VJ Commentaar: Onredelijk zware strafeis OM voor Van Rey

Deze week legde het Openbaar Ministerie VVD-politicus Jos van Rey een strafeis van twee jaar onvoorwaardelijk op. Die eis vind ik onredelijk zwaar en niet in verhouding tot de vergrijpen waar hij van wordt beschuldigd. Ik verwacht dat de rechter milder zal oordelen.

Twee jaar onvoorwaardelijk! Dat is bijna dezelfde straf als de andere VVD-politicus Ton Hooijmaijers die een jaar geleden in hoger beroep uiteindelijk 2,5 onvoorwaardelijk heeft gekregen van het gerechtshof Amsterdam. Die straf kreeg Hooijmaijers voor omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Van Rey wordt van vrijwel dezelfde vergrijpen beschuldigd.

Toch vind ik dat Hooijmaijers meer over de schreef is gegaan dan Van Rey. Na lezing van het zeer verhelderende boek ‘El Rey Van jager tot prooi’ van Hans Goossen en Theo Sniekers, beide journalisten van Dagblad De Limburger, ben ik tot de slotsom gekomen dat de 71-jarige Van Rey niet gedreven wordt om zichzelf te verrijken maar het een sport vindt om zaken snel gedaan te krijgen. Met een paar belletjes naar bevriende ambtenaren voorstellen er doorheen jagen. Dat werk. Als politicus van Roermond wilde hij voorts de hegemonie van het CDA doorbreken en stelde hij de vriendjespolitiek van die partij steeds aan de kaak. Van treiteren was Van Rey niet vies. Zo liep hij in zijn jonge jaren eens in een priestergewaad mee in een caranvalsoptocht totdat een agent hem uit de rij haalde en hem sommeerde het habijt uit te trekken. Dat was Van Rey ten voeten uit: steeds de grenzen opzoeken en soms er overheen om te zien waar de grenzen nu precies lagen.

Vriendjespolitiek
Dat breekt hem nu op. Zoals de decennialange vriendschap met ontwikkelaar Van Pol. Het verwijt van het OM is dat Van Rey zelf schuldig maakte aan vriendjespolitiek door Van Pol allerlei ontwikkel-opdrachten in het Roermondse te gunnen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat Van Rey dit allemaal zelf doorgedrukt heeft. Er moeten toch veel meer handtekeningen dan alleen die van Van Rey op de overeenkomsten hebben gestaan? Van bovenaf geredeneerd roept deze kwestie met Van Pol de vraag of de aanbestedingsregels wel zijn gevolgd. Dat zou het hele Roermondse college zich moeten aanrekenen. Overigens heb ik weinig gelezen over andere ontwikkelaars die zich benadeeld voelden door de voorkeurspositie van Van Pol. Wellicht durfden destijds maar weinig ontwikkelaars projecten in Roermond aan te pakken. En misschien hebben ze juist weer andere projecten toegeschoven gekregen waar we niets over hebben gehoord.

Fanatiek
Van Rey heeft zijn integriteit als politicus met voeten betreden, zo is het verwijt van het OM. Hij had beter moeten weten, vinden ze bij Justitie. Als politicus heb je nu eenmaal een voorbeeldfunctie. Natuurlijk is integriteit belangrijk maar soms heb je fanatieke doeners als Van Rey nodig om slaperige provinciesteden als Roermond wakker te schudden. Ze staan niet boven de wet maar ze scheren er wel vlak langs om van ambtelijke moerassen een snelweg te maken naar een geslaagde stadsontwikkeling. Ik hoop dat de rechter de onredelijk zware eis van het OM niet volgt en dat het bij een voorwaardelijke straf blijft.

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal 



Reacties


Laatste nieuws