'Een jaar lang kennis opdoen en een groot netwerk opbouwen'

Renovatie en transformatie zijn actuele thema’s in de huidige vastgoedmarkt. Maar hoe pak je zo’n transformatieproject aan? VJ sprak uitgebreid met Erna van Holland, programmamanager bij NRP Academie. “Bij onze opleiding word je opgeleid tot een renovatie en transformatie professional.” De bedrijven die er hun cursisten naartoe sturen, zijn er tevreden over.   

De NRP Academie werd in 2013 opgericht en ontwikkeld in samenwerking met TU Delft. Nyenrode en de Hogeschool Utrecht zijn ook verbonden aan de opleiding. “Er bestonden al wel kleine modules van zes bijeenkomsten of een lange tweejarige master, maar niet een soortgelijk éénjarige programma als dit.” Van Holland voegt toe: “De opleiding beantwoordt de vragen uit het veld, maar is ook tevens een platform voor onze partners waarvan 40  bij de academie betrokken zijn als docent. Het zijn professionals uit de praktijk, van architecten tot bouwers.”

Onderwijs, wetenschap en praktijk
Wat maakt deze opleiding nu bijzonder? “Wij zijn onderscheidend omdat we onderwijs, wetenschap en praktijk met elkaar verbinden. Daarbij is onze opleiding ook actueel. We zitten door ons netwerk van partners midden in de praktijk en maak je als cursist verschillende transformatieprojecten van dichtbij mee.”

Iedere bijeenkomst is namelijk op een andere locatie. Van Holland: “We hebben bewust gekozen om geen excursies in het programma op te nemen, maar juist het onderwijs op wisselende locaties van transformatieprojecten te geven. Je krijgt zo niet een PR-verhaal, maar je maakt een project zelf mee. Je zit bijvoorbeeld in een pand dat binnenkort gesloopt of getransformeerd gaat worden of een raadzaal in een gemeentehuis dat net gerenoveerd is.”

18 bijeenkomsten en challenges
Hoe is het programma opgezet? In 18 bijeenkomsten verspreid over een heel jaar worden cursisten uit de hele vastgoedbranche opgeleid tot een renovatie en transformatie professional. Het eenjarige programma bestaat uit zes verschillende onderdelen: vier modules met de thema’s veranderen, verbinden, verdienen en verbouwen en twee NRP challenges waarbij de cursisten twee dagen lang aan een praktijkcasus werken en die presenteren aan een jury.

Van Holland: “Door de challenges kan je meteen je geleerde kennis toepassen. De eigenaar van de projecten die we bespreken tijdens de challenges zijn ook aanwezig, dus die krijgen weer inspiratie. Daarbij kom je door ons programma met veel leuke partijen in aanraking en je doet allerlei contacten op. Wij zoeken in onze groepen, gemiddeld 20 cursisten, een leuke mix. Van financiers tot medewerkers van corporatie, adviesbureaus en overheid, van toeleveranciers tot bouwers.” In de afgelopen drie jaar zijn al zo’n 65 cursisten opgeleid tot renovatie en transformatie professional.

'Bevlogen en vol ambitie'

Alfred van Bosch, directeur bestuurder Woonvisie en verbonden aan de academie als docent, is positief over de NRP Academie. “Deze opleiding biedt meer kennis over het aanpakken en verbeteren van bestaande gebouwen en theoretische kennis wordt aan praktijkervaringen verbonden. Door mensen naar deze opleiding te sturen, krijg je medewerkers terug die bevlogen zijn en nieuwe energie op hebben gedaan. Zij kunnen hun praktijkervaringen koppelen aan de geleerde kennis en komen zo vol ambitie terug.” 

Bert van Breugel, partner van Inbo Architecten, heeft al meerdere cursisten naar de NRP Academie gestuurd. De reden? Hij vindt dat de cursussen veel opleveren voor werkgevers maar ook werknemers. “Het voordeel van deze cursus is dat iemand een enorme kennissprong maakt. Doordat je een jaar lang met 20 andere mensen uit de branche les hebt, leer je hoe andere mensen uit het vastgoed kennis en kunde net op een andere manier toepassen. Het grootste gevaar voor een bedrijf is dat het in zichzelf keert en met deze kennis haal je de buitenwereld naar binnen. De andere reden is heel simpel: je bouwt een jaar lang een netwerk op en kan zo nieuw werk binnen halen. Een hele goede investering.” 

Gert-Jan Bezemer, directielid van VORM, vindt vooral dat cursisten vakkundiger terugkomen op de werkvloer. “De meerwaarde van deze cursus is dat cursisten in een groep terecht komen met verschillende disciplines en zo een bredere kijk krijgen op vastgoed. Er heerst chemie in zo’n groep, er zijn alleen vakkundige belangen en er wordt open over het vak gecommuniceerd. Cursisten komen ook geëngageerd terug, veel meer verbonden met bestaand vastgoed. Ze hebben een bredere interesse en zijn veel vakkundiger.” 

Wilt u meer over het programma weten? Lees hier meer. 

NRP Academie 2016 from Nationaal Renovatie Platform on Vimeo.

 



Reacties


Laatste nieuws