vastgoedbeleggers. Zowel op praktisch niveau als op strategisch niveau. Wilt u meer weten over investeren in ons vastgoedfonds? Neem dan gerust een kijkje op www.maxpropertygroup.com. Tevens kunt u een persoonlijke afspraak maken met een van onze adviseurs."Reacties


Laatste nieuws