Rentemiddeling en oversluitingen populair bij huizenbezitters

Duizenden huizenbezitters hebben de afgelopen maanden hun hypotheekrente verlaagd. Daarbij nemen ze de boete die ze moeten betalen voor lief. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs de grote hypotheekaanbieders.

Bij ING is het aantal aanvragen voor rentemiddeling en oversluitingen in het eerste kwartaal verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Bij SNS Bank is het aantal rentemiddelingen in het eerste kwartaal vervijfvoudigd, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De toename van het aantal oversluitingen en rentemiddelingen is vooral sinds de zomer vorig jaar sterk gestegen. Ook bij de Rabobank is het aantal verzoeken om de hypotheeklasten te verlagen in het eerste kwartaal gestegen

Oversluiten vs. rentemiddeling
Bij rentemiddeling maak je met je hypotheekverstrekker de afspraak om de hypotheeklasten in de rentevaste periode aan te passen aan de lagere actuele hypotheekrente. Daar zit overigens wel een boete aan vast, die vaak wordt uitgesmeerd over de resterende looptijd.

Bij oversluiten sluit je een andere hypotheek af tegen een lagere rente. Ook hieraan is een boete verbonden, mits het in de rentevaste periode gebeurt. Bovendien kun je bij oversluiten, in tegenstelling tot rentemiddeling, overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.

Waar?
Van de drie grote banken is rentemiddeling alleen mogelijk bij ING en SNS Bank. ABN Amro en de Rabobank zullen net als verzekeraar Aegon later dit jaar rentemiddeling mogelijk maken. Verder is deze methode mogelijk bij onder andere Obvion, Centraal Beheer en FBTO. Een uitgebreidere lijst is te vinden op de website van Vereniging Eigen Huis. Maar niet iedereen heeft baat bij rentemiddeling.



Reacties


Laatste nieuws