'Rol opdrachtgever en opdrachtnemer ligt dichter bij elkaar dan ooit'

Binnen de beschikbare renovatie- en onderhoudsbudgetten óók een maximale verduurzaming realiseren in en rondom de gemeentelijke gebouwen. Dat was de opdracht waarvoor !MPULS in co-creatie, met behulp van de methodiek van het ‘designdenken’, de beste oplossing ontwikkelde. Resultaat is een contract dat flexibel en toekomstbestendig is en ruimte biedt aan innovaties.

Na drie jaar intensief voorbereidend werk tekenden de gemeente Eindhoven en !mpuls woensdagavond de overeenkomst voor een langdurige vernieuwende samenwerking voor de renovatie, het onderhoud én het maximaal verduurzamen van zeven gemeentelijke gebouwen in het Eindhovense stadshart. Het contract heeft een looptijd van 10 jaar, met een optionele verlenging voor 5 jaar. De renovatie van Stadhuistoren en Stadhuis start al begin 2017.

!mpuls kwam eerder al als beste naar voren in een innovatief aanbestedingsproces en doorliep vervolgens succesvol de zogenaamde ‘pre award fase’. !mpuls is een samenwerking tussen Brink Groep, Rudy Uytenhaak architectenbureau/DOOR architecten, DWA, Kuijpers (contracthouder) en LAUDY Bouw & Ontwikkeling (Ballast Nedam).

Samenwerken voor de beste oplossing
Wethouder Mary-Ann Schreurs, Design, Innovatie en Duurzaamheid, ziet de vernieuwende samenwerking als een grote stap vooruit: “Anders dan bij traditionele aanbestedingen zijn we er samen in geslaagd om zowel financieel als in een fysiek ‘Living Lab’ de ruimte voor experimenteren en doorlopende verbeteringen te creëren. Zo kan de invulling mee bewegen met veranderende omstandigheden. De rol van opdrachtgever en opdrachtnemer ligt dichter bij elkaar dan ooit. Want alleen samen vinden we de beste oplossingen, passend bij de tijd waarin we leven. Dat deze partners als beste naar voren komen, met grote lokale inbreng plus ruimte voor participatie van het lokale midden- en kleinbedrijf, laat wederom zien dat innovatie in ons DNA zit.” ‘

Steden als Birmingham en Barcelona hebben zich al laten inspireren door de aanpak.

Systeemverduurzaming volgens The Natural Step
Alex Hesling van !mpuls legt uit dat de alliantie tussen !mpuls en de gemeente een belangrijk onderdeel van het plan vormt. “De tender is door de gemeente Eindhoven als een Best Value Procurement in de markt gezet en omvat een groot aantal verduurzamingsaspecten waaronder energiereductie, hergebruik materialen, waterbesparing en vergroening. Om de duurzaamheidswinst te maximaliseren is gekozen voor systeemverduurzaming volgens de wereldwijd bewezen duurzaamheidsmethode The Natural Step. Energieprestatie is onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst. Wij garanderen de energiebesparing en meten deze tegen het huidige energieverbruik. Mochten deze doelstellingen niet gehaald worden dan kan de gemeente ons een boete opleggen. De gemeente verzorgt zelf de financiering van het project en we maken gebruik van de beschikbare dekkingsbronnen binnen de gemeente. We zien onszelf dus niet als ESCo. Een onderdeel van ons plan is echter om een WKO hub op het stadhuisplein te realiseren. Wellicht zal bij de uitwerking hiervan blijken dat deze wel handig is om bij het consortium in eigendom te nemen. Dan worden we wel een ESCo.”

Ambities
Naast het terugbrengen van de centrale loketfunctie (Inwonersplein) naar het Stadhuis wordt de Stadhuistoren ingericht voor ambtelijke huisvesting en een Living Lab, waardoor efficiënter en slimmer met de totale huisvestingsopgave om wordt gegaan. Het stadskantoor wordt hierin meegenomen tot 2020, daarna loopt het huurcontract af.

Andere thema’s qua verduurzaming zijn het continue verbeteren van de leefbaarheid en gezondheid, 50% energieneutraliteit in de gemeentelijke gebouwen, 95% hergebruik van sloopmateriaal, het verminderen van de CO2-uitstoot, meer groen en water, aandacht voor mensen met achterstand op de arbeidsmarkt en duurzaam woon-werkverkeer. Alle verbouwingen binnen de panden worden zoveel mogelijk met hergebruik en met hernieuwbare materialen uitgevoerd. Dus in die zin kun je spreken van circulair bouwen.

Door de vernieuwende manier van samenwerken wordt ook de vergroening van het Stadhuisplein meegenomen. Dat past goed bij de ambitie van Eindhoven om een leefbare, groene en schone omgeving te bieden voor inwoners en medewerkers.

!mpuls en de gemeente Eindhoven delen graag hun ervaring. Op 15 november verzorgen zij een presentatie tijdens het Congres SMI & Aanbestedingsinstituut en op 16 november op het Duurzaam Gebouwd Congres.

Een bijdrage van Platform Duurzame Huisvesting.



Reacties


Laatste nieuws