Microliving, een voorbijgaande trend of blijvende woonoplossing?

Sinds een aantal jaar neemt het aantal microliving projecten in hoog tempo toe. De een succesvol, de ander een mismatch tussen vraag en aanbod. Als voorbeeld van dit laatste noem ik NorthOrleans, een project in Amsterdam-Noord met huren van rond de 1250 euro per maand. Deze studio’s van circa 30 m2 bleken toch iets te duur voor een gemiddelde student.

Ondanks het wisselende succes blijven er projecten bij komen. Om te kunnen voorspellen of deze microliving woonvorm een al dan niet blijvende trend is, is het goed om te kijken naar waar de behoefte vandaan komt: een groeiende vraag naar eenpersoonswoningen.

Mircroliving
Een heel huishouden op een klein oppervlakte, dat is waar het bij microliving allemaal om draait. Hoogwaardige huisvesting met eigen voorzieningen, waarbij ‘gebruiken’ belangrijker is dan ‘bezitten’. In het geval van Camelot gaat het altijd om leegstaand bedrijfsvastgoed dat omgetoverd wordt naar residentieel vastgoed. De woonunits worden over het algemeen gestoffeerd en gemeubileerd verhuurd.

Een bewoner heeft zodoende vloer, gordijnen en meubilair in bruikleen in plaats van in bezit. Is er behoefte aan een beetje extra ruimte om ongebruikte spullen op te slaan, dan is er altijd de mogelijkheid een opslagplek bij te huren. Het is het nieuwe wonen waar met name studenten en jongeren, maar ook steeds meer gescheiden personen en alleenstaande ouderen behoefte aan hebben.

Vooral de millennials (geboren na 1980) hebben daarbij specifieke wooneisen aan hun onderkomen, blijkt uit onderzoek van het Kadaster. Nieuwbouw, een aparte badkamer en toilet en het liefst in een levendige, stedelijke omgeving in de buurt van openbaar vervoer, is het wensenlijstje.

Wooneisen studenten/ jongeren omhoog
Op dit moment is zo’n 37% van alle huishoudens in Nederland een eenpersoonshuishouden. Volgens het CBS zal dit in 2040 ruim 42% zijn. Deze groei is deels toe te schrijven aan studenten en jongeren. In studentensteden ligt het aantal eenpersoonshuishoudens relatief hoog. In een aantal steden, onder andere Amsterdam, Delft en Groningen, gaat het zelfs om de helft van het aantal huishoudens.

De wooneisen van studenten worden daarnaast steeds hoger. Studentenhuizen raken hun schwung kwijt en maken plaats voor panden waar gewoond wordt in een eenpersoonsunit. De behoefte aan ruimte om te socialiseren met medestudenten blijft echter bestaan. Veel nieuw ontwikkelde campussen hebben tegenwoordig dan ook gemeenschappelijke ruimtes zoals game- & TV-rooms, gemeenschappelijke buitenruimtes, studiezalen of zelfs hele theaterruimtes.

Echtscheidingen blijven ‘populair’
Een tweede factor die zorgt voor vraag naar eenpersoonsunits zijn echtscheidingen van een groep mensen tussen de 30-64 jaar. In 2016 waren er ruim 33.000 echtscheidingen met daarbij horende vraag naar kant-en-klare woonoplossingen. Een van de partners verlaat het familiehuis en zoekt naar een snelle en betaalbare eenpersoonswoning, soms voor tijdelijke duur. Een deel van deze mensen stapt weer in een relatie en in een meerpersoonshuishouden.

Onder de streep neemt het aantal eenpersoonshuishoudens als gevolg van echtscheidingen echter wel toe. Ook deze mensen hebben een voorkeur voor een stadse omgeving waarbij voorzieningen inpandig of in de directe omgeving te vinden zijn.

Aantal alleenstaanden groeit
De komende veertig jaar groeit het aantal alleenstaanden naar 3.7 miljoen. Een stijging van 1 miljoen ten opzichte van nu. Naast de genoemde groep echtscheiders gaat het ook om 65+’ers waarvan één van de partners naar een verzorgingshuis gaat, of komt te overlijden. De overblijvers willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en kunnen zich dat ook veroorloven. Ze maken dan wel de switch naar een kleinere woning met alles er op en eraan en het liefst in een levendige omgeving.

Met de vraag naar microliving woonoplossingen zit het dus wel goed. Een markt waar nog veel meer potentie in zit. Op dit moment heeft Camelot ruim 3900 vergelijkbare woonproducten in vijftien verschillende steden in beheer en/of in bezit. De aankomende jaren gaan we hard aan de slag om nog meer microliving studio’s en 1-slaapkamer appartementen te creëren. Het is mijn ambitie om ten minste in de vijfentwintig grootste steden van Nederland een project te realiseren. Op dit moment zijn onze studio’s met name gericht op jongeren en studenten. In de toekomst zullen we ons ook richten op andere groepen eenpersoonshuishoudens.

Meer weten over Camelots Microliving woonoplossingen? Kijk op http://nl.cameloteurope.com/vastgoedbeheer/verhuurmakelaar


Joost van Gestel is CEO Camelot Europe



Reacties


Laatste nieuws