'Energielabel C voor kantoren is geen probleem'

Was er enige paniek onder kantorenbeleggers eind november? Of valt het allemaal wel een beetje mee? Zeker is dat nieuwe regelgeving vanuit de overheid, eind vorig jaar, menig kantorenbelegger flink heeft doen opschrikken. Want vóór het jaar 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland, indien ze nog willen verhuren, voorzien zijn van een energielabel C. Een bijdrage van TTB Plus voor VJ.

Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Dit is afgesproken om de doelstellingen uit het Energieakkoord te halen. De verwachting is dat de maatregel vooral veel impact zal hebben op de onderkant van de vastgoedmarkt, waar de investeringskosten niet kunnen worden terugverdiend door middel een huurverhoging. De incourante voorraad vastgoed zal hierdoor de komende jaren verder gaan toenemen.

Zorgelijke geluiden
De NVM maakt zich zorgen en pleit voor maatregelen om te voorkomen dat er grote schokken ontstaan op de vastgoedmarkt. Ongeveer de helft van de kantoorvoorraad heeft op dit moment een energielabel slechter dan C. Het gaat om zo’n 40 miljoen m2, waarvoor in totaal ca. 680 miljoen euro aan investeringen nodig zijn. Volgens eigen analyses van de NVM zijn deze panden voor ongeveer 60% in handen van eigenaren-gebruikers en voor ca. 40% van beleggers. Vooraf is niet te voorspellen wie daarbij in de problemen gaat komen. Het verplichte energielabel C lijkt bovendien een voorbode te zijn voor nog verdere maatregelen.

Geen paniek
Volgens anderen valt het allemaal wel een beetje mee. Eén daarvan is Johan Nederveen van Technisch Totaal Beheer Plus, kortweg TTB Plus, een onderneming die zich richt op het technisch beheer van vastgoed. Niet alleen kantoorpanden, zorgvastgoed en scholen, maar ook wooncomplexen, bijvoorbeeld in opdracht van een VvE. TTB biedt dus totale ontzorging, van advies tot uitvoering. Volgens Johan Nederveen is er geen enkele reden voor paniekvoetbal en is er voor vastgoedeigenaren en -beheerders nog ruim voldoende tijd om hun panden vóór 2023 klaar te hebben voor de nieuwe situatie.

Nederveen meent dat er volop gelegenheid is om in 2017 en 2018 te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn met de huidige installaties, waarna er in 2019 kan worden gekeken wat het daadwerkelijke verbruik is. Vervolgens kan er in de jaren daarna worden geïnvesteerd om het vereiste energielabel te halen. Nederveen: ”Er is nog voldoende tijd voor een goed stappenplan. Dat geldt naar mijn idee in het algemeen trouwens voor onderhoud en vervanging: door samen met de opdrachtgever tijd te investeren in een onderbouwd plan van aanpak, zorg je dat je ook op lange termijn efficiënt kunt werken en dus kosten kunt besparen.”

Eén van de middelen die TTB Plus daarbij inzet is nieuwe, geavanceerde technologie. Nederveen: “Wij bieden onze klanten naast het traditionele beheer ook een geautomatiseerd totaal beheer systeem, waarmee we op afstand kunnen signaleren waar aandacht nodig is. Zo voorkomen we meldingen van huurders of klanten en stijgt de tevredenheid. Tevens zal hierdoor automatisch de energiekosten afnemen” Dankzij de door TTB Plus ingezette technologie wordt een traditioneel gebouw omgetoverd in een smartbuilding, dat op een slimme manier veel beter te monitoren is. Met alle positieve gevolgen van dien.

Meer weten?
Bent u geïnteresseerd in de visie en aanpak van TTB Plus? Neem dan contact op met Johan Nederveen. U kunt hem bereiken op: 085-0497600 of via de mail op: info@ttbplus.nl. Wie zich voor januari aanmeldt bij TTB Plus kan gebruik maken van de mogelijkheid om gratis een digitaal portaal, c.q. servicedesk in te laten richten, van waaruit de technische installatie van een gebouw kan worden gemonitord en beheerd.



Reacties


Laatste nieuws