Zuid-Amerikaanse Secoya-stam levert objecten voor Tribes Utrecht Papendorp

Iedere maand publiceert Jari Wesselink van SKEPP een nieuw artikel voor de rubriek ‘SKEPP design’. Ditmaal licht hij het kantoorpand van Tribes in Utrecht Papendorp uit, spreekt hij met Area Manager Marc Oosterkamp en komt de rol van de Secoya-stam aan bod.

Verder bespreken de heren de achtergrond van Tribes, hoe dit zich uit in de stijl van het kantoorpand en wordt ingezoomd op de handgemaakte materialen die er te zien zijn. Objecten die door de Secoya-stam zelf zijn geproduceerd, de stam die de ‘eregast’ is van Tribes Utrecht Papendorp. Een stam afkomstig uit de Zuid-Amerikaanse landen Ecuador, Peru en Colombia.

“We willen een verhaal vertellen en niet alleen kantoorruimte verhuren”
De Engelse vertaling van het Nederlandse woord ‘stammen’ is ‘tribes’. Het is de basis voor het kantoorconcept, opgericht door Eduard Schaepman. Net als het kantoorpand Tribes Utrecht Papendorp hebben ook de andere kantoren van het concept een stam als ‘eregast’. In Eindhoven ‘regeert’ bijvoorbeeld de Massai-stam, in Den Haag de Maori-stam en in de andere Utrechtse vestiging de Hamar-stam.

Een impressie van een gemeenschappelijke ruimte in het kantoorgebouw.

Oosterkamp legt uit waarom de stammen als inspiratie dienen voor het kantoorconcept en de verschillende vestigingen: “Bij Tribes hechten we veel waarde aan storytelling, dus het doorgeven van een verhaal van generatie op generatie. We willen een verhaal vertellen en niet alleen kantoorruimte verhuren.”

Wel eens in Colombia geweest? Zonder dat je geen lange vliegreis aan hoeft te spenderen, kun je de Zuid-Amerikaanse sfeer ook in Nederland proeven. Binnen dit kantoorpand in Utrecht Papendorp stuit je meteen op twee hangende kano’s aan het plafond als je binnen loopt. Verder vallen gelijk de kleurrijke objecten, hippe zitjes, planten, bloemen en het vele houtwerk op. Een prachtige ambiance!

Bijzonder: de Secoya-stam maakt zelf gevlochten voorwerpen voor het kantoorpand in Utrecht
Het meest bijzondere aan de kleurrijke items is dat een groot aandeel is gemaakt door de Secoya-stam zelf. “We hebben veel handgemaakte voorwerpen, die gemaakt zijn door de stam zelf. Via de oma van een Colombiaanse dame heb ik dit kunnen regelen en zijn deze objecten opgestuurd”, legt Oosterkamp uit.

De stam is verantwoordelijk voor schalen, vazen en manden. Daarnaast vind je ook op het oog simpele onderzetters. “Die gevlochten onderzetters zien jij en ik gewoon als onderzetters. De stam kijkt hier anders tegenaan: het is voor die mensen echt een kunstvoorwerp, ter plekke door de stamleden geproduceerd”, zegt Oosterkamp. Wie een blik werpt op de onderzetters, ontdekt de meest opvallende kleurcombinaties. Geel-blauw-rood, paars-roze en geel-groen-paars. Het past bij de ‘eregast’, bij de stijl van Tribes Utrecht Papendorp en de Zuid-Amerikaanse atmosfeer.

Objecten die gemaakt zijn door de Secoya-stam en prijken in het Utrechtse kantoorpand. (Foto: Tribes)

“Tijdens de rondleiding spreek ik niet over kantoren en werkplekken”
Een origineel kijkje in de keuken, dat krijg je als je als potentiële huurder rond wordt geleid door Oosterkamp. “Tijdens de rondleiding spreek ik niet over kantoren en werkplekken. Het gaat bij mij over inspirerende ontmoetingsplekken. Je pakt hier samen dingen op en deelt met elkaar. Wanneer ik een uurtje ga praten over bureaus en stoelen, dan huurt een kandidaat om die bureaus en stoelen. En dat is wat we niet willen.”

Ook de achtergrond van het concept Tribes komt uitgebreid aan bod tijdens de rondleiding van hem. Natuurlijk gaat het ook specifiek over het kantoorpand. “Het praatje gaat over stammen, het samen dingen oppakken. De omgeving van Tribes vraagt om een bepaald type mensen”, aldus Oosterkamp.

Je kunt in Zuid-Amerikaanse sfeer vergaderen in dit kantoor.

Oprichter Schaepman blaakt van de ambities
Schaepman is in 2015 te gast bij Geldzaken, een programma van 7 Ditches TV. Hij praat over het concept, de specifieke locaties van Tribes en steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken: “Over 10 jaar hebben we 2000 locaties in 100 landen.” Bekijk de video op SKEPP.

Voor de rubriek ‘SKEPP design’ maakte Jari Wesselink eerder artikelen over het bancaire verleden in het kantoorpand in Rotterdam van Frame Offices, de levensechte paardlampen bij Regus Vinoly op de Amsterdamse Zuidas en de geschiedenis van het kantoorgebouw in Breda van Offices For You als bierbrouwerij.



Reacties


Laatste nieuws