‘Het opwaarderen van het vastgoed speelt een steeds belangrijkere rol’

“Een goede locatie, een visie voor de toekomst en samenwerking zijn de ingrediënten voor een succesvol transformatieproject.” Vastgoedjournaal sprak met Hans van der Looij van Reynaers Aluminium over zijn visie op de transformatie- en renovatiemarkt.

Het van oorsprong Belgische familiebedrijf is gespecialiseerd in aluminium systemen voor ramen, deuren en gevels. Van der Looij, Sales & Marketing Manager bij Reynaers: “Wij bedenken het product en kopen de materialen in. Daarna maken wij het halffabricaat, maar de feitelijke eindproducten fabriceren en monteren onze klanten, de gevelbouwers. Ook werken we samen met architecten die onze systemen opnemen in hun bestek.” 

Opwaarderen
In de meer dan vijftig jaar dat het bestaat, realiseerde Reynaers verschillende renovaties en transformaties van gebouwen. Volgens Van der Looij zit er nog genoeg rek in de transformatiemarkt. “Wat mij is opgevallen de laatste jaren, is dat het opwaarderen van het vastgoed een steeds belangrijkere rol speelt. We hebben meer dan genoeg gebouwen om te transformeren en renoveren, je zou haast zeggen dat nieuwbouw niet nodig is. Als je alleen al alle leegstaande gebouwen zou aanpakken, dan kan je al voor langere tijd vooruit. Architecten en ontwikkelaars hebben dit ook gemerkt. Wij werken intensief met hen samen waardoor wij samen al een aantal mooie projecten konden realiseren.”

Eindhoven
Verschillende voorbeelden van dit soort projecten liggen in Eindhoven. Zo is Reynaers betrokken geweest bij het voormalige hoofdkantoor van Philips Lighting dat getransformeerd is naar lofts en woningen. Maar ook bij de transformatie van de gebouwen Anton en Gerard gelegen op Strijp-S, vernoemd naar de voormalige directeuren van Phillips, naar appartementencomplexen. Een ander voorbeeld is het project Neerlandia in Utrecht, waarbij een oude staalfabriek is getransformeerd naar woningen en horeca. Of de Fenix Loodsen in Rotterdam, waar huur- en koop loftappartementen, winkels, restaurants en een theater worden gerealiseerd. Van der Looij: “Je ziet bij dit project heel mooi transformatie, verduurzaming en nieuwbouw met elkaar samenkomen en je ziet meteen de veelzijdigheid van Reynaers – al onze hoofdsystemen zitten in dit project verwerkt.”

Strijp-S door Arthur Bagen

Locatie
Het succes van deze projecten ligt volgens Van der Looij bij de locatie. “Een van de belangrijkste voorwaardes voor transformatie is de locatie. Of het pand oud of lelijk is, is niet van belang. Het moet strategisch gelegen zijn. En dat was bij Philips Lighting zeker het geval, op steenworp afstand van hartje Eindhoven en het station. Je ziet dat dit soort gebouwen relatief makkelijk te transformeren is naar woningen en dat er veel vraag naar is vanuit de markt.”

Ook is visie belangrijk. Van der Looij: “Wat wil je met dit project doen en voor wie is het bestemd? Zodra je een goed concept hebt en een duidelijke visie, dan maakt dat je project vele malen beter.” De andere factor is de nauwe samenwerking tussen de architect, de aannemer en Reynaers. “Bij de Fenix loods hebben we in het voortraject drie jaar lang gesproken over de details en het ontwerp en daar is uiteindelijk dit plan uitgekomen. Door deze driehoekssamenwerking en het afstemmen in een vroeg stadium, hebben we het beste plan kunnen maken en is het iets heel moois geworden.”

Internationalisering
Een andere trend die Van der Looij signaleert is dat er tijdens bouwprojecten veel meer sprake is van internationalisering. “Men kijkt steeds meer over de grenzen heen. Zo is het steeds gebruikelijker om een gevelbouwer uit Nederland te hebben, een architect uit de Verenigde Staten en een leverancier uit België.” Reynaers is actief in meer dan 70 landen en heeft haar hoofdkantoor staan in het Belgische Duffel. Onlangs heeft het bedrijf ook de eerste stappen gezet in de Verenigde Staten. 
Zie ook het event internationaliseren en globalisering in de vastgoed- en bouwketen.

Philips Lightning door Hennie Raaymakers

Details
Maar hoe transformeer je een industrieel monument zonder het karakter ervan te verliezen? Van der Looij: “De monumenten worden met respect behandeld, maar wel verduurzaamd naar de standaarden van vandaag. De materiaalkeuze en maatvoering wordt aangepast naar het bestaande om zo het karakter van het pand te behouden. Zo gaan de oude stalen kozijnen eruit en komen er dunne, esthetische, aluminium kozijnen voor terug. Het gaat ons om de details. Deze kozijnen hebben ook nog eens een hoge isolatiewaarde waardoor het gebouw ook energetisch sterker wordt.”

Volgens Van der Looij is aluminium ook de duurzaamste materiaalkeuze. "Zonder kwaliteitsverlies kan dit product 100% worden gerecycled. Het is wel een diepte investering. Je geeft een pand zo een kwalitatieve toekomst. En de onderhoudskosten en dus de exploitatiekosten gaan omlaag. Schilderen is bijvoorbeeld overbodig.”

Diepte investering
Van der Looij tot slot: “Het mooie van deze projecten is dat het een investering in de toekomst is. Door een pand te renoveren en transformeren maak je het weer toekomstbestendig voor de komende 40 jaar.”

Bent u actief in vastgoed en werkt u ook wel eens over de grens? Kom dan naar het event Event internationalisering en globalisering in de vastgoed- en bouwketen op donderdag 12 oktober a.s.. Graag nodigen wij u uit HIER het programma te lezen. Hier leest u ook hoe u zich aan kunt melden. 

Hoofdfoto: Philips Lightning door Hennie Raaymakers



Reacties


Laatste nieuws