Open brief: Uitnodiging en uitdaging voor bouwsector


WoningmarktNL zocht contact met de heer Marco Florijn, ambassadeur van Platform Opnieuw Thuis het platform ter bevordering van de huisvesting van vluchtelingen. Als geen ander weet Florijn wat de status quo is met betrekking tot de toestroom en de acties van gemeente, overheid en bedrijven. WMNL vroeg Florijn zijn licht te laten schijnen op het huisvestingsprobleem. Dit deed hij in een brief aan de bouwsector.

Mijn oog valt op een nieuwsartikel. ‘De opvang op Lesbos stelt, net als in Calais, stekkerblokken ter beschikking om smart­phones op te laden.’ Dat schrijven Ine Poppe en Sam Nemeth een paar weken geleden in Vrij Nederland. Contact met het thuisfront. Vertellen dat je veilig bent overgekomen. Doen we dat allemaal niet als we aankomen op de plaats van bestemming?

Vermoedelijk heeft half Nederland afgelopen zomermaanden vanaf het vakantieadres geappt, gebeld en een bericht gepost via Facebook. Even laten weten dat de reis goed verlopen is. We zijn er! En het vakantiehuisje, de tent of het hotel bevalt goed… Verder horen we niks meer. Ondergedompeld in branding van het lauwe water van de Middellandse Zee of het zwembad. 

De vakantieperiode is voorbij. En Nederland wordt wakker. Terwijl wij genoten van de zon, waagden vluchtelingen én hun kinderen het leven. Brandend in diezelfde zon. Zij vragen en verdienen onze aandacht. En snel ook. Wij zijn aan de beurt. Moeten aan de slag. Samen. Zonder naar de ander te kijken, wijzen of vragen. Wel met bedenken wat iedereen zelf kan doen.

Nu heb ik zitten denken wat kan ik tegen de ontwerpers, vormgevers, techneuten, durvers en doeners uit de Nederlandse bouwsector kan zeggen. Wat zou ik in een brief aan hen schrijven? 

Ik hoef u niet te vertellen hoe uw wereld in elkaar zit. U oproepen uw kennis, ervaring en ondernemingszin in te zetten – daarin geloof ik wel! 

Duurzame hulp begint met het bieden van een dak boven het hoofd. Van elke vluchteling. Daarna volgt het leren van taal, het integreren, vinden van werk of starten van scholing. Daarom een beroep op woningcorporaties, particuliere vastgoedeigenaren, ingenieurs, architecten en investeerders. Zet uw tanden eens gezamenlijk in het vraagstuk. Hoe brengen we praktisch versnelling in de huisvesting van vluchtelingen met verblijfsrechten. Liefst op alle geschikte locaties in Nederland.  En sámen met gemeenten. Zij dragen immers de dankbare taak coördinerend op te treden. U bent wellicht een goede partner. Voor het lokaal bestuur én voor elkaar. Zo, een uitnodiging en uitdaging tegelijk!

Naast mijn verzoek ook een suggestie. Ongebruikte kantoorpanden zijn in ontelbare vierkante meters beschikbaar. Leegstaand maatschappelijk vastgoed eveneens. Niet alles is geschikt voor bewoning. Maar met slimme ideeën van vaklieden zijn er kansen in overvloed.

Ombouw van deze panden moet op vele plekken haalbaar zijn. Desnoods voor tijdelijk gebruik. Hoe dat moet, weet u als geen ander. Kansen verschillen per dorp, regio, stad of buurt. Wel kan ik iets toezeggen. Beloven bijna. Ongebaande paden bewandelen met nieuwe én vertrouwde partners brengt beweging in de tent. Veroorzaakt deining. Boort creativiteit aan. Er ontstaan nieuwe ideeën, technieken, opvattingen en inzichten. Wie weet zelfs minder remmende wetgeving. Deuren openen. En met inspirerende contacten is er weer een nieuwe wereld te winnen. 

Voordat de fantasie met iedereen op de loop gaat… natuurlijk kunt u denken aan het verbouwen van gevangenissen, met of zonder koepel. Of aan renoveren van cruiseschepen – al dan niet in de Rotterdamse haven. Maar boten en beslotenheid kunnen die ideeën zomaar een verkeerde kleur geven.

Een deel van de vluchtelingenstroom geven we een plek voor de komende jaren. Doordacht en van harte. Nederland is nu hun bestemming. Een veilige thuishaven. Met zicht op definitieve huisvesting. Als tussenstap zijn tijdelijke oplossingen welkom. Nu is het wachten op Vrij Nederland met een goed verhaal over wat u samen gaat neerzetten.

Column door: Marco Florijn
Ambassadeur Platform Opnieuw Thuis

Het Platform is een stimulerend samenwerkingsverband. Van gemeenten, woningcorporaties, provincies, COA, Aedes, VNG, IPO, Platform 31 en ministeries SZW, V&J en BZK.



Reacties


Laatste nieuws