Nieuwe technologie essentieel voor onze toekomst

 


De ontwikkeling van nieuwe technologieën leidt ieder jaar tot een verdere reductie van de afvalstroom. Dit is ook uiteraard ook voor de vastgoedsector van belang. Immers nieuwe vastgoedprojecten of renovatie leiden onvermijdelijk tot afvalstromen die op haar beurt weer in goede banen moeten worden geleid. Hiervoor is het noodzakelijk steeds weer nieuwe stappen te zetten en als fabrikant of dienstverlener je eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Als voorbeeld hiervan hebben wij afgelopen jaar zelf een internationaal terugname-programma opgezet voor gebruikt tapijt. Hierdoor kunnen we veel meer uit de gebruikte materialen halen dan tot dusver het geval was. In het eerste jaar hebben we hiermee al 250 ton tapijtmateriaal gerecycled. Daarnaast hebben we veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van een innovatieve scheidingstechnologie (Refinity®) waarmee we garen en rug van de tegels efficiënt kunnen scheiden. In het geval van onze nieuwe Ecobase® tegels kunnen we daarmee alle tapijtonderdelen hergebruiken voor nieuw tapijt. De EcoBase® tegels bestaan voor 97% uit positief gedefinieerde stoffen volgens certificeringorganisatie EPEA. Als gevolg hiervan hebben we als eerste fabrikant ter wereld voor een gehele tapijttegel een zilveren Cradle to Cradle® -certificaat verworven. Een van de voordelen is dat aannemers en architecten bij gebruik extra punten kunnen verdienen volgens het Amerikaanse Green Building Rating systeem. Dit leidt tot een waardestijging van het betreffende vastgoed. Uiteindelijk willen we 100% van onze tapijttegels produceren volgens de Ecobase-standaard en vervolgens via ons Take BackTM programma inzamelen en via ‘Refinity' verwerken. Niet onbelangrijk, want als een van de grootste merkfabrikanten in Europa produceren wij jaarlijks alleen al 13.000 kilometer aan tapijttegels.

Een nieuwe stap is dat zelfs de materialen van onze nieuwste brochure gemaakt worden van dezelfde ingrediënten als die in de rug van het tapijt zijn verwerkt. Dit kan ook de grafische industrie een flinke impuls geven. Drukwerk komt dan in een ‘closed loop' waardoor nieuwe materialen volledig uit de gebruikte materialen gemaakt kunnen worden. Ik ben ervan overtuigd dat het gebruik van zuivere materialen en het opzetten van een gesloten kringloop de toekomst is voor een groot aantal bedrijven en toepassingen. Een gesloten kringloop zorgt voor kostenvoordelen en milieubesparingen. Daarnaast zorgt het gebruik van zuivere materialen in producten, die geen giftige en ongewenste VOC's uitstoten, voor een verbeterd binnenklimaat. Dat bevordert de productiviteit en de gezondheid enorm.

Zo komen veel dingen samen. Gelukkig zie ik dat steeds meer partijen in het vastgoed grote interesse hebben in duurzaam bouwen, zodat deze positieve ontwikkelingen op allerlei terreinen vruchten kunnen gaan afwerpen.

Alexander Collot d'Escury
Chief Commercial Officer van DESSO Group



Reacties


Laatste nieuws