Dirk Brounen over geluk en de centjes

De meeste mensen, ook hoogopgeleiden, worden slapend arm. Ze letten nauwelijks op bij de drie belangrijkste kansen om hun eigen vermogen op te bouwen. En ook niet bij het beheersen van de drie belangrijkste risico’s die dat vermogen op termijn kunnen aantasten. Dat schrijven vastgoedhoogleraar Dirk Brounen en collega-hoogleraar en financieel econoom Kees Koedijk (onderste foto) in hun boek ‘Nooit meer slapend arm’, dat vorige week verscheen.

De drie belangrijkste kansen om vermogen op te bouwen? Sparen/beleggen, eigenwoningbezit en pensioen. De drie belangrijkste risico’s beheersen om het weer kwijt te raken: verzekeren, voorsorteren op de zorgbehoefte op je oude dag en je nalatenschap. Waarom de meeste mensen niet goed opletten? Luiheid, administratief gedoe, kleine lettertjes, emoties zoals ‘later’ is nog ver weg, jargon. Neem pensioenen: middelloon, pensioengrondslag, franchise, opbouwpercentage – wat betekent dat precies? De moeite nemen om het uit te zoeken, tja.

Oververzekerd
Wat is het gevolg daarvan? Bij verzekeringen: veel mensen zijn over-verzekerd of kunnen sommige risico’s makkelijk zelf dragen. Of neem de eigen woning: wordt die (deels) gefinancierd door een spaar-, levens- of beleggingshypotheek waarvoor premie betaald wordt naast rente en aflossing, dan beïnvloedt dat de netto-overwaarde van de woning. Weinig mensen weten hoe groot op enig moment deze stille reserve is. En dus hoe rijk ze zijn.

Is dat erg? Ja, zeggen de auteurs, het is op zijn minst zonde. Door eenvoudige verbeteringen in je financiële routines kun je gelukkiger worden. Want er ligt een wetenschappelijk aangetoonde relatie tussen geld – zowel het bezit ervan als het gebrek eraan – en ons geluksgevoel. Geld maakt gelukkig, tot op zekere hoogte, dat wel.

Hoe je eigen financiële routines eenvoudig te verbeteren?
Dat staat in dit boek. Het vergt wel dat je jezelf de vraag stelt wat jou gelukkig maakt. Lastig, bovendien is het antwoord veranderlijk, maar wel noodzakelijk om een balans tussen hebben en willen te organiseren. Wie zijn geluk centraal stelt, maakt meer bewust zijn financiële keuzes om dat geluk te bereiken.

Weinig wetenschappers slagen erin om in begrijpelijke taal en met een vlotte pen ingewikkelde zaken voor een groot publiek op een eenvoudige manier duidelijk te maken. Brounen en Koedijk (beiden TIAS Business School) is dit goed gelukt. Het boek is bedoeld voor iedereen die meestal weinig zin heeft zich erin te verdiepen hoe rijk, of arm, hij precies is, maar dit één keer in zijn leven wél wil doen om daarna financieel fit de toekomst in te gaan. Het boek heeft een eigen website: http://nooitmeerslapendarm.nl/



Reacties


Laatste nieuws