‘Deltaplan om verduurzaming bestaande gebouwde omgeving te versnellen is hard nodig’

"De bouw- en vastgoedsector moet activistischer worden. Niet 10% duurzaam renoveren, maar 80%”, zei Daan van Vliet, voorzitter van de Dutch Green Building Council tijdens het DGBC Congres Impact in de Jaarbeurs vorige week. 

Van Vliet pleit daarom voor een Deltaplan Duurzame Renovatie om de verduurzaming van de bestaande gebouwde omgeving te versnellen om zo de Parijse klimaatdoelstellingen te behalen. “Over een half hebben we een aanvalsplan, samen met alle betrokken partijen.”

Kwantificeren
Van Vliet benadrukte nog maar eens dat de gebouwde omgeving, verantwoordelijk voor 40% van de landelijke CO2-uitstoot, goud in handen heeft om stappen te zetten. “We moeten het gaan kwantificeren met agressieve maatregelen. Bijvoorbeeld, in 5 jaar alles naar energielabel A, dan heb je het ergens over.”

Teken van impact
Het DGBC Congres Impact stond geheel in het teken van het thema impact. Impact maken is de volgende stap in verduurzaming: op zoek gaan naar versnelling. Dat doet bijvoorbeeld wethouder Paulus Jansen van Utrecht. In zijn gemeente werden het afgelopen jaar meer gebouwen duurzaam getransformeerd naar woningen dan in Amsterdam. Ook is de gemeente bezig met het verduurzamen van het eigen vastgoed. En het centrumgebied, met onder andere de met de Green Key beloonde Jaarbeurs, ondergaat momenteel een gigantische transformatie. Daarnaast werden alle inwoners van de stad geconfronteerd met een infraroodfoto van hun huis, om aan te tonen hoeveel energie er feitelijk verloren gaat. Het moet aanzetten tot grote verduurzaming van de Utrechtse woningvoorraad.

ABN AMRO maakt impact
Filosoof Ad Verbrugge en Mark van Rijt van ABN AMRO bespraken onder andere de rol van de financiële sector in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Van Rijt, verantwoordelijk voor het facilitair bedrijf van de bank, vertelde dat de bank de afgelopen periode een enorme draai heeft gemaakt en haar 600.000 vierkante meter vloeroppervlak in rap tempo naar energielabel A aan het brengen is. Verbrugge merkte op dat dit ook noodzakelijk is omdat de mensheid voor het eerst in de geschiedenis merkt dat er rekening gehouden moet worden met de wereld. En dat het ook daadwerkelijk mensen beïnvloedt. Wat dat betreft is het een gemiste kans, aldus Verbrugge, dat de financiële sector een jaar of acht geleden niet creatiever is geweest, niet duurzamer heeft gedacht. Wellicht had er dan harder afgeboekt moeten worden, zo filosofeerde Verbrugge.

Maatregelen voor de ramp
Ook duurzaam ondernemer Maurits Groen keek terug op de afgelopen jaren en concludeerde dat ook de bouwwereld een enorme kans heeft laten liggen. “Tijdens de bouwcrisis zijn er pakweg 400.000 mensjaren in de sloot gegooid”, aldus Groen. “Terwijl we die goed hadden kunnen gebruiken in het verduurzamen van gebouwen.” Groen rekende voor: als we de klimaatdoelen zouden willen halen, dan zouden we in 2026 zonder kolen, gas en olie moeten leven. “Ziet u het gebeuren”, vroeg hij zich openlijk af. “Het zou voor de eerste keer zijn in de geschiedenis dat we vóór een ramp maatregelen hebben genomen.”, aldus Groen, die refereerde aan de watersnoodramp en het daaropvolgende Deltaplan.

Deltaplan Duurzame Renovatie
De Dutch Green Building Council werkt momenteel aan een ander deltaplan, een Deltaplan Duurzame Renovatie. Dit moet de verduurzaming versnellen tot wel 15.000 grondige renovaties per jaar. Van alle aanwezigen aan het congres gaf 85% aan het eens te zijn met de ontwikkeling van een dergelijke beweging. Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council besloot: “We moeten dit voor elkaar krijgen.”



Reacties


Laatste nieuws