28 november: Congres Vastgoedfiscaliteiten

Vastgoed Journaal en Taxence organiseren samen een congres over Vastgoedbelegging en Fiscaliteit. Met welke fiscale ontwikkelingen moet een vastgoedbelegger rekening houden voor een gezond rendement op zijn portefeuille? Welke kansen en bedreigingen spelen er op dit moment? Drie topfiscalisten geven u de beste tips om belastingvoordeel te behalen en de fiscale valkuilen te vermijden.

De dag zal bestaan uit verschillende lezingen en we zullen afsluiten met en een netwerkborrel.

 

12.00 uur: Netwerklunch

13.00 uur: Hein VermeulenPwC en hoogleraar Universiteit van Amsterdam

  • De antibelastingontwijkingsrichtlijn (ATA Directive) en vastgoed

Vermeulen zal aandacht besteden aan de gevolgen van de Europese anti-belastingontwijkingsrichtlijn voor vastgoed. Op 12 juli 2016 hebben de lidstaten deze anti-BEPS richtlijn formeel aangenomen. Hiermee wordt de vennootschapsbelasting op bepaalde onderdelen geharmoniseerd, onder meer op het gebied van de aftrek van groepsrente en derdenrente, exit taxation, gecontroleerde buitenlandse vennootschappen en mismatches. Nederland dient deze richtlijn in zijn wetgeving te implementeren. Welke invloed heeft deze antibelastingontwijkingsrichtlijn op vastgoed? Vermeulen zal ingaan op de verwachte gevolgen voor direct gehouden vastgoed (‘stenen’) en indirecte vastgoedstructuren (‘vastgoedvennootschappen’).

13.45 uur: René van der Paardt, partner AKD en hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam

  • Koop-aanneemovereenkomst, btw of ovb?
  • Econoom door sloop in opdracht van koper?
  • Transformatie van kantoren naar woningen; btw of ovb?
  • Overdracht vastgoed d.m.v. aandelen B.V.; btw- en ovb-vrijstelling?

Van der Paardt zal ingaan op de recente ontwikkelingen op het gebied van de samenloop van de btw en de overdrachtsbelasting. Aandacht wordt besteed aan de koop- aanneemovereenkomst; is er bij nieuwbouw altijd btw verschuldigd ook over de grond, die voor start-bouw geleverd kan worden? Is er een gevaar voor een economische eigendomsoverdracht belast met overdrachtsbelasting als de koper opdracht geeft om werkzaamheden zoals de sloop van bestaande opstallen te laten uitvoeren, voordat juridische eigendom van de onroerende zaak wordt overgedragen? Ook wordt ingegaan op de vraag wanneer er bij transformatie van kantoren naar woningen sprake is van nieuwbouw in de zin van de btw, of dat er nog sprake is van een bestaand (oud) gebouw, waarvan de overdracht vrijgesteld is van btw en belast met overdrachtsbelasting. De spreker gaat ook in op de mogelijkheid nieuw vervaardigde woningen over te dragen door overdracht van aandelen van een BV, welke vennootschap de woningen heeft laten bouwen en verhuurt.

14.30 uur: Pauze

15.00 uur: Aad Rozendal, Hoofd Bureau Vaktechniek bij RSM Niehe Lancée Kooij en docent Universiteit van Amsterdam

  • Bedrijfsopvolging en vastgoed-vennootschappen
  • Overdrachtsbelasting bij verkrijging van woningen (2% of 6%)
  • Overdrachtsbelastingaspecten van reorganisaties

Rozendal zal ingaan op diverse actuele fiscale ontwikkelingen die van belang zijn voor de vastgoedpraktijk. Hij behandelt o.a. de recente ontwikkelingen inzake de toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten bij vastgoedvennootschappen. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan overdrachtsbelastingaspecten bij de schenking van aandelen (o.a. naar aanleiding van een recente rechtbankuitspraak). Daarnaast komt de toepassing van het lage 2%-tarief in de overdrachtsbelasting aan de orde. Onder welke omstandigheden is nu sprake van een woning en wat is de exacte reikwijdte van deze bepaling? Ook wordt ingegaan op overdrachtsbelasting bij herstructureringen, waarbij ook aandacht wordt besteed aan actuele rechtspraak. Indien daarvoor aanleiding is zal uiteraard ook aandacht worden besteed aan andere fiscale ontwikkelingen die op dat moment actueel en relevant zijn voor de vastgoedpraktijk.  

15.45 uur: Afsluiting en aanvang netwerkborrel

Aanmelden?
Stuur een email naar events@vastgoedjournaal.nl met als onderwerp ''Vastgoedfiscaliteiten''.
Vergeet niet uw bedrijfsgegevens en het factuuradres te vermelden bij uw aanmelding. U kunt ook gebruik maken van de snelknop hieronder. De kosten voor deelname bedragen 295 euro excl BTW per persoon.
 

Deelnemers aan deze dag kunnen PE punten krijgen, afhankelijk van uw functie. Indien u dit wenst, gelieve dit aan te geven bij uw aanmelding. 

 RB: 3 punten fiscaal i.a.

 

 NOAB: 2 punten i.a.

 

NBA: 3 PE-uren i.a.

 

De bevestiging, verdere informatie en de factuur voor deelname ontvangt u vanuit Licent Academy.

Dit congres is in samenwerking met taxence 



Reacties


Laatste nieuws