NOODPLAN WONINGMARKT: Volgens Neprom is de nood zo hoog dat het Rijk in moet grijpen

In steeds meer gemeenten ontstaat een tekort aan woningen. De prijzen van koop­woningen zijn sterk gestegen en liggen in veel gemeenten al weer op het niveau van voor de crisis of daar boven. Ook aan huurwoningen is een tekort. 

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.



Reacties

Frans Otto

Een goed plan, maar er is meer. Maak het wettelijk mogelijk dat jonge gezinnen ouderen kunnen uitkopen uit goedkope huurwoningen van woningbouwverenigingen. Immers oudere mensen willen vaak niet verhuizen of hebben daar geen geld voor, maar wonen bijvoorbeeld nog alleen in een grote goedkope huurwoning. Een uitkoopregeling stimuleert dat jonge gezinnen weer een betaalbare huurwoning kunnen krijgen. Een uitkoopregeling was ook na de eerste wereldoorlog 1914-1918 mogelijk toen ook stagnatie in de woningbouw was en een grote groei van de Nederlandse bevolking.

Geplaatst op 19 juli 2017 om 10:14


P.A. Langman

Wil dit puntenplan geen "papieren tijger" blijken zou het in mijn ogen ook goed zijn te kijken naar de reële productiecapaciteit van de bouw. Ik heb zelf sterke twijfels of het wel mogelijk is om substantieel meer dan ca. 50.000 huizen per jaar te bouwen.

Geplaatst op 19 juli 2017 om 11:40


Caren Schipperus

De vraag is of het wel zo'n goed idee is om bouwproductie in de Randstad fors te verhogen. Daargelaten de bedenkingen die ik als jurist heb bij het buiten werking stellen van ladders of procedure-eisen, is de randstad een gebied dat grotendeels onder zeeniveau ligt. Door de klimaatverandering stijgt in de toekomst de zeespiegel. Een ander gevolg van de klimaatverandering is de toenemende hittedruk in de steden (zie RIVM Hittekaart juni 2017). Neprom stelt voor de bouwproductie op te voeren in een gebied dat gezien de gevolgen van de klimaatverandering, een hoger risicoprofiel kent. Het verhogen van de bouwproductie in de Randstad, betekent ook een verhoging van de druk op de voorzieningen. Tegelijkertijd kennen we in Nederland "in de provincie", beter gezegd in de qua natuur- en leefomgeving prachtige grensprovincies steeds meer krimpgemeenten. Misschien is een masterplan van het Rijk dat inzet op een fijnmazig glasvezelnetwerk door heel Nederland, van Oost Groningen tot Zuid Limburg, een beter idee. Versterk de openbaar vervoerverbindingen per trein, creëer samenwerkplekken nabij stations, creëer meer faciliteiten voor werken op afstand. Het woon- en leefklimaat buiten de Randstad is (ook) erg aangenaam. Als gezinnen naar de krimpgebieden verhuizen, dan draagt dat bij aan de leefbaarheid en het behoud van voorzieningen, het is goed voor het (lokale) bedrijfsleven. En dan kan iedereen op gezette tijd genieten van de geneugten van het leven in de Randstad, zonder dat we elkaar daar onder de voet lopen. Het is maar een idee.

Geplaatst op 20 juli 2017 om 10:49



Laatste nieuws