Blauwhoed realiseert eerste Senior Smart Living woonbuurt in Schiedam

Een woonomgeving voor actieve senioren met op maat gemaakte, duurzame woningen en comfortabele voorzieningen. Dat is een notendop het 'Senior Smart Living’ leefconcept dat in ParkEntree in Schiedam wordt gerealiseerd. Het project is een samenwerking tussen projectontwikkelaar Blauwhoed, Inbo Architecten en Beyond Now, een specialist in de ontwikkeling van woonconcepten.

ParkEntree is het eerste project dat volgens het senior Smart Living-concept wordt gerealiseerd. Het project ligt aan de Parkweg in Schiedam, tussen Beatrixpark en de historische binnenstad. Het aanbod bestaat uit 25 bungalows, 10 stadswoningen, 23 singelappartementen, 31 hofappartementen en een gezamenlijke ParkEntree Lounge. 48 woningen zijn 11 november in verkoop gegaan. De verhuur van de 41 vrije sectorhuurwoningen start later.

Loungeruimte
Een voorbeeld van de voorzieningen is de gezamenlijke loungeruimte waar bewoners gebruik van kunnen maken om elkaar te ontmoeten en om activiteiten in te organiseren. De loungeruimte wordt voorzien van een eetkamer, biljart, tv, WiFi, semi-professionele keuken en logeerunit. Bewoners van ParkEntree betalen voor het gebruik van de loungeruimte elke maand een bijdrage aan de ParkEntree vereniging. Deze vereniging zorgt er ook voor dat er vanuit stichting Vitaal&Zo een aantal uur per week een gastvrouw of -heer klaarstaat die de vrijwillige inzet van bewoners coördineert en aanspreekpunt is voor allerhande vragen.

Smart oplossingen
De woningen zijn extra comfortabel dankzij smart oplossingen. De woningen kunnen worden aangesloten op het glasvezelnetwerk voor supersnel internet. Ook zijn ze voorzien van huisbesturing. Dit maakt het op afstand besturen van verlichting, verwarming, beveiliging en alarmering mogelijk. Dankzij ‘keyless entry’ hebben bewoners geen sleutel meer nodig om de woning te openen of af te sluiten.Het plan is tot stand gekomen in co-creatie, door en voor de toekomstige bewoners. 

Actieve levensstijl
Tineke Groenewegen, marketing manager bij Blauwhoed, legt uit waarom de projectontwikkelaar het Senior Smart Living concept heeft ontwikkeld. “De Nederlandse bevolking zal in 2040 voor een kwart bestaan uit ‘65-plussers’. Het is dan ook aan ons projectontwikkelaars om huizen en buurten te ontwikkelen die voldoen aan de wensen van deze doelgroep. Eigen en wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de ouderen van nu en de nabije toekomst in het algemeen hoger opgeleid, welvarender, vitaler en mobieler zijn dan de ouderen van vroeger. Deze actieve ouderen zijn prima in staat hun eigen leven vorm te geven. Ze vervullen belangrijke rollen als vrijwilliger, mantelzorger en initiator bij lokale activiteiten. Door eigenhandig een zinvolle bijdrage te leveren aan de samenleving, vergroten of verlengen ze hun eigen zelfredzaamheid.”

Kwaliteit directe woonomgeving
Groenewegen vervolgt: “Toch realiseren deze senioren zich tegelijkertijd dat, naarmate zij ouder worden, hun actieradius verkleint. Om dan toch de regie over het leven te blijven houden, is de kwaliteit van de directe woonomgeving belangrijk. We zien steeds meer initiatieven ontstaan waarin bewoners elkaar helpen om comfortabel ouder te worden. Senior Smart Living helpt daarbij. We bouwen nieuwbouwwoningen die qua comfort optimaal aansluiten op de wensen van senioren. Ze zijn gunstig gelegen ten opzichte van openbaar vervoer en dagelijkse voorzieningen, de stedelijke geneugten, recreatie en groen."

Doorstroming woningmarkt
Maar daar blijft het niet bij, zegt Groenewegen: "Daar bovenop bieden we extra voorzieningen die ontmoeting en interactie met buurtgenoten stimuleren. Een gezamenlijke tuin of een gezamenlijke loungeruimte waarin bewoners dicht bij huis hun eigen activiteiten organiseren. Samen tuinieren, een kookclub starten, samen eten, sporten of wat dan ook. De verbondenheid met de buurt die hierdoor ontstaat, zorgt ervoor dat mensen minder snel aangewezen zijn op professionele ondersteuning of zorg. Bewoners in een Senior Smart Living project helpen elkaar. Bijkomend voordeel is dat Senior Smart Living ook bijdraagt aan de doorstroming op de woningmarkt. De eengezinswoningen die de senioren die in een Senior Smart Living project gaan wonen achterlaten, komen weer beschikbaar voor wie ze bedoeld zijn, de gezinnen.”

 



Reacties


Laatste nieuws